Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

IGTC: Pole-position voor Honda-team met Van der Zande in Kyalami

201211 IGTC Pole
Renger van der Zande, Mario Farnbacher en Bertrand Baguette (vrnl), pole-winnaars op Kyalami

Voor de tweede keer in de historie van de Intercontinental GT Challenge start de Honda NSX vanaf de pole-position. Mario Farnbacher reed in de Honda een tijd van 1:41,581 minuten in de pole-shootout en veroverde daarmee de pole-position voor zichzelf en teamgenoten Renger van der Zande en Bertrand Baguette tijdens de negen-uursrace van morgen. Twee lokale rijders, Jordan Pepper en Sheldon van der Linde, kwalificeerden de M-Sport-Bentley en de Walkenhorst-BMW respectievelijk als tweede en derde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

Dat bij Honda het temp er goed in zit, bleek al uit de snelste tijd in de pre-kwalificatie en de eerste plaats in de kwalificatie. De klassering in de kwalificatie was gebaseerd op het gecombineerd gemiddelde van de drie rijders, waarbij Farnbacher in Q3 als eerste rijder in Kyalami een tijd van onder de 1:42 minuten liet noteren. In de shootout verbeterde de Duitse rijder die tijd nog verder en behaalde daarmee na het eerdere succes bij de acht-uursrace op Laguna Seca vorig jaar de tweede IGTC-pole voor Honda. Naast de NSX op de eerste startrij staat de Bentley met Jordan Pepper, die uiteindelijk 0,142 seconden tekort kwam op Farnbacher.

201211 IGTC kwali Walkenhorst
De Walkenhorst-BMW met onder anderen Nicky Catsburg start als derde

Sheldon van der Linde, die de nummer 34-Walkenhorst-BMW deelt met Augusto Farfus en Nicky Catsburg, wist zich als derde te kwalificeren, voor Christopher Haase in de Car Collection-Audi, Matt Campbell in de GPX-Porsche en David Pittard in de nummer 35-Walkenhorst-BMW.

Beide WRT-Audi's slaagden er niet in om een plekje te veroveren voor de shootout van de zes snelste teams, terwijl ook het Dinamic-Porsche-team met titelkandidaten Laurens Vanthoor en Earl Bamber, de leiders in de tussenstand van het kampioenschap, niet de gewenste snelheid vond. De Porsche, waarin ook Kévin Estre deel uitmaakt van de bezetting, start als tiende en laatste in het overall-klassement. De tweede Car Collection-Audi, de enige auto in de Silver Cup, met onder anderen Milan Dontje kwalificeerde zich als twaalfde.

201211 IGTC kwali Dontje
De Car Collection-Audi waarmee ook Milan Dontje in actie komt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet