Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Valtteri Bottas - 'Wie het weet mag het zeggen!'

Sinds 2013 rijdt de Finse coureur in de Formule 1 mee. Valtteri is 30 jaar en tot zijn spijt wacht hij na 7 jaar nog op zijn eerste wereldtitel. Hij debuteerde bij het Williams F1 team en stapte in 2017 over naar Mercedes-AMG waar hij naast de onverslaanbare nieuwe wereldkampioen Lewis Hamilton wordt gezien als diens rechterhand.

Tekst: Anjès Verhey
Foto's: PR

Autosport.nl: Valtteri, opnieuw heeft je 100%, of meer, inzet dit jaar niet geleid tot je eerste titel.
Vallteri: Nee, ik heb mijn uiterste best gedaan zoals je opmerkt maar het is mij helaas niet gelukt de titel te behalen. Lewis was gewoon sneller.
  Valtteri Bottas 01 Valtteri Bottas blij met zijn beker na zijn overwinning in Japan

Autosport.nl: Begin seizoen zei je op-en-top geprepareerd te zijn. Thuis had je in het off-season rust genomen. Om dit jaar, zo vertelde je, uitsluitend voor de titel te leven en te gaan.
Valtteri: Dat waren mijn goede voornemens. In de praktijk van de raceweekends liep er af en toe toch teveel mis om Lewis voldoende tegengas te geven en te kunnen verslaan. Ik ben er niet bedroefd over maar realiseer mij wel dat er weer een jaartje voorbij is gevlogen zonder mijn vurig gewenste eerste titel achter mijn naam. Daar kan overigens het team weinig aan doen. De wagen is top maar er spelen soms onverwacht factoren een rol die je niet in de hand hebt. Een goed praktijkvoorbeeld is bandenproblemen.


Valtteri Bottas 02
Valtteri in actie tijdens de vrije training van Mexico

Autosport.nl: Je beleefde een akelige harde crash in Mexico. Had een aantal minuten geen gevoel meer in je rechterbeen. Is dat niet ernstig schrikken?
Valtteri: Ik schrok hevig, ging zelfs een beetje hyperventileren. Maar alles kwam goed en het race-leven ging voor mij gelukkig gewoon doo.r Na medisch onderzoek kreeg ik groen licht. Het is toch telkens te danken aan de hoge veiligheid van de auto's dat de meeste crashes tegenwoordig goed aflopen. We stappen meestal ongeblesseerd uit.


Valtteri Bottas 03
Valtteri moest zijn meerde erkennen in kampioen Lewis dit seizoen


Autosport.nl: 7 jaar in de Formule 1, zien we Valtteri toch nog wereldkampioen worden?
Valtteri: Elk jaar is de ambitie daar maar ja Lewis rijdt net als ik ook nog door met Mercedes-AMG. Hij zal zeker zijn 7e en ik denk zelfs 8e titel willen behalen om aan het record van Michael Schumacher (7 titels) te kunnen knabbelen. Wie het weet mag het zeggen! Ik ga er opnieuw voor.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet