Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

F1: Hamilton voor de tiende keer dit seizoen naar pole, Verstappen start als derde in Bahrein

201128 F1 quali HAM
Lewis Hamilton start ook op het circuit van Bahrein vanaf de pole-position

Voor de 98e maal in zijn carrière en voor de tiende keer dit jaar start Lewis Hamilton vanaf de pole-position bij een Formule 1-Grand Prix. In de avondkwalificatie van Bahrein, waar de vonken sproeiende Formule 1-auto' in het donker een prachtige aanblik boden, eindigde de Brit met de Mercedes met een tijd van 1:27,264 minuten bovenaan in Q3. Max Verstappen had na de eerste run in de afsluitende kwalificatie nog de tweede startplek in handen, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Valtteri Bottas, die daarmee de volledige eerste rij voor Mercedes completeerde. Verstappen start als derde, voor teamgenoot Albon.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR

Q1: Hamilton het snelst, vijfde tijd Verstappen
In Q1 eindigt Hamilton bovenaan met een tijd van 1:28,343 minuten, gevolgd dooor Stroll, die dankzij een sterk slotoffensief naar de tweede plaats rijdt. Daarachter volgen Albon en Bottas, terwijl Max Verstappen de sessie op een halve seconde van Hamilton als vijfde afsluit. Gasly, Sainz, Ricciardo en de beide Ferrari-rijders Leclerc en Vettel completeren de top tien. Ook door naar Q2 mogen nog Kvyat, Perez, Ocon, Russell en Stroll.

Voor de beide Alfa-Romeo-coureurs Giovinazzi en Räikkönnen, de beide Haas-rijders Magnussen en Grosjean en Williams-rijder Latifi is de zaterdag na Q1 echter al ten einde.

Q2: Rode vlag door Sainz, Hamilton weer bovenaan
In Q2 is er al na enkele minuten een rode vlag nadat Carlos Sainz bij het aanremmen van de eerste bocht in de grindbak is beland. Het geheel zag er wat merkwaardig uit, alsof er sprake was van een technisch defect, vermoedelijk iets aan de transmissie bij het terugschakelen. Er staan nog negen minuten en tien seconden op de klok, de gestrande McLaren van Sainz wordt geborgen. Er zijn nog geen rijders die een tijd hebben neergezet.

Als de sessie is hervat is Verstappen de eerste die een tijd zet: 1.28,025 minuten. Net als in Q1 laat hij het bij één run, want de tijd is zeker genoeg om verder te komen. Lewis Hamilton reageert en neemt met 1:27,586 minuten de eerste plaats over. Bottas rijdt de voorlopig derde tijd, voor Albon, die in de laatste bocht weer eens kort van de baan raakt, maar anders dan gisteren buiten de schade blijft.

Bij het verstrijken van de tijd rijdt Ricciardo naar de vierde plaats. Daarachter volgen Albon, Norris, Perez, Ocon en de beide Alpha Tauri's van Kvyat en Gasly. De beide Ferrari's met Vettel en Leclerc gaan daarentegen niet door naar Q3, evenmin als Stroll en Russell. Vettel is duidelijk niet tevreden: hij is er sinds Silverstone niet meer in geslaagd om Q3 te bereiken... Het niet doorgaan van Stroll is na zijn snelle ronde aan het slot van Q1 ook enigszins verrassend. Via de boordradio spreekt hij over "een miscommunicatie".

201128 F1 Quali VER
Max Verstappen, hier in de pitstraat in Bahrein, start morgen vanaf de derde plaats

Q3: Hamilton met nieuw baanrecord naar pole
In Q3 zet Norris in 1:29,029 minuten als eerste een tijd neer, maar Hamilton laat met 1:27,677 minuten zien dat het ook duidelijk sneller kan. Daarachter Verstappen op 0,146, Bottas op 0,244 en dan Perez al op 0,793 seconden. De rest zit boven een seconde van Hamiltons tijd. Verstappen meldt dat de bandentemperatuur hoog oploopt en stelt vast dat hij minder grip heeft dan eerder in Q2.

In de tweede runs is Hamilton de eerste die de baan op gaat, gevolgd door Bottas en Gasly en de rest van het veld. Iedereen rijdt op tijd naar buiten, zodat ze in ieder geval allemaal nog een geklokte ronde kunnen neerzetten. Hamilton komt tot 1:27,264 minuten, waarmee hij opnieuw het baanrecord verbetert.

Bottas klimt met een achterstand van 0,289 seconden op naar de tweede plats, Verstappen komt niet aan de tijd van de Fin en rijdt de derde tijd, voor teamgenoot Alex Albon. Perez rijdt de vierde tijd, voor Ricciardo, Ocon, Gasly, Norris en Kvyat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet