Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Doorbraak Dorian Boccalacci/Max Wishofer in ADAC GT Masters Lausitzring

Het duo Max Wishofer(21) en Dorian Boccalacci(22 beide Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing) zorgde vandaag voor een spectaculaire verrassingscoup door hun allereerste ADAC GT Masters zege. De tweede plek ging naar de combinatie Robert Renauer(35)/Klaus Bachler(29) met de Precote Herberth voor de zusterauto van Alfred Renauner(35)/Sebastian Asch(34). Met nog twee wedstrijden te gaan is de titelstrijd volledig open. In de tussenstand van het kampioenschap leiden de regerende kampioenen Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde en hebben zij zeven punten voorsprong op de SSR Porsche van Christian Engelhart(33)/Michael Ammermüller(34). "Een megaresultaat, ik ben trots op ons team, want het gehele weekend was onze auto werkelijk goed."


2020 AMG Mercedes 1
Prachtwedstrijd van Dorian Boccalacci in de beginfase op de Lausitzring

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Doorbraak Dorian Boccalacci/Max Wishofer in ADAC GT Masters Lausitzring
Na verschillende jaren in de eenzitterwereld gebivakkeerd te hebben, heeft Dorian Boccalacci nu zijn draai in de GT-wereld gevonden. Met een fenomenale openingsfase legde de uit Nice afkomstige Fransman de basis voor de eerste Zakspeed overwinning dit seizoen. Vanaf een zeventiende startplek bevond de Fransman zich al in negende positie en kort voor de pitstopcyclus reed de Zakspeed AMG Mercedes GT3 al in vijfde stelling. Na een erg late stop kwam teamcollega Max Wishofer in derde positie terug de baan op. Enkele rondjes later moest de Precote Porsche 911 GT3 van Robert Renauer eraan geloven en kreeg vervolgens P1 in de schoot geworpen toen de Team WRT Audi R8 LMS van de combinatie Benjamin Goethe(17 Monte Carlo)/Frederic Vervisch(34) wegens een niet conform uitgevoerde pitstop een "drive-through" kreeg opgelegd. De concurrentie vormde voor Wishofer daarna geen bedreiging meer en met een voorsprong van 4,6 secs. ging de Oostenrijker als eerste over de eindstreep. Ook pakte Wishofer de zege in het Pirelli Junior klassement. Voor het Zakspeed Team betekende het de zesde ADAC GT Masters-overwinning sinds 2016.

2020 Start Zoals altijd een prachtige start op de Lausitzring waarbij het gehele veld breed uitwaaiert.

De Precote Herberth Porsche 911 GT3 R van de combinatie Renauer/Bachler lag de gehele wedstrijd op podiumkoers en beëindigde de wedstrijd op P2. Titelkandidaat Renauer bevond zich in een ideale situatie want zijn positie werd door zijn tweelingbroer Alfred in de tweede Porsche goed afgeschermd. De combinatie Maro Engel/Luca Stolz verzamelde met een vierde plek in de titelstrijd eveneens waardevolle punten. Vanaf een 19e startplek zorgden zij met P4 eveneens met een zeer sterk resultaat. Daarachter volgde de Mann-Filter HTP Winward AMG Mercedes GT3 van de combinatie Maximilian Götz/Indy Dontje. De regerende kampioen Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde eindigden als vijfde maar omdat Kelvin van der Linde zijn eigen pitbox voorbijschoot en Niederhauser die van het WRT Team voorbijschoot terwijl die een reguliere stop uitvoerde, kreeg het team een geldboete opgelegd en wordt voor de volgende wedstrijd vijf startplekken teruggezet. In de Pirelli Trophy gingen de bekers naar de Tsjech Filip Salaquarda. Elio Erhart haalde hier gisteren al de titel binnen.

2020 Precote Herberth Porsche
Sterk optreden van het Precote Herberth Team met P2 en P3

Mick Wishofer: "Het team heeft een megajob gemaakt. Dorian had een schitterende start. En het lag vervolgens aan mij om de tweede wedstrijdhelft tot een goed einde te brengen. Vanuit mijn positie kon ik de Porsche relatief snel inhalen en de wedstrijd onder controle houden. Gisteren waren wij snel en de auto was erg goed maar vandaag hebben we even een punt op onze prestatie gezet!"


08 GTM620 23179BU BU
Prolongeren Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde volgende week hun titel?

Dorian Boccalacci: " De eerste wedstrijdronden waren werkelijk klasse. Gelukkig heb ik de juiste beslissingen genomen. En toen was het belangrijk om een goed ritme te vinden. Ik ben werkelijk trots op het team want het gehele wedstrijdweekend was onze auto zeer goed en behoefde er voor de wedstrijd van vandaag weinig aangepast te worden. Ook met Mick Wishofer harmonieert het uitstekend. De sleutel voor dit resultaat lag vandaag in het feit om onder moeilijke omstandigheden de limiet te vinden en daar zeker niet overheen te gaan."

2020 Winnaars
De allereerste ADAC GT Masters zege voor de combinatie Wishofer/Boccalacci.

Uitslag
1. Dorian Boccolacci/Mick Wishofer – Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing – Mercedes-AMG GT3 1.03.15.401 gem 140.2 kph
2. Klaus Bachler/Robert Renauer – Precote Herberth Motorsport – Porsche 911 GT3 R + 4.609 secs.
3. Sebastian Asch/Alfred Renauer – Precote Herberth Motorsport – Porsche 911 GT3 R + 5.017 secs.
4. Maro Engel/Luca Stolz – Toksport WRT – Mercedes-AMG GT3 + 7.336 secs.
5. Indy Dontje/Maximilian Götz – HTP WINWARD Motorsport – Mercedes-AMG GT3 + 13.322 secs.
6. Kelvin van der Linde/Patric Niederhauser – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3 + 13.800 secs.
7. Philipp Frommenwiler/Marvin Dienst – DLV-Team Schütz Motorsport – Mercedes-AMG GT3 + 17.858 secs.
8. Franck Perera/Albert Costa – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 + 30.271 secs.
9. Frédéric Vervisch/Benjamin Goethe – Team WRT- Audi R8 LMS GT3 + 38.878 secs.
10. Sheldon van der Linde/Henric Skoog – Schubert Motorsport – BMW M6 GT3 + 43.757 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet