Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson stopt eind 2020

In een emotionele videoboodschap maakte zevenvoudig NASCAR MEN's Cup kampioen Jimmie Johnson bekend dat hij na 2020 definitief een punt onder zijn indrukwekkende carrière zet.

2019 Johnson 48
2020 wordt Jimmie Johnson's laatste seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Jimmie Johnson stopt eind 2020
Zevenvoudig NASCAR MEN's Cup kampioen Jimmie Johnson zet eind 2020 definitief een punt onder zijn actieve carrière. Johnson begon carrière in 2001 bij het team van Hendrick Motorsports. Tussen 2006 en 2013 wist hij vijfmaal de titel te winnen en vervolgens behaalde hij in 2013 en 2016 nogmaals de titel. Indirect was hij de oorzaak van de invoering van de play-offs. Met zijn vele overwinningen en titels maakte Johnson in de ogen van de Amerikanen de NASCAR wereld te voorspelbaar en te saai.

2019 Johnson Cockpit
Johnson absoluut de beste van zijn tijd in de laatste 18 jaar.

Tevens won Johnson viermaal de Coca Cola 600 en Brickyard 400. Ook won hij tweemaal de Southern 500. De uit de motorsport en offroad wereld afkomstige Johnson werd eigenlijk per toeval door Jeff Gordon tijdens een rijdersmeeting ontdekt. Gordon beval Johnson destijds na het passen van een zitje bij de Hendrick Motorsports organisatie aan. "Ik ging daar naar binnen en ik kreeg de kans van mijn leven." Samen met crewchief Chad Knaus vormde Johnson jarenlang een formidabele combinatie.

2019 Johnson Lohan Gordon Lang geleden alweer in 2004  Jeff Gordon, Lindsay Lohan en Jimmie Johnson in hun hoogtijdagen.

Op de eeuwig durende ranglijst bezet Johnson samen met Cale Yarborough de zesde plek. In de wereld van "The Good Old Boys" zorgde Johnson ook voor behoorlijk veel verandering vanwege zijn fysische fitness benadering. Kort na de 400 ronden durende wedstrijd op Richmond in April dit jaar nam Jimmie aan de Marathon van Boston deel.

Samen met Jeff Gordon moet Johnson als één van de beste van zijn tijd beschouwd worden. Sinds Dover Juni 2017 wist Johnson geen races meer te winnen en de laatste 1,5 jaar lijkt Johnson jammer genoeg toch enigszins de scherpte te missen. Na Dale Jr., Tony Stewart en Jeff Gordon is de Johnson overigens de vierde coureur die in relatief korte tijd afscheid van de Cup neemt. Op de Busch Brothers na is er nu eigenlijk een volledig nieuwe generatie rijders waarvan men mag hopen dat ze weer voor volle tribunes gaan zorgen.

2017 Dover
De laatste overwinning van Johnson dateert uit 2017. Daarna leek hij de scherpte te verliezen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet