Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Legendarische Motorenbouwer Louis "Sonny"Meyer overleden(89)

Zondag 10 november overleed Louis "Sonny" Meyer in Crawfordsville Indiana op 89 jarige leeftijd. In de Indycar geschiedenis was Meyer één van de meest succesvolle motorenbouwers.

2019  Meyer 1
Louis Sonny Meyer één van de meest succesvolle motorenbouwers in de Indycar geschiedenis.

Tekst Willem J. Staat
Foto's : Indycar

Legendarische Motorbouwer Louis "Sonny" Meyer overleden(89)
Louis "Sonny" Meyer was de zoon van drievoudig Indy winnaar Louis Meyer. Sonny Meyer kwam in dienst bij Meyer&Drake Engineering nadat zijn vader en Dale Drake al vroeg in 1946 het motorenbedrijf van Fred Offenhauser hadden overgenomen.

In Gasoline Alley was Meyer één van de meest stille maar plezierige mensen maar liet zijn instrumentale betrokkenheid luid als chef monteur in minstens 15 Indy overwinningen klinken.

2019 Meyer 2
Louis "Sonny" Meyer werkte voor grote namen als Bettenhausen, Vukovich en Foyt.


In 1949-1950 introduceerden de Meyers de super midget motor met Tony Bettenhausen op Indianapolis. En in de vroege vijftiger jaren werkte de jonge Meyer voor de crew van Bill Vukovich voordat hij in 1958 chef monteur bij Bettenhausen werd. Met de No 33 Jones&Maley Epperly Offy eindigde Bettenhausen destijds als vierde.

Toen zijn vader in 1964 Offenhauser in de uitverkoop deed om distributeur van de Ford V8 met dubbele bovenliggende nokkenassen te worden verhuisde Meyer naar Indianapolis en werd mentor van veel toekomstige crew chiefs in Indycar. Met zijn vader werkte hij nauw samen aan het Ford programma dat A.J. Foyt in 1967 zijn derde Indy 500 zege opleverde.

2019 Johncock 2

Meyer was tevens verantwoordelijk voor Gordon Johncock's succes op de Speedway in 1973


Meyer bouwde tevens de motor die Gordon Johncock's eerste 500 overwinning in de No 20 STP Double Oil Filter Eagle Offy van Pat Patrick Racing opleverde. Meyer's crewchief was zijn zwager George Bignotti die tijdens de wedstrijd eveneens als refueller dienst deed. Na Pat Patrick Racing ging Meyer naar het team van Vince Granatelli Racing en werkte gedurende lange tijd als ontwikkelingsingenieur van John Menard's potente V6 Turbocharged Buick motoren.In 2013 werd Meyer in de Indycar Hall of Fame opgenomen

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet