Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: 23 GP’s in 2021, GP Nederland verplaatst naar de nazomer

SI202010110286 news

Op de F1-kalender van 2021 prijken maar liefst 23 races, waaronder de eerste GP van Saoedi-Arabië. De GP van Nederland verschuift bovendien van mei naar een datum in de nazomer, rondom de GP's van België en Italië. Dat blijkt uit de schetsmatige kalender die onder meer het Britse Autosport en het Duitse Auto Motor und Sport onder ogen hebben gekregen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing

De voorlopige kalender werd gisteren overhandigd tijdens een bijeenkomst van de F1-commissie, die bestaat uit de tien teambazen en diverse FIA- en FOM-vertegenwoordigers. Een van de aanwezigen heeft deze kalender vervolgens laten uitlekken naar de pers. Alleen van de GP's vóór de zomerstop stond de datum al vermeld.

Volgens Autosport staan er 23 GP's op de kalender van 2021: de 22 GP's die oorspronkelijk in 2020 in de planning stonden, plus de eerste GP van Saoedi-Arabië. De oliestaat was dit seizoen al nadrukkelijk aanwezig met zijn Aramco-sponsoring van diverse GP's. In eerste instantie wordt de Saoedische GP een stratenrace in Jeddah, intussen trekt het land extra geld uit voor de aanleg van een circuit in Qiddiya, vlak bij de hoofdstad Riaad.

SI202010110551 news

De kalender houdt grotendeels het schema van 2020 aan, voordat de coronacrisis de verschuiving dan wel afgelasting veroorzaakte van 13 van de 22 GP's. De grootste verandering is de verplaatsing van de GP van Nederland van mei naar een nog nader te bepalen datum in de nazomer. Daar zal Zandvoort deel uitmaken van een groepje van drie GP's die in drie achtereenvolgende weekenden worden verreden: Nederland, België en Italië. De GP van Spanje kan daardoor terugkeren naar zijn traditionele weekend in mei.

Nadat de coronacrisis zulke groepjes van drie tot de norm van 2020 maakte, is de Formule 1 dus van plan om dit in 2021 vaker te doen, ondanks de weerstand van de teams. Ook de GP van Singapore, Rusland en Japan zullen in drie achtereenvolgende weekenden plaatsvinden.

De verplaatsing van de GP van Nederland heeft ook gevolgen voor de Historic Grand Prix. De jubileumeditie van dit evenement (de tiende sinds 2012) zal een nieuwe datum in de zomer krijgen, zo heeft AUTOSPORT.NL begrepen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet