Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Bob Herber wint eerste race voor jarige Hein Koopman op kletsnat Circuit Zandvoort

20201010 1RL01397

Circuit Zandvoort maakt een troosteloze indruk. Het is niet alleen koud maar het is ook flink gaan regenen. Door alle extra Covid-19 maatregelen zijn er ook geen racefans welkom. In dit decor gaat de eerste wedstrijd van de Supercar Challenge van start. De Luxemburger Alain Berg en de Roemeen Alex Cascatãu kregen vanmiddag na de kwalificatie de poleposition cadeau. De snelste man op de baan Bob Herber werd namelijk bestraft nadat hij de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat had overschreden en de Lamborghini-rijder werd daarvoor één gridplaats teruggezet.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

20201010 1RL01580


Vlak voor de start gaan de hemelsluizen open. De race wordt gestart achter de safetycar. Na drie ronden worden, onder nog steeds moeilijke raceomstandigheden, de wagens dan toch los gelaten. Enkele rijders halen al in voor startfinish en deze acties worden onderzocht door de wedstrijdleiding.

Alex Cascatãu houdt de kop, Bob Herber kan het vermogen van zijn Lamborghini niet kwijt op het natte asfalt en valt terug naar een vierde plaats. Lorenzo van Riet komt als tweede door met zijn Hyundai i30N, gevolgd door de BMW 1 Serie van Bart Arendsen. De regenrijders komen naar boven gedreven.

De leidende Radical van Cascatãu spint in de Tarzanbocht en zakt terug naar een vijfde plaats. Lorenzo van Riet voelt zich als een vis op het Zandvoortse asfaltwater en pakt de kop. Cascatãu heeft het minder naar zijn zin in de open Radical en gaat eraf in de "Bocht Zonder Naam" en komt vast te zitten in het grind.

20201010 1RL01470

De Radical staat daar gevaarlijk en de safetycar komt weer de baan in om gelegenheid te geven de wagen weg te slepen. Veel auto's komen naar binnen omdat ook de pitwindow open gaat.

Er zijn drie rijders die bestraft worden vanwege een jumpstart; Dillon Koster, koploper Lorenzo van Riet en Tim Coronel moeten een drive through penalty ondergaan.

Daarmee zijn de straffen echter nog niet voorbij, er zijn ook drie rijders die een te korte pitstop hebben gemaakt. Bart Arendsen en equipe Coronel-Uljee moeten een drive through doen, Koopman heeft 12 seconden te kort gestaan bij zijn pitstop en hij krijgt een stop and go.

20201010 1RL01899


Halverwege de één uur durende wedstrijd volgt de herstart. Na alle verplichte pitstops is het verrassend equipe De Kimpe-Speelman die met hun VW Golf aan de leiding ligt, maar een ontketende Bob Herber komt zienderogen dichterbij. De jarige Hein Koopman ligt op een derde plaats algemeen, maar moet zijn straf nog ondergaan. Ruud Olij ligt vierde in de race maar René Steenmetz en Bart Arendsen rijden binnen twee seconden daarachter. Berry van Elk is de koploper in de Supersport 2, Jan Jaap van Roon ligt daar achter al op flinke achterstand.

20201010 1RL01662

In de Sport divisie leidt Mark Wieringa met de Zilhouette gevolgd door de Peugeot van de Belgen Voet-Van den Broeck.


20201010 1RL01751


Bob Herber heeft in het algemene klassement met zijn veel krachtigere Lamborghini de leiding overgepakt van Equipe De Kimpe-Speelman. Hein Koopman valt na zijn stop and go ver terug.

20201010 1RL01572


Henri Zumbrink en Bart Arendsen raken elkaar in het Scheivlak, maar kunnen beide verder en er worden geen straffen uitgedeeld. Bob Herber breidt zijn voorsprong aan kop verder uit op de koploper in de Supersport 1 divisie Equipe De Kimpe-Speelman. René Steenmetz in zijn Leon Cupra ligt tweede in de Supersport 1, gevolgd door een heel snelle Henri Zumbrink met een zelfde auto. In de Supersport 2 blijft Berry van Elk de koploper en in de Sport divisie is niemand opgewassen tegen Mark Wieringa.

20201010 1RL01712

Na zijn straf weet Hein Koopman weer naar voren te komen en pakt in de slotfase ten koste van equipe De Kimpe-Speelman de tweede plaats. In de laatste ronde verliest deze equipe ook nog hun koppositie in de Supersport 1 aan de ervaren Henri Zumbrink. René Steenmetz wordt derde in deze divisie.

20201010 1RL01645

In de Supersport 2 reed Berry van Elk probleemloos naar de winst. In de Sport divisie ging de winst naar Mark Wieringa in zijn Zilhouette.
Na afloop van de race blijkt de straf voor Lorenzo van Riet niet terecht. Door de positie van de transponder gaf de tijdwaarneming aan dat hij eerder over de start kwam dan Koopman en dus ingehaald zou hebben. De foto op start toonde echter aan dat Van Riet nog niet langs Koopman was en dus besloot de wedstrijdleiding Van Riet en De Borst 30 seconden tijd in mindering te brengen. Daardoor eindigen zij niet als zevende in Supersport 1, maar als vierde en zesde algemeen.

Race 2 van de Supercar Challenge is morgen om 14.10 uur, ook weer over een uur + 1 ronde.

20201010 1RL01516

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet