Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Leuke Premieres op PMW in Keulen. Award voor West Surrey Racing

De afgelopen drie dagen vond in Keulen de jaarlijkse Professional Motorsport Expo plaats. Jaarlijkse worden daar de nieuwe technische ontwikkelingen in de autosportwereld gepresenteerd. Gedurende deze drie dagen werden er ook een aantal interessante workshops gegeven waarvan wij er enkele bijwoonden. Ook waren er twee leuke premieres.


2019 Workshop Willem Toet 1
Adembenemend was de workshop van Sauber Aerodynamica specialist Willem Toet. 

Tekst en Foto's Willem J. Staat.


2019 2 Crazy
Er vielen diverse crazy technische uitspattingen te noteren. Vooral op het gebied van Drag Racing en Time Attacks.


Leuke Premieres op PMW in Keulen. Award voor West Surrey Racing
Tijdens de jaarlijkse gala-avond van de Professional Motorsport Expo in Keulen werd het team van West Surrey Racing dat in de BTCC actief is, voor de tweede maal uitgeroepen tot het Europese Racing Team van het jaar. Het team van Dick Bennetts won dit jaar in de BTCC zowel de rijders- als fabrikantentitel. De BMW 330i die onder vlag van West Surrey Racing aan het BTCC deelnam kreeg de titel "International Race Car of
the Year" toegekend.

Formule E-organisator Alejandro Agag kreeg een Award voor zijn vele inspanningen voor deze raceklasse die steeds meer aan populariteit wint.
Aerosolutions Provider Airshaper kreeg Motorsport Technology Award toebedeeld. Airshaper stelt teams in staat om een 3 dimensionaal model van hun auto te uploaden waarmee de aerodynamica van de auto's geanalyseerd kunnen worden. En ook meerdere teams kunnen van deze analyses profiteren. De Brit Robert Wilsonwon de UK Rallyerijder van het jaar Award. Wilson is overigens dit jaar favoriet om het Formule 1000 Junior Rallyekampioenschap te winnen.

2019 Revolt1 De Revolt 1. Leuk voor heuvelklims, nationale sportscar kampioenschappen en misschien de Belcar?

Premieres
Een leuke premiere op de PMW in Keulen was de Revolt sportscar voor de Franse en Italiaanse CN klasses. De auto is afkomstig van de firma Bourgeon concepts. De 2L versie voor de circuits is uitgerust met een 2L Honda motor. Voor de heuvelklims is de auto voorzien van een 500 PK Cosworth motor. In totaal bedraagt het gewicht van de auto 560 kg. Een leuke pk/gewichtsverhouding dus. Bourgeon Concepts is in Frankrijk een vrij kleine maar bekende firma. Fabien Bourgeon is zelf na een carriere in de motorsport tijdens de heuvelklims actief. Het kleine Bourgeon familieteam ontwikkelt overigens alles zelfs. Voor 2020 verwacht Bourgeon ongeveer 10 auto's te verkopen.

2019 Mapeex
De Mapeex gaat op korte termijn in productie. Ook misschien iets voor de Supercarchallenge of de Belcar?

Tijdens PMW in Keulen werd de Mapeex Queron gepresenteerd. Deze auto is het geesteskind van de inmiddels overleden Georges Queron en Mapeex directeur Jo Litra. Aan het project werd maar liefst vier jaar gewerkt. De auto is van de laatste technologieën voorzien.


2019 Mapeex 2
De cockpit van de Mapeex.

Ook PK/Gewichtsverdeling ligt met 50/50 op een ideaal niveau. Ook wordt er aan een hybride concept voor de toekomst gedacht. Misschien toekomstmuziek voor Belcar, Supercar Challenge of de VLN specials?

2019 Haier Project
Een project van Craft Bamboo Racing dat binnen zeven weken gerealiseerd werd.

Workshops
Een groot aantal workshops passeerde de afgelopen dagen de revue. Donderdag stond grotendeels in het teken van de Elektrische mobiliteit. Glenn Pascoe van Williams Advanced Engineering legde uitgebreid uit aan welke extreme omstandigheden de batterijen in de Extreme E off road campagne blootgesteld zullen worden en dat er zowel in de Sahara als de Arctisch gebied nogal wat onverwachte parameters te wachten staan waaruit men voor de toekomst kan leren. Angus Lyon van Rockfort Engineering dat in de FE actief is legde de nadruk op nog meer veiligheid.

Terence Good van Performance Projects UK dat aan het Britse Craft Bamboo Racing(Brits GT met AMG Mercedes GT3) gelieerd is, had een interessante bijdrage over het bouwen van een elektrische race-auto voor promotionele doeleinden binnen zeven weken. Op basis van een Formule Renault werd voor promotionele doeleinden van Haier wasmachine binnen een superkorte periode een volledig nieuwe auto gebouwd. Interessant was de logistieke druk die Goad moest overwinnen om op tijd te kunnen leveren.

2019 Willem Toet 3
Willem Toet vertelt vol passie over de moleculaire wetten en hoe je een pingpong bal afschiet om de aerodynamica te berekenen.


Willem Toet
Eén van de beste presentaties afgelopen donderdag was van de Australiër Willem Toet, die als aerodynamica specialist van Sauber Aerodynamics een voordracht deed. Toet, die overigens oorspronkelijk uit Nederland afkomstig is, maar al op zeer jeugdige leeftijd naar Australië emigreerde, deed dit met zoveel gedrevenheid en passie dat hij de tijdslimiet ruim overschreed.

2019 Willem Toet 2
Wijze lessen over de luchtstromen.

Toet begon zijn bijdrage met de crash van Markus Ericsson tijdens de trainingen op Monza 2018 en wat er met de aerodynamica allemaal gebeurde. Ook legde Willem de nadruk op de belangrijke rol die de Halo in deze crash speelde waardoor Marcus zonder een schrammetje kon uitstappen. Toet verwacht overigens veel van de nieuwe reglementen waardoor de F1 spectaculairder wordt en de achterhoede teams meer kansen krijgen. Ook wordt er met de nieuwe reglementen nog een grotere nadruk op de veiligheid gelegd.

2019 Marco Wittmann
Oud DTM kampioen Marco Wittmann niet in Macau maar bij Drexler op de stand.


Tevens was er afgelopen donderdag nog een prijsuitreiking van de Ravanol F3 Cup die door de Duitser Ralph Puetz(Belicon Motorsport) gewonnen werd. Een serie die door de Oostenrijker Franz Woess georganiseerd wordt en als AFR kampioenschap te boek staat.


2019 Simulator
Hoe echt kon het zijn? Deze simulator coureur reed vrijwel de gehele dag op de Nordschleife. Virtueel gezien dan.

De Nederlander Ton Serné gaf vrijdag een lezing over het runnen van een studententeam in de Mazda MX Cup. Vele interessante technologieën zoals een verbeterd Bosch waarschuwingssysteem maken een jaarlijks PMW expo bezoek in Keulen de moeite waard.

2019 EuroFighter dragster
Een mooie afsluiter. De BMW Dragster Eurofighter.

2019 Eurofighter Dragster 2
De Eurofighter van achteren gezien.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet