Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Kumpen en Longin als vanouds

kumpen-longin

Het Belca-reglement mag dan ten gunste van de nieuwe GT3-categorie veranderd zijn, de winnaars en de kampioenen blijven dezelfde. De Corvette Z06R van PK Carsport domineerde vrijwel het gehele weekend. Achter de schermen was de nodige commotie betreffende homologaties en normtijden. Mogelijk dat daarover in de komende dagen het laatste woord nog niet gesproken is.


Tekst: Willem J. Staat

Fotografie: Tim Pieters/Boudewijn Böhme

PK Carsport dominant

Bert Longin nam met de PKCarsport Corvette Z06-R direct de leiding. Toch had Longin het tijdens het eerste uur verre van gemakkelijk. De Belcarkampioen 2006 voelde lange tijd de hete adem van de Mosler van Radermecker, de GPR Porsches, de GS Motorsport Viper en de Racing for Belgium Aston Martin 007 van Ron Marchal.

_start

De Nederlander vetrok als derde en verloor direct bij de start enkele plaatsen in de Paddock Chicane. Toch vond Marchal weer snel aansluiting bij de koplopers. De Aston Martin-coureur vocht zijn weg terug naar de kop en gaf de 007 als tweede over aan Wim Coekelberghs. Voor de eerste wedstrijd reed men helaas net buiten het bereik van het podium. Ron Marchal: “Zolder is een Porsche-circuit, ik denk dat we hier nog niet echt kans hadden, maar op Spa verwacht ik toch wel voor een podiumpositie te kunnen gaan.” Vooral in de openingsfase zette Kenneth Heyer ontzettend veel druk op Bert Longin, maar die gaf geen krimp, ook niet na de enige safetycarfase die de wedstrijd telde. De Moslers kregen er afgelopen donderdag zoals verwacht 100 kg bij. Gravity Racing was wel competitief, maar beide auto’s vielen door motorproblemen uit.

Vier verschillende merken

Hoewel Porsche op het podium met een tweede en derde plek sterk vertegenwoordigd was, kon de eerste Belcar Original wedstrijd zeker niet als Porsche Cup omschreven worden. Uitermate sterk was het Porsche-optreden van GPR, met de combinaties Dumarey-Soulet en Duez-Maes bezette men respectievelijk de tweede en derde plek. Dat Duez geruime tijd niet in het tijdwaarnemingssysteem voorkaam mag een schoonheidsfoutje genoemd worden.


stielstra-haane

Gossie Stielstra en Henk Haane, die vanaf een 23e plek vertrokken reden een fantastische wedstrijd waarbij Haane na een fantastische inhaaljacht uiteindelijk als zevende eindigde.

 

_finish

UITSLAG

Longin/Kumpen Corvette Z06R  74 ronden Dumarret-Soulet Porsche 997 GT3 Cup 74  ronden Duez—Maes Porsche 997 GT3 Cup 74 ronden Heyer-Thomas Dodge Viper Comp. Coupe 74 ronden De Radiques-Loix Porsche 997 GT3 Cup 74 ronden Coekelberghs-Marchal Aston Martin DBS9 74 ronden Stielstra-Haane Porsche 997 GT3 Cup Porsche 997 GT3 Cup 74 ronden Penders-Lamot Porsche 9987GT3 Cup 74 ronden Van Hove-Van Loo Porsche 997 GT3 Cup 74 ronden Neyens-Couwberghs (Porsche 996 Supercup) (1ste Div.2)
13. Thiers-Thiers (Porsche 997) op 2 ronden (1ste Div.3)

podium

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet