Div: Grote Duitse spelers lanceren nieuwe raceserie met auto's op waterstof en integratie simracen

Grote Duitse partijen staan achter het nieuwe initiatief
Onder de naam Hyraze League wordt in 2023 een nieuw autosportkampioenschap gerealiseerd, waarin wordt gereden met GT-achtige tweezitters, aangedreven door brandstofceltechnologie op waterstofbasis. De serie wil niet alleen emissievrij rijden, maar tevens de reële en de virtuele racerij met elkaar verbinden: elk team bestaat uit twee rijders, een coureur in de auto op het fysieke circuit en een simracer achter het beeldscherm. Er wordt gestart in Duitsland, vanaf 2025 zijn ook evenementen buiten de Bondsrepubliek gepland. Partners in het project zijn HWA, dat tientallen jaren ervaring opdeed met de DTM-auto's van Mercedes en tegenwoordig ook Formule E, Formule 2 en Formule 3 rijdt, de Duitse automobielclub ADAC, de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB, Schaeffler op het gebied van technologie, DEKRA op het gebied van veiligheid en de wereldwijde esports-federatie WESA.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dekra-bestuurslid Clemens Klinke (l.) en HWA-oprichter Hans Werner Aufrecht (r.), in het midden presentator Oliver Sittler
De presentatie van het nieuwe project vond plaats in de vorm van een virtuele persconferentie vanuit het hoofdkwartier van DEKRA in Stuttgart. De organiserende instantie spreekt van een "interdisciplinaire raceserie" door de combinatie van simracen en fysieke autosport. "Sinds een jaar of twee zijn we hiermee bezig", verklaarde Hans Werner Aufrecht. "Als je kinderen en kleinkinderen hebt, dan heb je ook een bepaalde verantwoordelijkheid voor wat je hen nalaat. We zien dat juist hier in de regio Baden-Württemberg de zorg voor het milieu en de hele discussie rondom fijnstof een grote rol speelt, dus dat leidde bij HWA tot gesprekken, die uitmondden in dit initiatief. Waterstof is de technologie van de toekomst en de autosport kan daarbij een rol spelen door dit aan de wereld te laten zien."

De cijfers klinken veelbelovend
Ruim 800 pk, minder dan 2 kg per pk
Gereden gaat worden met speciaal ontworpen chassis met elektromotoren aan allevier de wielen, die worden aangedreven door brandstofceltechnologie op waterstofbasis. Eerste cijfers die gegeven werden spraken van een vermogen van meer dan 800 pk, een topsnelheid van meer dan 250 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in minder dan 3 seconden. Het gewicht ligt rond de 1500 kilogram, wat neerkomt op een pk/gewichtsverhouding van minder dan 2 kilogram per pk. "Geïnteresseerde partijen kunnen zelf voor een carrosserieontwerp zorgen, waarbij er bepaalde restricties gelden ten aanzien van de aerodynamica en de lucht die door de auto stroomt", stelde Martin Marx als technicus van HWA. "Als partijen als Google of Apple hier iets in zien, zijn ze ook van harte welkom, net als dat het in de Formule 1 vanzelfsprekend is geworden dat een frisdrankproducent zijn eigen auto inzet."
Clemens Klinke, lid van de raad van bestuur van expertise-organisatie DEKRA, stelde: "Wij geloven in waterstof, dat in de toekomst een belangrijke rol zal gaan spelen, net als dat voor bepaalde transportoplossingen ook voor batterij-elektrische aandrijving geldt. Ook de verbrandingsmotor blijft nog een hele tijd belangrijk." Hermann Tomczyk, sportpresident van de ADAC, wees op de verandering die zich in de maatschappij voordoet. "Daar zijn wij ook als ADAC mee bezig. De verbinding met esport is een mogelijkheid om bij een groot, jong publiek interesse voor de autosport te wekken."

Ulrich Fritz, CEO van HWA AG, en ADAC-sportpresident Hermann Tomczyk
Ulrich Fritz: "Autosport zit in ons DNA"
Ulrich Fritz, CEO van HWA AG, wees op de decennialange ervaring van het bedrijf in de autosport. "We zijn als HWA al 21 jaar in de sport actief en als je AMG meerekent zelfs 50 jaar. Autosport zit in ons DNA. We kennen de sport van verschillende kanten: als deelnemer, maar ook als aanbieder, bijvoorbeeld met de succesvolle GT3- en GT4-klantensportauto's van Mercedes. Dit is een interessant nieuw project waarmee we verschillende doelgroepen aanspreken. Tot dusver was er nog geen serie met auto's op waterstof, dat vullen wij nu in. Bovendien ontstaan er door de verbinding met simracen nieuwe mogelijkheden."
De Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB zorgt voor een evenwichtig reglement, terwijl de mondiale esportfederatie WESA voor de reglementering van het simracen zorgt. In eerste instantie zullen de races plaatsvinden op het bestaande ADAC GT Masters-platform. "Maar we kunnen natuurlijk ook uitstekend in steden racen, omdat de auto's geen uitstoot hebben", stelde Hermann Tomczyk. Die ziet dit nieuwe initiatief overigens niet als vervanging van de bestaande autosport: "De klassieke autosport met verbrandingsmotoren blijft en houdt zijn eigen liefhebbers. We moeten in stand houden wat we hebben, maar tegelijkertijd staan we open voor nieuwe ontwikkelingen zoals deze, waarmee we ook weer nieuwe doelgroepen aanspreken."
Steer-by-wire-technolgie
De auto's zijn ondermeer voorzien van de nieuwe 'steer by wire'-technologie, zoals die onder de vlag van Schaeffler Paravan al wordt toegepast in de Duitse GTC-serie. Om het ontstaan van remstof te voorkomen, wordt er afgeremd via de transmissie. "Waarbij in geval van nood een fysieke ingreep door de coureur op het rempedaal natuurlijk altijd mogelijk blijft", zoals technicus Martin Marx verklaarde. Het is de bedoeling dat de auto dit en volgend jaar verder wordt ontwikkeld en gebouwd, waarna er in 2022 gaat worden getest. Vanaf november 2022 vindt de selectie voor esports-deelnemers plaats. In 2023 gaat de nieuwe serie van start.