Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: AF Corse pakt de titel voor Ferrari na sensationele finale op Paul Ricard

start-paul-ricard

De GT World Challenge Europe beleefde afgelopen weekend in Le Castellet een spectaculaire finale in het kader van de 1000 km van het Circuit Paul Ricard. De wedstrijd over 6 uur stond bol van de actie en slechts één enkele keer werd er geneutraliseerd. De beste GT3-teams en -rijders uit Europa leverden een felle strijd, waarbij de onderlinge verschillen bijzonder klein waren.

Tekst: Gerrie Hoekstra / PR
Foto's: GT World Challenge Europe


ferrari-titel


Eerste titel Ferrari
AF Corse reed naar een sensationele overwinning en bezorgde daarmee Ferrari de eerste titel in de GT World Challenge Europe. Alessandro Pier Guidi die het gehele seizoen voor het team uitkwam werd als kampioen gekroond, nadat de Italiaan samen met zijn debuterende teamgenoten Tom Blomqvist en Côme Ledogar, deze beslissende wedstrijd op hun naam schreven.

Voor het weekend waren de belangen erg groot. De teams van Dinamic Motorsport (Porsche) en AKKA ASP (Mercedes-AMG) waren dit seizoen de beste geweest en stonden bovenaan de rangschikking. Maar de kwalificatie vertelde een heel ander verhaal. De twee Ferrari's van SMP Racing en AF Corse vormden de eerste startrij, terwijl AKKA ASP van een zevende en Dinamic Motorsport zelfs vanaf een 26ste startplaats mocht vertrekken.

De AF Corse bolide in de handen van Blomqvist nam gelijk het voortouw in de beginfase van de wedstrijd gevolgd door de tweede Ferrari. Maar deze onderlinge strijd zorgde er voor dat in het openingsuur de #163 Emil Frey Lamborghini steeds dichterbij kwam en met Giacomo Altoè aan het stuur de leiding overpakte. Beide Ferrari's konden het tempo daarna niet bijhouden en zakte terug in de klassering. In het tweede uur van de wedstrijd schoof de #12 GPX Racing Porsche naar de kop van het veld, en waren daarmee gelijk de nieuwe koplopers in de titelstrijd.

Gedurende de verdere voortgang van de wedstrijd vergrote de GPX Porsche de voorsprong naar 14 seconden op de rest van het veld, terwijl de AF Corse Ferrari zakte naar de lagere plaatsen in de top tien. Om nog aanspraak te maken voor de titel moest deze Ferrari deze race winnend afsluiten en dat was in deze fase van de race nog heel onwaarschijnlijk.

Maar de strijd was nog helemaal niet over. Halverwege de race nam Ledogar het Ferrari stuur over en voerde de druk weer op en klom naar de derde plaats en verkleinde de achterstand op de #63 Orange1 FFF Racing Lamborghini voor hem.

  guidi

Gedurende de vierde ronde van pitstops nam de #51 Ferrari de tweede plaats over en was nu de beurt aan Pier Guidi om de jacht op Mathieu Jaminet in de leidende GPX Porsche te vervolgen. De ervaren Italiaan voerde druk op en verkleinde de achterstand van 12 seconden naar zeven. De race was weer tot leven gekomen, maar de definitieve beslissing moest nog komen.

De GPX Porsche deed zijn laatste pitstop met nog 45 minuten op de klok, terwijl de Ferrari veel langer doorreed en één van de laatste bolides was, die de pits bezocht en maar twee wielen ging halen. Dit was net genoeg voor Pier Guidi om de leiding over te nemen van Jaminet, maar zou deze gok goed gaan uitpakken, met een jagende Porsche op vier verse Pirelli banden er vlak achter. Na alle races van dit seizoen met een strijd over totaal 39 uren, moest de ultieme slotfase op Paul Ricard de beslissing geven voor de titel.

Met nog een half uur te gaan kreeg Jaminet de beste kans om naast de Ferrari te komen, maar kreeg daarvoor niet de kans. De Porsche verloor wat tijd en Pier Guidi behield een hele kleine voorsprong tot het vallen van de finishvlag, om uiteindelijk met 1.6 seconden de race op zijn naam te schrijven. Al zag het er heel anders uit na een derde van de wedstrijd, Ferrari kon nu zijn eerste titel gaan vieren. De laatste podiumplaats was er voor de #63 Orange1 FFF Racing Lamborghini de Endurance Cup kampioenen van vorig seizoen.

  podium-ferrari

GT World Challenge Europe Endurance Cup Drivers overall:

1. Alessandro Pier Guidi79
2. Matt Campbell / Mathieu Jaminet / Patrick Pilet 65
3. Sven Müller / Christian Engelhart / Matteo Cairoli 53
4. Mirko Bortolotti / Kelvin van der Linde 52
5. Raffaele Marciello / Timur Boguslavskiy / Felipe Fraga 52

GT World Challenge Europe Endurance Cup Teams overall:
1. SMP Racing 80
2. GPX Racing 66
3. Dinamic Motorsport 59
4. Belgian Audi Club Team WRT 56
5. Akka ASP 52
6. ROWE Racing 45
7. Haupt Racing Team 43
8. Orange 1 FFF Racing Team 37
9. Attempto Racing 31
10. Sainteloc Racing 28
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet