Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Black Falcon behaalt pole-position voor Hankook 24H Cota USA

1 GT Black Falcon 800pix

De Black Falcon Mercedes-AMG GT3 (#4, Ben Keating / Jeroen Bleekemolen / Felipe Fraga / Cooper MacNeil) behaalde bij de seizoensfinale, de Hankook 24H COTA USA, zijn eerste pole-position van het jaar in de 24H SERIES. Felipe Fraga reed op het 5,513 kilometer lange Circuit of The Americas een tijd van 2:05,697 minuten en was daarmee in de Mercedes-AMG bijna een halve seconde sneller dan de Toksport WRT-Mercedes-AMG GT3 (#70, Nick Foster / Martin Berry / Eric Zang / George Kurtz). Bovendien legde hij de lat zeer hoog voor teamgenoot Jeroen Bleekemolen, die in de slotfase van de sessie de tijd nog trachtte te verbeteren.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

"We hebben de telemetrie in de auto, dus we kunnen iedere bocht vergelijken", zei Bleekemolen tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. "En ik zat er de hele ronde echt heel dicht bij, totdat ik in het verkeer terechtkwam en een paar tienden verloor. Ik probeerde het goed te maken, maar dat lukte niet. De auto is echter top en Felipe heeft een perfecte ronde gereden. Het is geweldig om hier weer te zijn!"

Met dit resultaat herhaalt Black Falcon de pole-position bij dit evenement in 2017 en start daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar vanaf de eerste rij bij deze race. Het team streeft naar de tweede overwinning op rij bij de Hankook 24H Cota USA.

Met een rondetijd van 2:06,178 minuten behaalde ook Toksport WRT bij het eerste optreden in dit evenement een startplaats op de eerste rij en de pole-position in de klasse A6-Am. De Mercedes met het startnummer 70 was zelfs sneller dan de zusterauto met het nummer 90 (Luca Stolz / Hendrik Still / Martin Konrad / Axcil Jefferies) die in de A6-Pro-klasse start en vanaf de derde startplaats vertrekt.

De Volt Racing-Porsche 911 GT3 R (#73, Alan Brynjolfsson / Trent Hindman / Jan Heylen / Richard Heistand), dit weekeinde gerund door Park Place Motorsport, is de eerste niet-Mercedes-AMG en start vanaf de vierde plaats. Een andere oud-winnaar van de Hankook 24H Cota USA, de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) start als vijfde, gevolgd door de HB Racing Ferrari 488 GT3 (#41, Nick Mancuso / Angelo Negro / Nikolaj Rogivue / Daniel Allemann).

De CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis) en de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Dr. Johannes Kirchhoff / Max Edelhoff / Gustav Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler) completeren het A6-segment in het veld en starten respectievelijk als zevende en achtste. Beide teams wonnen al eerder hun klasse in de Hankook 24H Cota USA en maken dit weekeinde kans op de titel in de 24H Series Continents.

De Leipert Motorsport-Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo 2018 (#710, Harald Schlotter / Aleksander Schjerpen / Alexey Karachev / Denis Soglaev / Gregg Gorski) kan dit weekeinde tijdens de Hankook 24H COTA USA de kampioenstitel in de 24H Series Continents binnenhalen en start vanaf de pole-position in de SPX-klasse. De Cor Euser Racing-MARC II V8 (#717, Jim Briody / Einar Thorsen / Cor Euser / Sam Allpass / Ward Sluys) en de Black Falcon Team Customer Racing-Mercedes-AMG GTX (#464, Alex Böhm / Axel König / Norbert Schneider / Axel Sartingen / Daniel Schwerfeld) completeren de top drie in de SPX-klasse.

  1 991 Kelly-Moss Road and Race 800pix

Achter de Leipert-Lamborghini op de negende plaats completeert de Kelly-Moss Motorsports Porsche 991-II Cup (#906, Alan Metni / Wayne Ducote / David Ducote / Chapman Ducote / Andrew Davis) de algehele top tien in de startopstelling voor het evenement en staat daarmee op de pole-position in de 991-klasse. MRS GT-Racing (#980, Nicola Michelon / Alexander Marmureanu / JM Littman / Constantin Schöll / David Roberts) start als tweede in de klasse, voor Porsche Lorient Racing (#911, Jean-François Demorge / Eric Mouez / Dominique Bastien / Frédéric Ancel), dat onlangs de titel in de klasse in de 24H Series Europe behaalde.

  1 GT4 Winward Racing 800pix

De Winward Racing-Mercedes-AMG GT4 (#433, Bryce Ward / Russell Ward / Philip Ellis / Kris Wilson) voert een volledig Amerikaanse top drie in de GT4-klasse aan en start voor de Racers Edge Motorsports-Sin R1 GT4 (#401, Ross Smith / Marco Di Leo / Dan Di Leo / Jade Buford) en de Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Olaf Meyer / Björn Simon / Simon Tibbett / Jason Hart / Matt Travis).

  1 TCE MONLAU COMPETICION 800pix

Monlau Competicion behaalt bij de Hankook 24H COTA USA tweede pole-position van het seizoen

De Monlau Competicion Cupra TCR DSG (#107, Stuart Hall / Christopher Kemp / David Tinn / Tom Black) heeft op het Circuit of The Americas in Austin, Texas de laatste pole-position van het jaar in de TCE-divisie van de 24H Series behaald. Oud-WEC-kampioen in de LMGTE-Am-klasse Stuart Hall reed in de laatste 40 seconden van de sessie een tijd van 2:19,304 minuten en verdrong daarmee de TOPCAR sport by Bas Koeten Racing Cupra TCR DSG (#131, Fabian Danz / Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen / Ronny Jost), die lange tijd aan de leiding had gestaan, naar de tweede plaats.

Met dit resultaat start Monlau Competicion voor de tweede keer dit jaar vanaf de pole-position in de TCE-divisie bij een race van de 24H SERIES. Het Spaanse team deed dit eerder al op Mugello. Stuart Hall reed daarbij in de TCE-kwalificatie de snelste tijd, zonder dat hij aan de vrije training had deelgenomen.

"Dit hier was mijn training", verklaarde Hall tegenover Nick Daman van Radiolemans.com. "Het is de eerste keer dit jaar dat ik in een voorwielaangedreven auto zit, vorige week nog reed ik met een Porsche 911 GT3 R. Daardoor is het allemaal nieuw en ik leer nog steeds. Het is super om op pole te staan, het team heeft het geweldig gedaan. Je hebt meestal maar een of twee ronden de tijd met de auto, in de praktijk doorgaans slechts een ronde, dus heb ik me geconcentreerd en dacht dat ik het wel voor elkaar kon krijgen. Dat is gelukt en dat was mooi, maar er komt nog veel meer!"

In het eerste kwartier streed ook de Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Jérôme Ogay / Constantin Kletzer / Roberto Ferri / Alberto Vescovi / Yannick Mettler) constant om de toppositie mee, maar viel uiteindelijk in de slotfase toch terug en start nu als derde. Onlangs behaalde het Zwitserse team de TCE-kampioenstitel in de 24H Series Europe en kan dit weekeinde ook de 'Continents'-titel binnenhalen.

Het Amerikaanse team Atlanta Speedwerks (#126, Brian Henderson / Taylor Hagler / Barry Boes / Todd Lamb) start bij zijn eerste optreden in de 24H Series powered by Hankook op het Circuit of The Americas als vierde. De Honda Civic FK7 TCR was iets meer dan een tiende van een seconde sneller dan de AC Motorsport Audi RS3 LMS (#188, Stephane Perrin / Vincent Radermecker / Matthew Taskinen / William Neal). De tweede Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#114, Lukas Desserich / Stefan Tanner / Yannick Mettler / Christoph Ulrich) start vanaf de zesde plaats.

Na de winst bij de première van de TCR SPA 500, iets meer dan een maand geleden, is de Red Camel-Jordans.nl Cupra TCR DSG (#101, Ivo Breukers / Steven Liquorish / Jerimy Daniel / Jean-Francois Hevey) de laatste deelnemer in de TCR-klasse op het Circuit of The Americas en start als zevende, net voor de Sorg Rennsport BMW M240i Racing Cup (#851, Benito Tagle / Michael Nielsen / Frank S. Woody III / Johan Schwartz).
  Grid photo 800pix


Uitslag kwalificatie
Uitslag TCE

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet