Div: Macau Grand Prix: tiende voor Huff, titel voor Ma, lokaal formulewagensucces en GT-winst voor Ye

De Grand Prix werd ditmaal met Formule 4-auto's verreden
Dit weekeinde werd de 67e editie van de Grand Prix van Macau verreden. De nog steeds geldende reisrestricties in verband met de corona-pandemie waren er de reden van dat er geen internationale series op het Guia-stratencircuit in actie kwamen. Op enkele uitzonderingen na bleef het een lokale aangelegenheid. Ook internationale media waren er niet en zo ontbrak ook AUTOSPORT.NL voor het eerst sinds 2005 in Macau. Niettemin vatten we de actie toch beknopt samen.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Macau GP

Charles Leong zorgde voor het eerste Macanese succes in de Grand Prix sinds André Couto in 2000
De formulewagenrace in Macau is de eigenlijke 'Grand Prix', hoewel er in de beginjaren van het evenement, van 1954 tot en met 1960, met sportwagens gereden werd. Sindsdien echter zijn het echte formulewagens, aanvankelijk Formule Libre, daarna Formula Pacific en sinds 1983 Formule 3. Dit jaar werd al snel duidelijk dat een internationale Formule 3-race er niet in zat, zodat de organisatie koos voor een ronde van het Chinees Formule 4-kampioenschap als alternatief. Met in totaal 17 deelnemers was er sprake van het kleinste startveld van de Macau Grand Prix sinds mensenheugenis. Lokale held Charles Leong schreef op zaterdag al de kwalificatierace over acht ronden op zijn naam, voor Andy Chang (zijn Chinese naam Wing Chung Chang klinkt natuurlijk nog mooier) en Si Cheng Li.

Podium met twee Macanezen, vlnr Chang, Leong en Li
Op zondag profiteerde Leong van zijn goede uitgangspositie en won de twaalf ronden lange hoofdrace. Daarmee werd hij de eerste Macanese winnaar sinds André Couto in het jaar 2000. Eveneens uit Macau eindigde Andy Chang op de tweede plaats, voor de Chinees Si Cheng Li , die een betrekkelijk eenzame wedstrijd reed en met een achterstand van niet minder dan 23 seconden op winnaar Leong over de eindstreep kwam.
Macau GT Cup: Winst voor Mercedes-rijder Hongli Ye

Op zaterdag moest de race vanwege de invallende duisternis voortijdig worden gestaakt
De GT-race had dit jaar ook niet de status van 'World Cup', maar trok niettemin een heel behoorlijk aantal van 25 deelnemers, verdeeld over twaalf GT3's, vier Lotus Exige S'en en negen GT4's. Routinier Darryl O'Young, in 2008 al winnaar van de eerste Macau GT Cup, kwam met zijn Mercedes-AMG GT3 van Craft-Bamboo Racing als eerste over de eindstreep in de kwalificatierace op zaterdag, waarin maar anderhalve ronde geracet werd, nadat de eerste drieënhalve ronde achter de safety-car werden afgewerkt. Toen was het zo donker geworden, dat de wedstrijdleiding besloot om het maar voor gezien te houden. Naderhand kreeg O'Young een tijdstraf van 30 seconden als alternatief voor een drive-through vanwege het niet volgen van de correcte procedure bij de rollende start. Daarmee erfde Hongli Ye met de TORO Racing-Mercedes de overwinning, voor de beide Audi-rijders Weian Chen en Marchy Lee.

Hongli Ye won met de TORO Racing-Mercedes-AMG GT3 de Macau GT Cup
Ye, die ook over Europese ervaring beschikt vanuit de Formule Renault Alps en de Euroformula Open, had op zondag de beste uitgangspositie als pole-sitter voor de hoofdrace, gevolgd door routinier Marchy Lee. De eerste vier ronden vonden weer onder safety-car plaats na een crash van een Lotus-rijder in de openingsronde. Toen Liangbo Yoa in de tiende ronde bij Mandarin crashte, werd de rode vlag gezwaaid en de race werd niet meer hervat. Daarmee was Ye zeker van de overwinning, voor Lee en Chen, waarbij laatstgenoemde te maken had meteen 'slow puncture' van de rechter voorband. Darryl O'Young werd na een prima inhaalrace vanaf de elfde startplaats nog als vierde geklasseerd. Ook in de GT4-klasse was de winst voor een Mercedes-rijder, Chris Chia On, uitkomend voor Phantom Pro Racing.
Macau Guia Race: Tien voor Huff, titel voor Ma

Rob Huff behaalde in de kwalificatierace met de MG 6 zijn tiende racezege in Macau
De Macau Guia Race voor toerwagens was ditmaal de slotronde van het Chinees toerwagenkampioenschap in de TCR-klasse. Er stonden niet minder dan 33 auto's aan de start, terwijl in deze klasse ook de enige Europese deelnemer in het veld stond, namelijk de Brit Rob Huff, die de verplichte 14 dagen quarantaine na aankomst in Macau voor lief nam in de jacht op zijn tiende overwinning op het 6,2 kilometer lange Guia-circuit. Huff kwam in actie met een MG 6 Xpower TCR, een auto waarmee hij voorafgaand aan het weekeinde nog geen meter had gereden. Dat weerhield hem er echter niet van om in de kwalificatierace over zeven ronden met de overwinning aan de haal te gaan, waarmee hij het tiental overwinningen (in kwalificatie- en hoofdraces) completeerde. De Chinees Qing Hua Ma eindigde met zijn Lynk & Co als tweede. Het feit dat hij in de race van start ging, was voor Ma al voldoende om de kampioenstitel voor zich op te eisen. Een week na het binnenhalen van de WTCR-titel door Yann Ehrlacher was dit dus de tweede TCR-titel voor het Chinese merk. De Macanees Felipe de Souza, in de afgelopen jaren ook aan de start tijdens WTCR- en WTCC-races in Macau, eindigde met zijn Audi als derde.

Startfase van de hoofdrace met Ma (r.) en Huff naast elkaar op weg naar Lisboa
In de hoofdrace was het Ma die vanaf de tweede startplaats beter weg kwam en gedurende de eerste ronde het veld aanvoerde. Dat was uiteraard niet naar de zin van Huff, die de Chinees dankzij een betere exit uit de R-Bend flink onder druk zette en in de tweede ronde op het stuk vanuit de snelle rechtsknik op weg naar Mandarin vanuit de slipstream een aanval plaatste. Daarbij raakte hij de auto van Ma, die daarop hard rechtsaf ging en de vangrail raakte, met enorme schade tot gevolg. Ma kon ongedeerd uitstappen, maar uiteraard werd de rode vlag gezwaaid. De reparatie van de vangrails nam zo'n 40 minuten in beslag. Na de herstart werden er nog zes ronden gereden, waarna Huff als eerste over de eindstreep kwam, voor de beide Lynk & Co-rijders Jason Zhang en Sunny Wong, respectievelijk uit China en Hongkong. Naderhand kreeg Huff een 'drive-through' opgelegd vanwege het incident met Ma, een straf die werd omgezet in een tijdstraf van 30 seconden, waardoor de Brit zijn elfde Macau-zege weer kwijtraakte en op tien blijft staan. In het klassement viel hij terug naar de 23e plaats, Zhang erfde de overwinning. "Het was zeker niet opzettelijk", verklaarde Huff naderhand. "Ik ben blij dat MG Power in ieder geval de teamtitel en de titel voor de succesvolste auto heeft binnengehaald."

Qing Hua Ma haalde met Lynk & Co de kampioenstitel in de Chinese TCR-serie binnen