Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT':Klingmann/Johansson winnen 200e ADAC GT Masters Red Bull Ring(update)


De organisatoren van de ADAC GT Masters op de Red Bull Ring zullen zich hun 200e jubileum wedstrijd waarschijnlijk iets anders voorgesteld hebben. Vanwege het overschrijden van de track limits ontaardde jubileumwedstrijd in een farce waarin door de sportcommissarissen meerdere straffen als kerstcadeau's werden uitgedeeld. Sommige deelnemers liepen wel drie straffen op. Niels Langeveld was één van de slachtoffers van overdreven spoco-gedrag. Eigenlijk had het een BMW dubbeloverwinning moeten worden maar de combinatie Nick Yelloly/Henric Skoog die gisteren de wedstrijd won werd met de Schubert BMW vanwege het overschrijden van de track-limits naar de vijfde plek terugverwezen.

2020 Start R2OO
Jens Klingmann neemt bij de start van de 200e ADAC GT Masters direct de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport


2020 Steijn
Leuk presentje voor Steijn Schothorst die voor zijn pole gisteren voor het winterseizoen al een skiset cadeau kreeg.

Klingmann/Johansson winnen 200e ADAC GT Masters Red Bull Ring
De combinatie Jens Klingmann/Erik Johansson hield echter het hoofd koel en bezorgde het team van MRS GT-Sport een fraaie jubileumoverwinning. Overigens won Klingmann eveneens hier in 2019. Jens Klingmann: "Waanzin om de 200e ADAC GT Masters jubileum wedstrijd te winnen is wel heel bijzonder. Vanmorgen had ik daar zeker niet op gerekend. Met een podiumplek was ik al heel tevreden geweest."

De GRT Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Tim Zimmermann/Steijn Schothorst had zich overigens als eerste geklasseerd en direct bij de start liet Klingmann er al geen twijfel over bestaan waar zijn ambities lagen. Nog in de eerste ronde ging de lange Duitser aan zijn landgenoot voorbij, die overigens al ver terugviel. Achter Klingmann volgde Nick Yellloly in de Schubert BMW M6 GT3 en Michael Ammermüller in de SSR Porsche 911 GT3 R. De wedstrijd moest in de beginfase al kort voor een safetycarsituatie onderbroken worden nadat Jordan Pepper in de Bentley na contact met een andere deelnemer het onderspit moest delven.

Tot aan de reguliere rijderswissel wist Klingmann de leiding te behouden en gaf de MRS BMW M6 GT3 in leidende positie aan zijn Zweedse teamcollega Erik Johansson over.De jonge Zweed bewaarde zijn kalmte en bracht de BMW MRS6 GT3 in leidende positie feilloos over de eindstreep. Voor Johansson betekende het overigens zijn allereerste zege in de ADAC GT Masters. Voor Klingmann betekende het zijn tiende en voor het MRS GT-team de derde.

2020 Tomczyk
ADAC Sportdirecteur Herrmann Tomczyk kan na 200 ADAC GT Masters wedstrijden met recht trots zijn. Op de spoco's of de rijders misschien wat minder na zijn feestje vandaag.

De Schubert Motorsport BMW M6 GT3 reed vrijwel de gehele wedstrijd in de schaduw van zijn MRS collega maar werd vanwege het overschrijden van de tracklimits naar de vijfde plek terugverwezen. Daardoor kon de combinatie Robert Renauer/Michael Ammermüller in de SSR Porsche 911 GT3 R als tweede eindigen en daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap behouden. De derde plek werd opgeëist door de combinatie Maro Engel/Luca Stolz in de Toksport by WRT Mercedes AMG GT3. In het begin van de wedstrijd lagen zij in zesde positie maar een goed uitgevoerde pitstop leverde uiteindelijk, medegeholpen door het onheil van anderen, een podiumplek op.

De GRT Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Franck Perrera/Albert Costa Balboa kwam als vierde over de streep en misten voor de tweede maal binnen een dag het podium binnen 0.2 secs. Achter de bestaft Schubert BMW M6 GT3 volgde de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Christopher Haase/Max Hofer. Daarachter volgde de Aust Motorsport Audi R8 LMS van Michaël Häckländer/ Nicolai Roquvue die van P21 gestart waren en zo hun beste seizoensresultaat behaalden. De regerende kampioenen Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde kwamen met de Rutronic Audi R8 LMS als achtste over de streep.

2020 4e plek Lambo Mooie tweede plek voor de SSR Porsche vandaag.

Ondanks alle bestraffingen werd kwam het duo Tim Zimmermann/Steijn Schothorst nog als negende over de eindstreep gevolgd door de HTP Winward Mercedes AMG GT3 van Philipp Ellis/Raffaele Marciello. De Pirelli Trophy voor amateurs ging dit keer naar ISR Team coureur Filip Salaquarda. Voor de combinatie Dontje/Götz zat er niet meer dan een 15e plek in. Daarachter volgde de combinatie Langeveld/Paul.

Jens Klingmann: "In de afgelopen jaren was ik in meer dan de helft van de ADAC GT Masters erbij. Dan is het natuurlijk wel erg bijzonder om de 200e wedstrijd te winnen. Onze beste kans was om direct bij de start de Lamborghini te passeren en vanaf daar het tempo te bepalen. Met een superstart heeft dit goed gefunctioneerd en ik kon de banden sparen zodat we voor de tweede stint goed waren voorbereid. In het tweede wedstrijdgedeelte was ik als toeschouwer nerveuzer dan toen ik in de auto zat. Voor de laatste races van dit jaar hopen we het momentum te kunnen meenemen en nog voor verdere hoogtepunten te kunnen zorgen."

2020 Race
De BMW M6 GT3 is de Lamborghini's duidelijk de baas.

Erik Johansson: " Het is werkelijk een bijzonder gevoel om mijn allereerste overwinning in de 200e ADAC GT Masters wedstrijd te kunnen vieren. Jens heeft in het eerste wedstrijdgedeelte goed werk verricht zodat ik in het tweede wedstrijdgedeelte de auto in leidende positie kon overnemen. Mijn taak lag er in eerste lijn in om zo veilig mogelijk te rijden en geen fout te maken die ons veel tijd had kunnen kosten. Jammer dat er geen twee BMW's op het podium stonden. Ook vandaag voelde onze auto weer even goed aan. Twee podiumresultaten voor MRS GT Racing zijn natuurlijk een fantastisch resultaat. Dit geeft extra zelfvertrouwen!"

Update: Na een protest vanwege het verlaten van de baan werden ook de als tweede geëindigde combinatie Renauer/Ammermüller naar de vierde plek terugverwezen. Daardoor ging P3 alsnog naar de GRT Lamborghini 

2020 Winnaars
Tweemaal podium voor Johansson/Klingmann dit weekend.

Uitslag

1. Jens Klingmann/Erik Johansson – MRS GT-Racing – BMW M6 GT3 40 ronden 1.02.59.110
2. Maro Engel/Luca Stolz – Toksport WRT – Mercedes-AMG GT3 + 4.645 secs.
3. Albert Costa/Franck Perera – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 + 4.858 secs.
4. Robert Renauer/Michael Ammermüller SSR Porsche 911 GT 3
5. Nick Yelloly/Henric Skoog – Schubert Motorsport – BMW M6 GT3 + 10.520 secs.
6. Christopher Haase/Max Hofer – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3 + 13.661 secs.
7. Nikolaj Rogivue/Maximilian Hackländer – Aust Motorsport – Audi R8 LMS GT3 + 14.829 secs.
8. Kelvin van der Linde/Patric Niederhauser – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3 + 18.312 secs.
9. Tim Zimmermann/Steijn Schothorst – Grasser Racing Team – Lamborghini Huracan GT3 + 20.431 secs.
10. Raffaele Marciello/Philip Ellis – HTP WINWARD Motorsport – Mercedes-AMG GT3 + 21.928 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet