RETRO

Retro: Groeten van de GP Ice Race uit Zell am See

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-68


Tijdens een spontane roadtrip door Zuid-Duitsland en Oostenrijk belandde AUTOSPORT.NL-medewerker Bob van der Wolf op een geweldig evenement in het Oostenrijkse Zell am See:  de GP Ice Race, die dit jaar voor de tweede keer in zijn huidige vorm plaatsvindt. Initiatiefnemers zijn Vinzenz Greger (geen familie van de bekende Sepp Greger) en Ferdinand Porsche, achterkleinzoon van Ferdinand Porsche sr. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studie in Wenen en richtten samen Greger Porsche Classic Cars op. Daarnaast besloten ze, met de GP Ice Race (de afkorting zijn de beginletters van hun achternamen, maar past natuurlijk ook mooi voor 'Grand Prix') in Zell am See een aloude traditie aldaar nieuw leven in te blazen.

Tekst: Bob van der Wolf en René de Boer
Foto's: Bob van der Wolf

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-7
Zell am See is Porsche-territorium, dus er waren heel wat auto's van dit merk. Hier een 356 pre-A 'Knickscheibe', nog uit de productie in het Oostenrijkse Gmünd, uit de collectie van Dr. Wolfgang Porsche. Prachtig kenteken ook.

Het evenement is een homage aan de tijd dat er in het winterseizoen wedstrijden met auto's en motoren werden gehouden op het meer van Zell am See. Ook de discipline 'skijöring', waarbij iemand op ski's zich laat trekken door een auto of motorfiets, was ongekend populair tijdens deze evenementen, die met de nodige onderbrekingen plaatsvonden in de periode tussen 1937 en 1974. Helemaal bevroren is de Zeller See al jarenlang niet meer, dus is voor het huidige evenement gekozen voor het terrein van de het oude vliegveld aldaar.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-1
Veel auto's stonden er alleen om naar te kijken, maar ook dat was bepaald geen straf, zoals deze Singer-911

Buiten dat er naar auto's en motoren gekeken kon worden, met een warme versnapering in de hand, racete men daarmee over het aangelegde ijsparcours. Met het materieel wat reed, ook was het op leeftijd, deden de heren coureurs behoorlijk hun best om een spectaculaire show neer te zetten. De gemaakte sfeerreportage geeft een goed beeld van wat er te zien en te doen was. Frisjes maar super gezellig. Volgend jaar maar een langer bezoek plannen!

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-2
Het historische raceteam 72 STAGPOWER onder leiding van Eckhard Schimpf houdt de racehistorie van Jägermeister levend.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-3
Nee hoor, we zijn niet bang in het donker.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-4
911 Safari uit de collectie van het Porsche Museum.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-5
Hoog op de (veer)poten.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-6
Prachtige 911 met een kleurenschema van Anatole Lapine, ooit gereden door Gérard Larrousse.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-56
De Fransman was er zelf ook.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-8
Uit de collectie van State of Art, deze Porsche 718 RSK.

GP Ice Race Sell am See 2020 BVDW-9
Blijft een geweldig mooie auto.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet