Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: GP van Nederland op 5 september op kalender van 23 races in 2021

SI202010110161 news

Zoals al uitlekte na de vergadering van de F1-commissie op 26 oktober, bestaat de F1-kalender van 2021 uit maar liefst 23 races – al is de GP van Vietnam van zijn plekje in april geschrapt. De GP van Nederland is verschoven naar 5 september, de datum die op Zandvoort voorheen aan de Historic Grand Prix was voorbehouden. De Nederlandse race wordt de middelste in een reeks van drie opeenvolgende wedstrijden op Spa, Zandvoort en Monza.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

Ten opzichte van de kalender die eind oktober uitlekte, zijn er eigenlijk geen wijzigingen, behalve dat er definitieve datums zijn toegevoegd aan de races na de zomerstop. De kalender met 23 weekenden (en voorlopig 22 races) moet nog worden voorgelegd aan de World Motorsport Council van de FIA, maar goedkeuring daarvan is doorgaans een formaliteit.

Met 23 weekenden wordt 2021 het volste F1-seizoen aller tijden, al is het ruime aantal ook nuttig als het onverhoopt toch nog tot afgelastingen komt vanwege een coronacrisis die nog niet onder controle is. De gebruikelijke zomerstop keert terug op de kalender (in een maand die toch zal worden gedomineerd door de uitgestelde Olympische Spelen), maar daar staat tegenover dat er twee keer drie races op achtereenvolgende weekenden zullen plaatsvinden én nog eens vijf keer twee races meteen achter elkaar.

SI202008300114 news

De F1 heeft verder een zo vertrouwd mogelijke kalender samengesteld waarbij het toelaten van publiek – eventueel in beheerste vorm – ook weer mogelijk moet zijn. Van 2020 heeft het circus geleerd dat het in samenwerking met de gastheerlanden races zelfs kan laten doorgaan als er strenge reisbeperkingen zijn opgelegd. Die ervaring zal de F1 zeker willen doortrekken naar 2021.

Met het grote aantal races kan de F1 potentieel ook een deel van de verloren inkomsten van 2020 terugverdienen. De opbrengsten per race gingen dit seizoen flink omlaag en zullen ook volgend jaar niet naar het oude peil terugkeren. Door meer te racen, is dat verlies aan inkomen deels te compenseren.

Belangrijk voor Nederland is de verplaatsing van GP van Nederland van mei naar september, vlak na de GP van België. Dat betekent dat Nederlandse racefans in twee achtereenvolgende weekenden naar Spa én Zandvoort kunnen voor een dubbel Verstappen-feest. Het eerste weekend van september is traditioneel het weekend van de Historic Grand Prix op Zandvoort. Dit historische evenement wordt daarom naar half juli verplaatst.

SI201911170211 news

De grote afwezige op de kalender is de GP van Vietnam, hoewel de plek op de kalender nog wel wordt opengehouden voor een andere race. De politieke strubbelingen in het land hebben ervoor gezorgd dat niemand in het land de stratenrace in Hanoi nog wil betalen. Betalen is daarentegen geen enkel probleem in Saoedi-Arabië, dat debuteert op de F1-kalender met een race door de straten van Jeddah.

Interlagos houdt daarnaast voorlopig de GP van Brazilië, zolang het werk aan een nieuw circuit bij Rio nog moet beginnen. Na de tijdelijke terugkeer van de Nürburgring en zijn GP van de Eifel komt er ook geen vervolg met een reguliere GP van Duitsland in 2021. Het blijft een wonderlijk fenomeen dat het land van Mercedes geen eigen GP financieel rond kan krijgen.

F1-kalender 2021

21 maart: Australië (Melbourne)
28 maart: Bahrein (Sakhir)
11 april: China (Shanghai)
25 april: nog in te vullen
9 mei: Spain (Barcelona)
23 mei: Monaco (Monte Carlo)
6 juni: Azerbeidzjan (Bakoe)
13 juni: Canada (Montreal)
27 juli: France (Paul Ricard)
4 juli: Austria (Red-Bull-Ring
18 juli: Groot-Brittannië (Silverstone)
1 augustus: Hongarije (Hungaroring)
29 augustus: België (Spa)
5 september: Nederland (Zandvoort)
12 september: Italië (Monza)
26 september: Rusland (Sochi)
3 oktober: Singapore (Marina Bay)
10 oktober: Japan (Suzuka)
24 oktober: Verenigde Staten (Austin)
31 oktober: Mexico (Mexico City)
14 november: Brazilië (Interlagos)
28 november: Saoedi-Arabië (Jeddah)
5 december: Abu Dhabi (Yas Marina)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet