Div: Nieuw Frans toerwagen-initatief ook voor ons land interessant

Cup-achtige auto's als Renault Clio, BMW 325i en Mini Cooper voor een nieuw Frans toerwagen-iniatief
Een nationaal toerwagenkampioenschap moeten we in Nederland sinds het einde van het betreurde DUTCH (Dutch Touring car Championship) helaas node missen. En dat terwijl ons land toch decennialang interessante toerwagencompetities had, van de kampioenschappen ingedeeld naar verkoopprijzen van de auto's in de vroege jaren zeventig tot de vermaarde KONI NK's voor productiewagens in de negentiger jaren. Gezien de huidige economische situatie valt van de importeurs waarschijnlijk weinig te verwachten en een TCR-achtige klasse op nationaal niveau lijkt ook te kostbaar. Vanuit Frankrijk komt echter de aankondiging van een initiatief voor 2021 dat ook voor ons land (of wellicht in Benelux-verband) best eens haalbare kaart zou kunnen zijn.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR
Ook in Frankrijk, waar ooit het Supertourisme-kampioenschap met ondersteuning van de nationale fabrikanten Peugeot, Renault en Citroën en importeurs als BMW en Opel hoogtij vierde, is er al sinds jaren geen nationaal toerwagenkampioenschap meer. Nu is echter SRO, de organisatie van Stéphane Ratel die sinds 2017 het nationale GT-kampioenschap voor de Franse autosportfederatie FFSA organiseert, met een nieuw initiatief gekomen dat deze leemte vanaf volgend jaar moer opvullen.
Net als in de GT3- en GT4-klassen wordt er gewerkt met een 'balance of performance' om gelijkwaardige kansen te garanderen. De voorgestelde toerwagencompetitie wordt verdeeld in twee klassen: TC voor auto's met een vermogen van rond de 300 pk, en TCA voor auto's rond de 200 pk. In elk van de beide klassen kent de FFSA twee titels toe: kampioen bij de rijders en kampioen bij de teams.
SRO past het TC- en TCA-concept al met succes toe in de Verenigde Staten, waar SRO de TC America organiseert met TCR-auto's en diverse cup-achtige modellen. Initiator Stéphane Ratel: "In Frankrijk willen we een competitie met toerwagens die aangepast is aan de nationale markt in Frankrijk en daarmee met strikt beheerste kosten. De auto's die voor deelname in aanmerking komen, zijn hetzij afkomstig uit merkencups, hetzij gehomologeerd door SRO op basis van een model dat dichtbij de serieproductie staat. De prijs mag niet boven de 100.000 Euro uitkomen. In de TCA-klasse is het zelfs al mogelijk om vanaf 20.000 Eur een auto te kopen."
"Om de kosten te beheersen en de kansen gelijkwaardig te houden, zijn evoluties uitgesloten, behalve wat in het kader van de homologatie al is voorzien", zo benadrukt Laurent Gaudin, manager circuitcompetitie van de FFSA. Voor de banden is Pirelli de aangewezen partner met een maximum van twee nieuwe sets per weekeinde in de TC-klasse en één nieuwe set in TCA. Desgewenst kunnen twee rijders een auto – en daarmee ook de kosten – delen. Voor volgend jaar zijn zes weekeinden met elk twee races van 40 minuten voorzien, allemaal onderdeel van het Championnat de France FFSA des Circuits.

BMW 235i en 240i Racing Cup passen in de TC-klasse
Als mogelijke auto's noemt de organisatie in de 300-pk-TC-klasse de nieuwe BMW M2 CS Racing Cup, de BMW 235i en 240i Racing Cup, Alpine A110 Cup, SEAT Leon Cup Racer, Honda Civic R TC Cup, Hyundai Veloster TC Cup en Toyta GT86 Cup. Voorbeelden in de TCA-klasse zijn de Renault Clio Cup (3e en 4e generatie), Mini Cooper Cup, Peugeot RCZ Racing Cup, BMW 325i Clubsport, Ginetta G40 Junior, Honda Civic Cup SI TCA, Hyundai Veloster Cup TCA, Ford Fiesta Cup en Mazda MX-5 Cup. De seizoensstart is in Frankrijk voorzien tijdens de traditionele Coupes de Pâques op het circuit van Nogaro tijdens het Paasweekeinde. Wie neemt in ons land het initiatief?