Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mercedes geeft Russell kans op Sakhir, Aitken debuteert voor Williams

M223764

Mercedes heeft besloten om de kroonprins zijn kans te geven: George Russell is komend weekend op Sakhir de vervanger van zijn landgenoot Lewis Hamilton, die eergisteren positief testte op COVID-19. De Mercedes-junior schuift door vanaf Williams, dat nu reservecoureur Jack Aitken heeft opgeroepen om de opengevallen plaats naast Nicholas Latifi in te nemen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Williams F1 Team

Met Russell kiest Mercedes niet voor een noodoplossing, maar voor de toekomst. Reservecoureur Stoffel Vandoorne was al vanuit Valencia – waar hij een Formule E-test had afgerond – onderweg naar Bahrein, maar zal op het circuit van Sakhir zijn gebruikelijke rol vervullen. De andere Mercedes-reserve, Esteban Gutiérrez, heeft sowieso geen superlicentie meer.

Ook Nico Hülkenberg werd nog als vervanger genoemd, omdat de Duitser ervaring heeft met de 'Mercedes van 2019', maar de keuze voor Russell is eigenlijk heel erg logisch. Als de jonge Brit inderdaad over een paar jaar de plaats van Hamilton moet gaan innemen, is dit een uitgelezen kans om te kijken hoe hij met het team samenwerkt tijdens een raceweekend en hoe hij het ervan afbrengt tegen ervaren kracht Valtteri Bottas. Russell heeft bovendien seizoensritme en heeft in 2018 en 2019 al voor Mercedes getest.

Het talent van de F3- en F2-kampioen staat buiten kijf, al is het wel de vraag of Russell zijn ononderbroken reeks van 36 GP's weet vol te houden waarin hij zijn teamgenoot in de kwalificatie heeft weten te verslaan. Met die score staat hij inmiddels op de vierde plaats aller tijden. Zijn nieuwe teamgenoot Bottas heeft ook kwalificatiekoning Hamilton dit seizoen diverse keren verslagen. Toch is het vaker gebeurd dat een jongeling in de kwalificatie de gevestigde naam meteen bij zijn debuut voor een topteam te snel af was. In 1993 wist Mika Häkkinen bijvoorbeeld Ayrton Senna af te troeven tijdens zijn eerste GP-weekend voor McLaren.

aitken

In Engeland kan intussen de vlag uit, want door de promotie van Russell kan een andere jonge Brit zijn F1-debuut maken: Jack Aitken neemt bij Williams de plek van Russell in. Daarmee kiest Williams voor zijn reservecoureur, die bovendien toch al in Bahrein aanwezig is. Aitken racet in de Formule 2 voor Campos. De Koreaanse Brit laat zijn Campos-auto daarvoor staan, maar het is nog niet bekend wie hem daar gaat vervangen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet