Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT4 European Series: Aston Martin en Toyota winnen de races op een heel erg nat Francorchamps

hasse-clot

Valentin Hasse-Clot met Theo Nouet reden onder moeilijke weersomstandigheden hun Aston Martin Vantage AMR GT4 op vrijdag naar de overwinning op een natte en verraderlijke piste van spa-Francorchamps. Onder iets betere omstandigheden reden het Frans/Belgische duo Gaël Castelli/Stéphane Lémeret naar de eerste overwinning van de Toyota Supra GT4 in de European GT Series. Met nog twee races te gaan op het zuid Franse circuit van Paul Ricard kan er nog van alles gebeuren in de verschillende kampioenschappen. De twee races worden gehouden in het weekend van 14 en 15 november.

Tekst: René de Boer Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PR

Kwalificatie: Verrassende uitslagen in de kwalificatie voor de GT4 European Series

De Allied Racing Porsches die gisteren domineerden komen er in de kwalificatie niet aan te pas. Theo Nouet kwalificeerde zijn Aston Martin Vantage AMR GT4 op pole voor de eerste race Willem Meijer was met een vierde plaats de beste Nederlander. Thijmen Nabuurs werd zevende, Bob Herber elfde.
In de tweede kwalificatie viel de beslissing op het laatste moment. CMR Toyota-rijders Gael Castelli en Antoine Potty bezorgden het Franse team een 1-2, Silver Cup leider Valentin Hasse-Clot kwalificeerde zich als derde. Bob Herber was opnieuw elfde, terwijl Jop Rappange niet verder kwam dan de dertiende plaats. De jonge Deen Bastian Buus, winnaar van de vorige drie races en gisteren twee keer het snelste, eindigde op P15.

Race 1: AGS Events Aston Martin wint eerste GT4 European Series race op Spa-Francorchamps

Valentin Hasse-Clot en Theo Nouet deden met deze overwinning goede zaken voor de winst in de titelstrijd om de GT4 European Series Silver Cup. Het weer was weer bar en boos in de Belgische Ardennen waardoor de race achter de safety car moest worden gestart.


safety-car-r1

Nadat het veld werd losgelaten pakte de AGS Events Aston Martin gelijk een flinke voorsprong op de rest van het veld, met Xavier Lloveras in de NM Racing Team Mercedes-AMG op de tweede plaats gevolgd door onze landgenoot Willem Meijer in de Selleslagh Racing Team Mercedes-AMG. De als tweede gekwalificeerde Stéphane Lémeret, ondervond in de openingsronde een probleem en reed al op achterstand toen de saferty car naar binnen kwam.
Onder deze moeilijke race omstandigheden is een foutje zo gemaakt. Koploper Nouet had alle moeite om zijn wagen op de baan te houden. Achter de Aston Martin had Willem Meijer Meijer al snel Lloveras, ingehaald, gevolgd door de Allied Racing Porsches van Jan Kasperlik, die even later ook voorbij stak aan Lloveras, die steeds verder terug zakte en zich moest verdedigen tegen de Chevrolet Camaro van Thijmen Nabuurs.

Voordat de pits halverwege open ging voor alle verplichte stops had Nouet een kleine drie seconden voorsprong opgebouwd op Meijer en ruim tien seconden op de leidende Pro-Am Allied Racing Porsche van Kasperlik.

  herber-r1
Bob Herber in actie


Na alle pitstops vergrote Valentin Hasse-Clot zijn voorsprong op de achtervolgers, die in kleine groepjes vochten voor hun posities. Antoine Potty haalde de V8 Racing Camaro van Job Rappange in, die het stuur had overgenomen van Nabuurs. Rappange moest even later ook zijn teamgenoot Duncan Huisman voor zich dulden.

De koploper van de Pro-Am class, Møller-Madsen kwam in gevecht met zijn jonge teamgenoot Bastian Buus. De Deen was echter niet van plan om zo maar zijn positie op te geven, want hij had andere plannen in zijn hoofd. De snelle Buus pakte de Selleslagh Mercedes-AMG van Esteban Muth en reed daardoor zomaar als tweede algemeen op de baan.

In de laatste ronden deed Møller-Madsen er alles aan om de derde plaats over te nemen van Muth, maar na 20 ronden racen om elk stukje asfalt was het toch de Belg, die als derde over de finish kwam achter Buus en Hasse-Clot.
 
podium-race1

Uitslag race 1


winnaar-r2


Race 2: Winst voor nieuwe Toyota GR Supra GT4

Het Frans/Belgische duo Gaël Castelli/Stéphane Lémeret zorgde voor de eerste overwinning van de Toyota Supra GT4 in de GT4 European Series. Castelli nam bij de start van de race de leiding en bouwde een comfortabele voorsprong op, waarna coureur-journalist Lémeret in de tweede helft van de race de overwinning naar huis kon rijden. In de slotfase van de race klonk de auto niet optimaal meer, maar anders dan in de race van gisteren, toen de CMR-Toyota al vroegtijdig strandde als gevolg van een technisch probleem, kwam de zege nu niet meer in gevaar. Ook inzettende regen in de laatste drie van de in totaal 21 ronden leverde geen problemen meer op.

Beste Nederlander in het eindklassement was Willem Meijer, die samen met de Belg Esteban Muth in de Mercedes-AMG GT4 van Selleslagh Racing als tweede eindigde. Meijer kon de derde plaats overnemen nadat de AGS-Aston Martin van Théo Nouet en Valentin Hasse-Clot eenmaal extra de pits in moest voor een 'stop-and-go' van één seconde als gevolg van een te korte pitstop. Vervolgens passeerde Meijer de andere AGS-Aston Martin van Nicolas Gomar en Gilles Vannelet en stelde zo de tweede plaats veilig. Na de derde plaats van gisteren stonden Meijer en Muth daarmee voor de tweede keer dit weekeinde op het podium. Gomar en Vannelet eindigden op de derde plaats.

  huisman

Duncan Huisman, een van de weinigen die de race op een toch wel flink natte baan op slicks begon, sloot de wedstrijd samen met zijn Spaanse teamgenoot Jorge Cabezas in de V8 Racing-Chevrolet Camaro als tiende af, een plaats voor de solo rijdende Bob Herber in de andere Selleslagh-Mercedes. Tijmen Nabuurs en Jop Rappange haalden in de andere V8 Racing-Camaro de eindstreep niet nadat Rappange al in de eerste ronde door een concurrent in de rondte werd getikt.
 
Uitslag race 2


Stand Silver Cup:
1. Valentin Hasse-Clot/Theo Nouet 172
2. Stephane Lemeret/Gael Castelli 148
3. Gabriele Piana/Bas Schouten 123
4. Thijmen Nabuurs/Jop Rappange 115
5. Xavier Lloveras 113
6. Lluc Ibanez 91
7. Jorge Cabezas Catalan/Duncan Huisman 70
8. Mark van der Aa/Koen Bogaerts 55
9. Willem Meijer 48
10. Timothé Buret/Antoine Potty 46
11. Phil Dörr/Aleksey Sizov 30
12. Paul Sieljes 12

Stand Pro-Am:
1. Bastian Buus/Jan Kasperlik 197
2. Nicolaj Møller-Madsen/Jörg Viebahn 170
3. Yağız Gedik/Cem Bolukbasi 167
4. Ivan Jacoma/Joël Camathias 103
5. Wim Spinoy 49
6. Kay van Berlo 37
7. Kenneth Heyer 22
8. Antoine Potty 15
9. Martin Konrad 10

Stand AM:
1. Nicolas Gomar/Gilles Vannelet 204
2. Bob Herber 169
3. Giuseppe Ghezzi 127
4. Ibrahim Okyay 109
5. Dario Cerati 85
6. Johan Vannerum/Jean-Luc Behets 56
7. Salvatore Riolo 55
8. Paolo Meloni/Stefano Valli 52
9. Maurizio Fratti 33
10. Hasan Tansu 24
11. JM Littman 22
12. Jacopo Baratto 22
13. Christian de Kant 20
14. Dario Baruchelli 8

Stand Teams:
1. AGS Events 342
2. Selleslagh Racing Team 277
3. Allied-Racing 273
4. Borusan Otomotiv Motorsport 223
5. CMR 206
6. Autorlando Sport 187
7. V8 Racing 185
8. RN Vision STS Racing Team 178
9. NM Racing Team 113
10. Centri Porsche Ticino 81
11. W & D Racing Team 43
12. Dörr Motorsport 30

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet