Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Colin Caresani junior vice-kampioen Ford Fiesta Sprint Cup

480-caresani-jump

Met negen podiums uit twaalf races in de Ford Fiesta Sprint Cup heeft Colin Caresani niet alleen zijn concurrenten, maar ook zichzelf verrast. "Het is mijn eerste jaar in de autosport en vooraf hadden we ingeschat dat een klassering in de top tien in mijn debuutjaar mooi zou zijn. Dat ik nu tweede ben geworden in het kampioenschap voor rijders tot en met 24 jaar is dan ook ver boven verwachting", lacht Colin trots. In het Dutch Belgian Superstar klassement voor Belgische en Nederlandse junioren en senioren werd Caresani derde.

Tekst en foto's: PR

480-caresani-portret-overall

Groot team
Met vijf jaar kartervaring in Rotax Max op zak zette de pas 15-jarige Colin dit seizoen zijn eerste stappen in de autosport. Samen met zijn vader Roman Caresani, zelf een ervaren coureur met een lange staat van dienst in met name de historische autosport, koos Colin voor Bas Koeten Racing en daarmee is hij erg content. "Het is weliswaar een groot team, maar ik ben dit seizoen uitstekend begeleid. Ik heb een vaste monteur en dataspecialist, waarmee ik erg goed heb kunnen samenwerken en heb van hen ontzettend veel geleerd."

480-caresani-cz

Flinke progressie
Colin is erg leergierig en bekijkt alle data nauwlettend, maar wel altijd in combinatie met video. "Zonder video heb ik er geen gevoel bij, dan komt het op mij niet goed over. Maar in combinatie werkt het voor mij geweldig en dat heeft er zeker toe bijgedragen dat ik dit seizoen zo'n progressie heb doorgemaakt."

480-caresani-zolder

In mijn element
In zijn allereerste Ford Fiesta Sprint Cup-race, tijdens de Zolder Superprix, kwam Colin meteen als tweede over de finish en dat was boven alle verwachting. "Ik heb tijdens de Final 4 van het Winter Endurance Kampioenschap in maart voor het eerst in de Fiesta gereden. Ik reed samen met mijn Bas Koeten teamgenote Belle Rappange en dat voelde meteen goed. In die eerste race op Zolder was ik echt in mijn element en ik heb me niet gek laten maken door de meer ervaren rijders. Dat was echt genieten."

480-caresani-spa

Favoriet
Met name op Spa-Francorchamps, zijn favoriete circuit, maakte Colin een flinke sprong vooruit. 'Ik heb natuurlijk nog geen ervaring op de verschillende circuits die dit seizoen op het programma stonden. Daarom moest ik altijd wel even wennen voor ik echt hard kon gaan, maar in de races was ik er telkens klaar voor. En dus meestal ook met een goed resultaat. Op Spa voelde ik me echt helemaal thuis, wat een fantastisch circuit is dat toch."

IMG 2266

Eerste zege
Tijdens de Gamma Racing Day op TT Circuit Assen won Colin zijn eerste Fiesta Cup-race. "Ik had één keer getest op Assen en dat ging best goed. Maar dat ik voor volle tribunes zou winnen had ik niet verwacht, dat was toch echt wel een kick. En dat terwijl Assen niet echt mijn favoriete baan is, ik hou van circuits waar weinig ruimte is en waar het echt op stuurmanskunst aankomt."

480-caresani-portret

Havo-examen
Het racen is voor de jonge Caresani prima te combineren met school. "Ik zit op de Lootschool en zit daar nu in de examenklas 5 Havo. Het gaat erg goed en als alles zo blijft gaan hoop ik volgende zomer mijn Havo-diploma op zak te hebben."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet