Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Justin Allgaier Xfinity titelkandidaat na overwinning in Phoenix

Hij moest bijna het gehele seizoen wachten maar tenslotte belandde Justin Allgaier in de voorlaatste wedstrijd op Phoenix in Victory Lane en verschafte zich daarmee een plek voor de finale op Miami Homestead. Daar moet hij het in de finale opnemen tegen Christopher Bell, Cole Custer, de drie andere titelkandidaten.


2019 Bell Custer Start
Start van de voorlaatste Xfinity wedstrijd op Phoenix ISM Raceway.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Justin Allgaier Xfinity titelkandidaat na overwinning in Phoenix
Voor de wedstrijd op Phoenix International Raceway had Allgaier alleen maar een solide dag nodig en geen concurrenten in de tussenstand van het kampioenschap tussen P5 en P8 die de wedstrijden zouden domineren. Dit gebeurde echter niet. Allgaier domineerde het tweede wedstrijdgedeelte en behaalde na 39 starts eindelijk zijn eerste overwinning.

Justin Allgaier: " We hebben niet anders gedaan dan we het gehele jaar gedaan hebben. We hadden de snelheid maar konden het niet waarmaken. Voor Phoenix hadden we een overwinning nodig zodat we naar Homestead kunnen gaan en dit hebben we gedaan. We hadden een hot rod dag. Ik denk niet dat we de No 20 Christopher Bell konden verslaan maar toen hij een fout maakte konden wij profiteren."

Vanaf een vijfde plek begon Allgaier aan de wedstrijd. Aan het einde van het eerste segment eindigde hij als tweede achter Christopher Bell en in het tweede segment pakte de JGR-Toyota-rijder wederom de overwinning.


2019 Bell Finale
Christopher Bell won twee wedstrijdsegmenten.

Gedurende de break voor het tweede segment werden zowel Christopher Bell als Austin Cindric betrapt op te snel rijden in de pitlane en beiden werden naar de staart van het veld terugverwezen. Binnen tien ronden bevond Bell zich na de herstart weer in de Top 10. Een spin in de 117e ronde betekende het einde van Bell's aspiraties en hij moest uiteindelijk met een 16e plek genoegen nemen. Met een overwinning in Texas had Bell zich vorige week al voor de finale op Homestead gekwalificeerd.

SHR-rijder Cole Custer eindigde als tweede in liep in de slotfase nog zelfs iets op Allgaier in. Op de finish bedroeg het verschil minder dan een seconde. En met een derde plek stelde Tyler Reddick ook zijn ticket voor de kampioensfinale in Miami Homestead veilig. Austin Cindric eindigde als zesde, maar om zich voor de kampioensfinale in Homestead te kwalificeren had hij moeten winnen.

Eigenlijk reed Chase Briscoe een perfecte wedstrijd, reed zelfs 14 ronden aan de leiding maar viel in de slotfase naar de achtste plek terug, waardoor hij volgende week geen aanspraak meer op de titel kan maken. Toen Bell in de fout ging besloten Briscoe en enkele anderen om alleen maar voor brandstof te gaan, in de hoop dat ze bij een eventuele volgende neutralisatie nog van hun overgebleven verse rubber gebruik zouden kunnen maken.

Chase Briscoe: "Een neutralisatie op het einde zou prachtig geweest zijn. Wij probeerden iets dat uiteindelijk niet werkte, eigenlijk werkte er niets in de laatste ronde van de playoffs. Ik wilde ook niet dat deze wedstrijd zou bepalen van wie we eigenlijk zijn. Ik denk dat we de laatste seizoenshelft bewezen hebben om de vierde man te zijn.We kregen het niet voor elkaar".

Regerend Xfinity kampioen Tyler Reddick: " Toen ik hoorde dat we nog één ronde te gaan hadden konden we de wedstrijd winnen of zonder brandstof komen en dan niet naar Homestead gaan. We verloren niet uit het oog van wat belangrijk was.

2019 Allgaier Custer Finale
Prachtig slot tussen Justin Allgaier en Cole Custer.

Uitslag
1. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
2. Cole Custer Ford 200 ronden
3. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
4. John Hunter Nemecheck Chevrolet 200 ronden
5. Zane Smith Chevrolet 200 ronden
6. Austin Cindric Ford 200 ronden
7. Justin Haley Chevrolet 200 ronden
8. Chase Briscoe Ford 200 ronden
9. Michael Annett Chevrolet 200 ronden
10.Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet