Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Sensationele zege Richard Verschoor bij debuut in Formula 3 Macau Grand Prix

r verschoor macau.001

Richard Verschoor heeft op spectaculaire wijze de 66ste editie van de Formula 3 Macau Grand Prix – FIA F3 World Cup op zijn naam geschreven. Voor de 18-jarige TeamNL-rijder was het nota bene zijn debuut op het uiterst verraderlijke stratencircuit van Macau. Verschoor is de eerste Nederlander die deze meest prestigieuze Formule 3 wedstrijd van het jaar weet te winnen en wordt daarmee opgenomen in het fraaie rijtje van eerdere winnaars als Ayrton Senna, Michael Schumacher en David Coulthard. "De mooiste overwinning uit mijn carrière. Ik kan het nog nauwelijks geloven", aldus een dolblije Verschoor op het podium na de laatste klanken van het Wilhelmus.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Richard Verschoor startte de 15 ronden tellende Formula 3 Macau Grand Prix – FIA F3 World Cup vanaf een op zich al uitstekende vierde positie. In de aanloop naar de eerste bocht wist de voor het Nederlandse MP Motorsport uitkomende TeamNL-rijder door de juiste slipstream te pakken met een fraaie actie direct twee concurrenten te passeren en lag daarmee tweede. Redelijk onbedreigd reed Verschoor op deze plek rond toen een safetycar-situatie het veld weer bij elkaar bracht. Bij de herstart herhaalde het 18-jarige Nederlandse talent zijn kunststukje uit ronde één door met een fraaie actie vanuit de slipstream de leider te passeren en de koppositie over te nemen. Verschoor stond daarna nog wel onder druk, maar waar de MP Motorsport-piloot in de beginfase excelleerde met zijn aanvallende acties, toonde de inwoner van Benschop nu zijn verdedigende kwaliteiten. Door richting de eerste bocht de juiste lijnen te kiezen en extreem laat te remmen wist Verschoor de leiding te behouden en de winst veilig te stellen. Verschoor bezorgde daarmee ook MP Motorsport de eerste winst in Macau.

r verschoor macau.003

"Jüri Vips was erg snel en om de winst te pakken wist ik dat de herstart mijn enige kans zou zijn. Die actie vanuit de slipstream lukte perfect. Daarna was de druk hoog, maar toen Jüri in een laatste poging alles op alles zette en iets te laat remde, was het gaatje richting de finish groot genoeg", blikte een stralende Verschoor op zijn historische winst terug. "Ik wil ook het team ontzettend bedanken voor de kans die ze me gegeven hebben en het steeds verder verbeteren van de auto."

r verschoor macau.002

De Formula 3 Macau Grand Prix – FIA F3 World Cup is een even beroemde als beruchte jaarlijks terugkerende wedstrijd waaraan de Formule 3-wereldtop meedoet. De wedstrijd wordt verreden op een iets meer dan 6 kilometer lang stratencircuit in Macau. De baan kent diverse extreem snelle bochtencombinaties en met overal vangrails direct naast de op veel plaatsen zeer smalle baan wordt ieder foutje genadeloos afgestraft. Een circuit vergelijkbaar met Monaco waar de rijder het verschil kan maken. Een kolfje naar de hand van TeamNL-talent Richard Verschoor, al is ervaring op het verraderlijke circuit uiterst belangrijk en was het voor de 18-jarige MP Motorsport-rijder zijn debuut in Macau.

r verschoor macau.004

De eerste kennismaking met de smalle straten van Macau bevielen Verschoor echter direct al uitstekend en met een vijfde en derde tijd was de MP Motorsport-piloot in de vrije trainingen in de voorhoede te vinden. "Voor de eerste vrije training was ik best wel een beetje nerveus, al had ik me wel goed voorbereid. Ik wist dat het smal was, maar als je eenmaal rijdt, zie je pas hoe krap het echt is, dat was even wennen. Ik heb het echter rustig opgebouwd."

r verschoor macau.005

De eerste kwalificatie verliep voor de TeamNL-rijder door diverse rode-vlag-situaties die zijn snelle ronden verstoorden nog niet geheel naar wens. Maar in de tweede kwalificatie zette Verschoor in het dertig auto's tellende veld een uitstekende vijfde tijd op de klokken, tevens zijn startpositie voor de kwalificatierace die de startvolgorde voor de Macau Grand Prix moest bepalen. Terwijl het na de start in de eerste bocht van de kwalificatierace zoals zo vaak weer misging, wist Verschoor zijn vijfde positie te behouden. Het jonge Nederlandse talent kon zich vervolgens losrijden van zijn achtervolgers om in de achtste ronde met een fraaie actie de vierde plaats te veroveren. Verschoor reed vervolgens richting de top drie, maar de tijd was te kort om nog een inhaalpoging te wagen. Met een vierde positie bij zijn eerste wedstrijdkilometers in Macau mocht de TeamNL-rijder echter meer dan tevreden zijn.

r verschoor macau.006

"Ik zat te lang vast achter Callum Ilott. Toen ik hem had ingehaald, kon ik meteen wegrijden. In de eerste bocht was het heel close, maar ik remde ook laat omdat ik mijn positie minimaal wilde behouden. Ik wist dat ik snel was," aldus Verschoor na de kwalificatierace tegen de verzamelde pers. Dat aan dat 'snel zijn' geen woord gelogen was, bewees de TeamNL-rijder op zondag met zijn glansrijke overwinning.

r verschoor macau.007
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet