Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Voorbeschouwing GT World Challenge Europe Endurance Cup op Paul Ricard

poster

Aanstaande zondag valt de beslissing van de GT World Challenge Europe Endurance op het circuit van Paul Ricard. 1000 kilometer of maximaal zes uur racen met een dik veld van 40 indrukwekkende GT's. Gestart in op Monza 2011 betekent deze wedstrijd de 50ste Endurance Cup. De spanning voor de rijder en team titels loopt op. De belangen zijn groot.

Tekst: Gerrie Hoekstra / PR
Foto's: SRO

In de strijd om de algehele rijders titel in de Endurance Cup blijft het tot de laatste race op Paul Ricard spannend. Met twee leidende wagens met allebei 52 punten en nog verschillende equipes daar vlak achter maakt deze laatste race van het seizoen superspannend.

  carioli

Na hun winst op de Nürburgring en hun podiumplaats in de 24 uren van Spa, heeft het Dinamic Motorsport Porsche team van Christian Engelhart, Sven Müller en Matteo Cairoli een licht voordeel op Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy, die met hun AKKA ASP Mercedes-AMG op Paul Ricard gezelschap krijgen van voormalig kampioen Maxi Buhk.
  ferrari-guidi

AF Corse rijder Alessandro Pier Guidi is ook nog lang niet uitgeschakeld voor de rijderstitel en kan met slechts zes punten achterstand Ferrari hun eerste titel bezorgen. Het GPX Racing Porsche trio met aan boord Patrick Pilet, Matt Campbell en Mathieu Jaminet staan daar weer achter met 41 punten, maar hebben maar één punt voorsprong op de overwinnaars van de race in Imola Kelvin van der Linde en Mirko Bortolotti (Belgian Audi Club Team WRT).
Daarachter zijn er nog een aantal outsiders die kans maken op de titel. Die rijders van HRT Mercedes-AMG en de Audi teams van Attempto Racing, Belgian Audi Club Team WRT en Sainteloc Racing maken nog slechts een kans als zij zondag in Frankrijk de race op hun naam schrijven.

Het plaatje is hetzelfde bij het team klassement. Het Dinamic Motorsport team is koploper met 55 punten, drie punten los van AKKA ASP, terwijl het Ferrari team van SMP Racing daar weer achter staat met 46 punten. Vervolgens hebben nog zes teams ook zicht op de team titel. Ook hier geldt dat er zondag gewonnen moet worden.

GT World Challenge Europe Endurance Cup Drivers
1. Sven Müller / Christian Engelhart / Matteo Cairoli 52
2. Raffaele Marciello / Timur Boguslavskiy / Felipe Fraga 52
3. Nicklas Nielsen / James Calado / Alessandro Pier Guidi 46
4. Matt Campbell / Mathieu Jaminet / Patrick Pilet 41
5. Mirko Bortolotti / Kelvin van der Linde 40
6. Nick Tandy / Earl Bamber / Laurens Vanthoor 33
7. Vincent Abril / Maro Engel / Luca Stolz 31
8. Matthieu Vaxiviere 25
9. Frederic Vervisch / Mattia Drudi 24
10. Charles Weerts / Dries Vanthoor / Christopher Mies 24

GT World Challenge Europe Endurance Cup Teams
1. Dinamic Motorsport 55
2. Akka ASP 52
3. SMP Racing 46
4. ROWE Racing 45
5. GPX Racing 42
6. Belgian Audi Club Team WRT 41
7. Haupt Racing Team 31
8. Sainteloc Racing 26
9. Attempto Racing 25
10. K-Pax Racing 22

In de Silver Cup is de strijd om de Endurance titel nog niet gestreden. Het Barwell Motorsport team van Frederik Schandorff, Alex MacDowall en Patrick Kujala met hun Lamborghini zijn na hun winst op Imola en hun goede presteren in de 24 uren van Spa de grote favorieten en hebben een 17 punten voorsprong opgebouwd op hun concurrenten. Natuurlijk is niets zeker in de autosport en hebben hun achtervolgers nog zeker kansen. Hubert Haupt en Sergey Afanasiev (HRT Mercedes-AMG) gaan er alles aan doen om hun 17 punten achterstand goed te maken. De HRT rijders staan gelijk met Valentin Hasse-Clot en Andrew Watson (Garage 59 Aston Martin), terwijl Baptise Moulin (Orange1 FFF Lamborghini) en Ezequiel Perez Companc (Madpanda Motorsport Mercedes-AMG) allebei nog een klein beetje zicht hebben op de titel. We gaan het zondag meemaken.

GT World Challenge Europe Endurance Cup Silver Drivers
1. Frederik Schandorff / Alex MacDowall / Patrick Kujala 75
2. Hubert Haupt / Sergey Afanasiev 58
3. Valentin Hasse Clot / Andrew Watson 58
4. Michele Beretta / Gabriele Piana 46
5. Ezequiel Perez Companc / Patrick Assenheimer 43
6. Baptiste Moulin 43
7. James Pull 40
8. Florian Latorre 34
9. Russel Ward / Philip Ellis / Indy Dontje 27
10. Hugo Chevalier / Taylor Proto 24
  cheever

In de strijd om de GT World Challenge Europe Endurance Cup Pro Am rijders titel is het echt spannend. Twee equipes staan bovenaan het klassement met 59 punten. Eddie Cheever III, Chris Froggatt en Jonathan Hui gaan met hun Sky Tempesta Racing Ferrari 488 de strijd aan met Alex West en Chris Goodwin (Garage 59 Aston Martin). Ook Barwell Motorsport is op jacht, met Spa winnaars Leo Machitski, Rob Collard en Sandy Mitchell staan zij maar zeven punten achter op beide koplopers.

GT World Challenge Europe Endurance Cup Pro Am Drivers
1. Jonathan Hui / Edward Cheever / Chris Froggatt 59
2. Chris Goodwin / Alexander West / Jonathan Adam 59
3. Sandy Mitchell / Leo Machitski / Rob Collard 52
4. Ricky Collard 41
5. Giancarlo Fisichella 39
6. Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer 38
7. Andrea Bertolini / Niek Hommerson / Louis Machiels 38
8. Phil Keen / Hiroshi Hamaguchi 37
9. Rino Mastronardi / Daniel Keilwitz / Pierre Ehret 36
10. Maxime Martin 34

Het GT World Challenge Europe Powered by AWS weekend gaat aanstaande vrijdag van start met de bronze test, een één uur training die begint om 18.30 uur. Het gehele veld komt zaterdag ochtend op de baan voor een anderhalf uur durende vrije training en wordt gestart om 08.00 uur.
Pre-kwalificatie van wederom 90 minuten volgt om 13.50 uur, Om 17.15 gaat de plaats bepalende kwalificatie van start, die uiteindelijk de grid vormt voor de race van zondag die van start gaat om 11.45 uur en 1.000 kilometer of een maximum van zes uur gaat duren. De finish en het einde van dit endurance seizoen zal om 17:45 plaatsvinden.

DEELNEMERSLIJST

TIJDSCHEMA

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet