Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

IGTC: Winst voor Frikadelli-Porsche in Kyalami, Catsburg op podium, Olsen wint IGTC-titel

191125 IGTC Winnaars
Winst voor Jaminet, Olsen en Tandy (vlnr), waarmee Olsen de IGTC-titel wint

De 9-uursrace van Kyalami, de slotwedstrijd van de Intercontinental GT Challenge, resulteerde in een overwinning voor de Frikadelli Racing-Porsche van Nick Tandy, Dennis Olsen en Mathieu Jaminet. De slotfase van de race vond plaats in de stromende regen, waardoor er sprake was van een twee uur durende neutralisatie. De Brit Nick Tandy bewees zijn reputatie als regenrijder eens te meer en reed de Porsche van het Duitse team naar de overwinning. Daarmee verovert Olsen, die eerder dit jaar deel uitmaakte van het winnende team van de Bathurst 12 Hour, de IGTC-titel. Porsche, dat naast Bathurst en Kyalami dit jaar ook de Total 24 Hours of Spa won, is ook zeker van de merkentitel. Nicky Catsburg was met de tweede plaats in de Walkenhorst-BMW M6 GT3, die hij deelde met Christian Krognes en Jesse Krohn, de best geklasseerde Nederlander. De laatste podiumplaats was voor Richard Lietz, Michael Christensen en Kévin Estre, het winnende trio van Spa in de GPX Racing-Porsche. Yelmer Buurman reed lange tijd aan de leiding, maar was in de regen in de slotfase met de Mercedes in het nadeel en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In de Pole Shootout op vrijdag behaalde Tandy met een rondetijd van 1:52,825 minuten de pole-position voor de negen-uursrace, jarenlang een klassiek lange-afstandsevenement in Zuid-Afrika, dat nu na jaren afwezigheid dankzij de Intercontinental GT Challenge weer nieuw leven is ingeblazen. Tandy was in de kwalificatie 0,045 seconden sneller dan Christopher Haase in de Audi R8 LMS van het Audi Sport Team Land. De derde startplaats was voor Macau-GT-winnaar Raffaele Marciello in der GruppeM-Mercedes-AMG GT3. Zowel de Porsche van Tandy als de Mercedes van Marciello moesten worden gerepareerd: Tandy was in de derde en afsluitende kwalificatieheat van de baan geraakt, terwijl de GruppeM-Mercedes op donderdag fikse schade had opgelopen als gevolg van een crash van Maro Engel. Een uur voor de kwalificatie besloot organisator SRO tot een wijziging van de BOP: vanwege de hoogte van Kyalami, dat op ruim 1.500 meter boven de zeespiegel ligt, werd een andere BOP-tabel van kracht, op grond waarvan enkele auto's zonder turbo, de Audi en de Lamborghini, respectievelijk 35 en 45 kilo lichter mochten worden, terwijl de auto's met turbo, hun maximale turbodruk mochten verhogen.

191124 IGTC Start
Start van de eerste internationale race op Kyalami sinds vele jaren

In de race had Porsche aanvankelijk de eerste drie plaatsen in handen met de 911's van Frikadelli, GPX en Dinamic, maar daaraan kwam een einde toen Christensen in de GPX-Porsche en Tandy in de Frikadelli-911 in het vijfde uur met elkaar in botsing kwamen door een misverstand bij het passeren van langzamere deelnemers. Tandy tikte de GPX-Porsche in de rondte en raakte zelf ook van de baan, waarop Yelmer Buurman in de SPS-Mercedes de leiding in de wedstrijd overnam. De SPS-auto was op dat moment de enig overgebleven Mercedes, nadat de GruppeM-auto al na één ronde uitviel als gevolg van een defecte bobine en de Strakka-Mercedes in handen van Tristan Vautier aan het eind van het derde uur gecrasht was. Daarmee waren voor Mercedes de titelkansen verkeken.

191125 IGTC GPX regen

Zware regenval en onweersbuien hadden hun weerslag op het verdere verloop van de wedstrijd. De GPX- en Dinamic-Porsche en de SPS-Mercedes bepaalden tot aan het invallen van de duisternis het tempo aan kop van het veld, terwijl ook de Walkenhorst-BMW met ondermeer Catsburg een sterke opmars toonde. Zo'n tweeënhalf uur voor het einde van de race viel er een enorme hoosbui, terwijl er een full-course-yellow van kracht was omdat Rodrigo Baptista in een van de M-Sport-Bentleys van de baan geraakt was. Onweer zorgde voor nog meer spektakel, waarop de wedstrijd voor

191125 IGTC SPS
Yelmer Buurman, met de SPS-Mercedes in de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag, leidde lange tijd

Met nog een halfuur te gaan werd de race weer vrijgegeven. Kort na de herstart haalde Tandy Lietz in de GPX-Porsche in en hield vervolgens de leiding in de wedstrijd vast. De prestatie van de Brit in de stromende regen deed denken aan de indrukwekkende manier waarop hij in 2015 de tien-uursrace 'Petit Le Mans' won. Aanvankelijk voerde Yelmer Buurman in de SPS-Mercedes nog het veld aan, maar in de regen had de Mercedes geen weerwoord tegen de superieure tractie van de Porsches met de motor achterin. Ook Nicky Catsburg passeerde Buurman en eindigde achter winnaar Tandy op de tweede plaats. De GPX-Porsche werd als derde geklasseerd, terwijl Buurman in de slotronde ook Christopher Haase in de Land-Audi nog moest laten passeren en zo achter de Duitser als vijfde eindigde.

191125 IGTC Tandy regen
Met een sterk optreden in de regen stelde Nick Tandy de overwinning veilig

Ook in de Silver Cup ging de overwinning naar een Porsche-team: hier won de Lechner-911 van Lars Kern, Saul Hack en Dylan Pereira. Voor Mercedes restte er alleen nog de overwinning in de Pro-Am-klasse voor de Strakka-auto van Dominik Baumann, Christina Nielsen en Adrian Henry, nadat de Garage-59-Aston Martin al in de tweede ronde van de baan was geraakt als gevolg van een defecte koppeling.

191124 IGTC Catsburg
Nicky Catsburg eindigde samen met zijn teamgenoten in de Walkenhorst-BMW als tweede
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet