Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Debutanten Thijmen Nabuurs en Lorenzo van Riet maken het de gevestigde orde moeilijk

20190420-RBN 4591

Ooit waren ze concurrenten in karting, maar dit seizoen hebben Lorenzo van Riet en Thijmen Nabuurs elkaar gevonden als teamgenoten in de divisie Supersport 1 van de Supercar Challenge. In hun door Ferry Monster Autosport geprepareerde SEAT Cupra wisten zij meervoudig kampioenen Dennis de Borst en Stan van Oord in een zelfde Cupra tot de laatste meters onder druk te zetten in de titelstrijd. Een zeer sterk debuut van twee jonge rijders die het zeker nog ver zullen schoppen in de autosport.

Tekst en foto's: PR

20190816-NRB 1890

Coach
Thijmen Nabuurs probeerde vorig seizoen samen met zijn coach Frans Vörös (op de foto rechts) verschillende opties uit om zijn eerste stappen in de autosport te zetten en vond dat uiteindelijk in de SEAT Cupra bij Ferry Monster. "Frans is een kennis van mijn vader", vertelt Thijmen. "Hij heeft me het gehele seizoen begeleid en ik heb ontzettend veel geleerd."

20190531-RBN 1064

Teamgenoten
Lorenzo van Riet reed vorig seizoen bij Ferry Monster in de Ford Fiesta Sprint Cup en wilde begin dit seizoen een volgende stap zetten. Hij dacht in eerste instantie aan de Mazda MX-5 Cup, maar toen hij Thijmen die hij kende van de karts tegenkwam werd de Supercar Challenge zijn volgende uitdaging. "Ik had al eens gereden in de Febo SEAT Cupra van Dennis de Borst en dat was me goed bevallen. Thijmen had nog geen teamgenoot en opeens viel zo alles op zijn plek en zijn we een team geworden."

20190420-RBN 4188

Wennen
Thijmen kende nog geen enkel circuit en moest ook aan de Cupra wennen, maar hij bleek een zeer snelle leerling en reed al spoedig representatieve rondetijden op elk circuit. Lorenzo is uit hetzelfde hout gesneden, heeft via zijn vader Pim van Riet de autosport met de bekende paplepel binnen gekregen en ook hij past zich enorm snel aan. "We hebben allebei nooit getwijfeld over onze snelheid", glimlacht Lorenzo.

20190531-RBN 1268

Beter dan verwacht
Thijmen en Lorenzo begonnen het seizoen met het idee om dit eerste jaar zoveel mogelijk te leren en te wennen aan de auto. Toen zij tijdens de seizoensopener op Magny-Cours meteen naar het podium reden in de Supersport 1 beseften de jonge rijders dat wellicht zelfs in hun debuutjaar al een titelstrijd mogelijk zou zijn.

20190818 RL3 5742

Titel in zicht
Dat was geen verkeerde gedachte, want elk raceweekend stond het duo minstens één keer samen op het podium. Zo begonnen ze inderdaad het laatste weekend tijdens de Hankook Finaleraces als titelkandidaten, op een overbrugbare afstand achter klassementsleiders en FMA teamgenoten De Borst en Van Oord. Een uitvalbeurt van de FEBO Cupra in de eerste race bracht hen zelfs tot slechts enkele punten en toen hun concurrenten in de tweede en laatste race leken uit te vallen gloorde de titel een ogenblik aan de horizon. Stan van Oord bracht de snel gerepareerde SEAT echter op grote achterstand nog op een achtste positie over de finish. Daarmee was de vijfde plaats van Thijmen en Lorenzo helaas niet voldoende om hun debuut met de titel af te kunnen sluiten.

20190817-NRB 3094

Tevreden
Weliswaar teleurgesteld dat ze het kampioenschap net niet winnend konden afsluiten overheerste toch de tevredenheid dat ze het de gevestigde orde in de Supersport 1 divisie behoorlijk moeilijk gemaakt hadden. "Het zit hem vaak in de details die maken of je wint", zegt Thijmen. "We hebben af en toe kleine foutjes gemaakt met bijvoorbeeld een iets te korte pitstop. Daarmee verlies je uiteindelijk de punten die je aan het einde van het seizoen de titel kosten."

20190818 RL2 5439

Meteen competitief
Ook Lorenzo ziet hun eerste samenwerking als een succes. "Toen we besloten samen te gaan rijden had ik absoluut niet verwacht dat we al meteen competitief zouden zijn. Ik heb enorm genoten en kijk nu al uit naar volgend jaar."

20190816-RBN 3134

Toekomst
Wat de twee snelle coureurs volgend seizoen gaan doen is nog niet bekend, dat zal in de winterperiode duidelijk moeten worden. Ongetwijfeld smaakt dit succes echter naar meer!.En mogelijk ook een vervolg als teamgenoten, we zullen het gaan zien!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet