Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Div: Renger van der Zande over zijn IMSA-deal en IGTC Kyalami

201210 IMSA Zande opening
Renger van der Zande is ook volgend jaar in het IMSA-kampioenschap actief

Dit weekeinde staat niet alleen de seizoensfinale van de Formule 1 in Abu Dhabi op het programma, maar ook de negen-uursrace op het circuit van Kyalami als afsluiting van het seizoen in de Intercontinental GT Challenge. Naast Nicky Catsburg, die rijdt met de Walkenhorst-BMW M6, en Milan Dontje, die in actie komt met een Audi van Car Collection, staat ook Renger van der Zande in Kyalami als Nederlandse deelnemer aan de start. Hij rijdt opnieuw met de Honda NSX van Team Honda Racing. Bovendien werd hij vorige week bevestigd als rijder bij Chip Ganassi Racing voor het IMSA-seizoen 2021. Reden genoeg dus om even bij te praten met Van der Zande.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, SRO

Renger, allereerst proficiat met jouw contract bij Chip Ganassi Racing, waarmee je ook in 2021 weer actief bent in de hoogste klasse van het IMSA-kampioenschap. Hoe groot is de opluchting?
"Die is heel groot! Toen het duidelijk werd dat ik bij Wayne Taylor Racing niet meer verder kon, dacht ik in eerste instantie dat ik een grote stap terug zou moeten doen. Ik hield er al rekening mee dat ik misschien alleen nog maar een deal zou kunnen doen voor de lange-afstandsraces, want we waren natuurlijk al in een redelijk laat stadium, maar toen deed die mogelijkheid bij Ganassi zich voor. Dat betekent dat ik dus geen stap terug hoef te doen, maar juist een heel grote stap voorwaarts kan zetten!"

Kevin Magnussen wordt jouw teamgenoot daar. Die heeft weliswaar geen ervaring in lange-afstandsraces, maar jullie kennen elkaar wel.
"Ja, heel leuk om nu met hem samen te gaan rijden! Het is een fantastische naam en ik geloof ook dat hij heel goed is, maar ik ken hem inderdaad vanuit het verleden, toen hij bij Motopark reed en ik ook bij dat team betrokken was."

Hoe kwam het contract met Ganassi tot stand?
"Ik lag na de 12 Uur van Sebring om twee uur 's nachts in mijn bed en om vier uur ging alweer de wekker, want toen vloog ik van Orlando naar Indianapolis, waar het raceteam van Ganassi gevestigd is. Daar heb ik die zondag de hele dag doorgebracht met Mike Hull (al tientallen jaren teammanager bij Chip Ganassi Racing; red.). Hij heeft me alles laten zien, we hebben heel open met elkaar gesproken. Mike is een echte 'racer', het klikte direct en zo heb ik ook direct het contract getekend. Diezelfde dag nog! Die avond vloog ik dus naar huis met een contract onder mijn arm. Aan de ene kant had ik het kampioenschap verloren, maar aan de andere kant wel een mooi nieuw contract waar ik blij mee en trots op ben. Allemaal heel positief, ik heb er erg veel zin in om aan de slag te gaan. De Cadillac ken ik natuurlijk goed, terwijl ik natuurlijk hoop dat we er in de toekomst met alle ontwikkelingen die eraan komen, een mooi vervolg aan kunnen geven."

De intentie is dus een samenwerking voor meerdere jaren?
"Ja, exact. Het contract is voor één jaar, maar met opties en mogelijkheden naar de toekomst, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dat de goede kant uit gaat."

201210 IMSA Zande 1
Van der Zande beschouwt zijn overstap naar Ganassi als een stap hogerop

Je werkt sinds dit jaar met een nieuw managementbureau, dat jouw belangen behartigt. Hebben die hierin een rol gespeeld, of heb je dit allemaal zelf gedaan?
"Dit heb ik zeker zelf gedaan. Ik heb inderdaad wel Dave Madgwick (van het Britse bureau BAM Motorsport Management, dat ook Nicky Catsburg vertegenwoordigt; red.) die op de achtergrond meekijkt, maar uiteindelijk moet het toch van de rijder zelf komen, want de teams hebben mij benaderd. Ik had ook wel vier of vijf opties bij elkaar verzameld. Sinds Wayne Taylor Racing te kennen had gegeven dat ze me niet meer nodig hadden, ben ik best veel gebeld, dat was ook wel heel vleiend. Ik had ook nog een optie in GTLM en LMP2, maar dit was natuurlijk verreweg de beste mogelijkheid, ook met het oog op de toekomst."

201210 IGTC Zande 2
Dit weekeinde rijdt Van der Zande in Kyalami

Dit weekeinde deelt Van der Zande de Honda NSX GT3 van Team Honda Racing (waarachter JAS Motorsport schuil gaat) met de Duitser Mario Farnbacher en de Belg Bertrand Baguette tijdens de seizoensfinale van de Intercontinental GT Challenge, de negen-uursrace van Kyalami. "Dat wordt een mooie race", zegt Van der Zande. "Niet omdat er maar twaalf auto's aan de start staan, maar ik ben een groot fan van Zuid-Afrika op zich en ik kijk er enorm naar uit om dat circuit te leren kennen en er te gaan racen! Ik denk dat Honda het wel redelijk goed voor elkaar heeft, zeker aan het einde van het seizoen. Ik weet nog niet of het met Honda doorgaat, daar kan ik nog niks over zeggen. Is het niet zo, dan is dat zo, maar als het wel doorgaat, dan ga ik zeker kijken of ik een paar van de grote races kan meepakken, zeker de 24 uur van Spa! De 24-uursrace op de Nürburgring clasht alweer met het IMSA-weekeinde in Detroit, dus dat is wel jammer. Ik ga ook nog WEC rijden volgend jaar, maar daarover op een later tijdstip meer. In ieder geval hoop ik ook nog in de GT's actief te kunnen blijven, en dan heeft Honda bij mij wel prioriteit, omdat het ten eerste een heel leuk en goed team is en ik denk dat we erg veel verbeterd hebben in de afgelopen tweeënhalf, drie jaar, waardoor het zonde zou zijn om daar niets meer mee te doen en dat in een keer overboord te gooien!"

201210 IGTC Zande
De Honda NSX GT3 die Van der Zande deelt met Mario Farnbacher en Bertrand Baguette
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet