Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Europese historische kalenders allemaal bekend

NED HGP CG-6765

Na Peter Auto heeft vandaag ook Masters Historic Racing zijn Europese kalender voor 2020 bekendgemaakt. Omdat Goodwood en Monaco al eerder hun datums voor komend seizoen vaststelden, is daarmee de internationale historische kalender voor het volgend jaar helemaal bekend. Opvallend op de Masters-kalender is dat het FIA-seizoen wordt gereduceerd tot drie evenementen. De Historic Grand Prix op Zandvoort is er daar een van.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Co van der Gragt


De Masters-kalender bestaat dit jaar uit zeven hoofdevenementen, met daarbij twee losse weekenden voor de Aston Martin Masters Endurance Legends voor recente Le Mans-auto's. Die treden dit jaar behalve op de openingsronde in de Algarve, de Silverstone Classic, Zandvoort en Spa ook aan in het voorprogramma van de ELMS-rondes op Monza en Paul Ricard. Daarnaast gaat de Masters Pre-66 Mini Celebration, die vorig jaar op Donington Park en Silverstone werd verreden vanwege het 60-jarig jubileum van de Mini, dit jaar in de herhaling, op verzoek van vele coureurs die genoten van dit minikampioenschap.

De overige vier grids van Masters – Formule 1, sportscars, GT's en toerwagens – doen dit jaar alle zeven hoofdevenementen aan. Net als dit jaar eindigt het seizoen opnieuw op Spa – er volgt dus geen slotevenement in oktober. Nieuw op de kalender zijn Portimão in april en Zolder in augustus. Het Belgische evenement vervangt de Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring, dat jarenlang vaste prik was op de Masters-kalender. Doordat de Silverstone Classic dit jaar pas begin augustus plaatsvindt, was er te weinig kalenderruimte voor het Duitse evenement. Ook wil Masters elk jaar minstens twee andere circuits aan zijn deelnemers bieden. De AvD, organisator van de Oldtimer Grand Prix, liet enkele weken al weten dat de Marathon op de Nordschleife in 2020 zijn comeback maakt: dat moet de nieuwe attractie worden nu de Masters-grids niet terugkeren voor de 48e editie van het oudste historische evenement ter wereld.

Opvallend is de beslissing om de FIA-kampioenschappen voor de historische F1 en sportwagens maar over drie ronden te laten plaatsvinden. Daarvoor zijn Silverstone, Zandvoort en Spa geselecteerd. De F1's en sportscars rijden daarnaast ook gewoon op Portimão, Brands Hatch, Zolder en dit jaar ook Donington Park, maar dan in een eigen Masters-kampioenschap. Volgens Masters-baas Ron Maydon is hij met de FIA tot deze beslissing gekomen omdat het in deze kampioenschappen steeds lastiger werd om velden een heel jaar te vullen. Op verzoek van de belangrijkste deelnemers is daarom voor een verkort FIA-kampioenschap gekozen, dat een beperkte periode van twee maanden beslaat. De verwachting dat het deelnemersaantal daardoor zal toenemen. Dat is goed nieuws voor Zandvoort, dat de laatste jaren te maken kreeg met teruglopende inschrijvingen voor met name de historische F1.

17-19 april - Portugal Historic Racing Weekend - Portimao
8-10 mei - Monza Four Hours - Monza (alleen AMMEL)
23-24 mei - Masters Historic Festival - Brands Hatch
27-28 juni - Masters Historic Race Weekend - Donington Park
17-19 juli - Le Castellet Four Hours - Paul Ricard (alleen AMMEL)
31 juli-2 augustus - Silverstone Classic - Silverstone (FIA)
22-23 augustus - Historic Grand Prix - Zolder
4-6 september - Historic Grand Prix - Zandvoort (FIA)
25-27 september - Spa Six Hours - Spa (FIA)

Vorige maand maakte Peter Auto al zijn kalender voor 2020 bekend. Na het mislukte avontuur met de Formule 2 richt de Franse tegenpool van Masters Historic Racing zich opnieuw puur op de sportscars, met name van teams van het Europese vasteland. Daarbij is in het even jaar 2020 de Le Mans Classic uiteraard weer de dikke wortel die de seizoensinschrijvers als beloning wacht.

4-5 april - Dix Mille Tours du Castellet - Paul Ricard
22-24 mei - Spa-Classic - Spa
5-7 juni - Grand Prix de l'Age d'Or - Dijon
2-5 juli - Le Mans Classic - Le Mans
18-20 september - Monza Historic - Monza
9-11 oktober - Estoril Classics - Estoril

De internationale historische kalender wordt gecomplementeerd door de losstaande grote evenementen op Monaco en Goodwood. De Grand Prix de Monaco Historique vindt dit jaar op 8-10 mei plaats. Op Goodwood werd de 78e Members' Meeting vorige maand – tot teleurstelling van vele deelnemers en bezoekers – teruggezet naar het laatste weekend in maart (28-29 maart). De Goodwood Revival opent traditioneel half september (11-13 september) de poorten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet