Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

GP USA: Valtteri Bottas pakt de poleposition in Austin

bottas

De Fin Valtteri Bottas heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Amerika de polepostion behaalt. Met een 1:32.029, gereden in zijn eerste run in Q3, was de Mercedes rijder sneller dan zijn achtervolgers en mag hij morgen samen met Sebastian Vettel (P2) starten vanaf de eerste rij. Max Verstappen reed een prima kwalificatie waarin hij de derde startpositie wist te veroveren, voor de Ferrari van Leclerc en de Mercedes van de aanstaande wereldkampioen Lewis Hamilton op de vijde plaats.

Tekst: Niels van der Peet
Foto: F1.com

Q1
Het is Robert Kubica die als eerste een tijd neer zet, maar welke verre van serieus te noemen valt. Even later is het Sebastian Vettel die zich bij zijn eerste serieuze poging verremt bij het aanremmen van bocht 1, waarmee de de Duitser zijn ronde direct verprutst en opnieuw kan beginnen. Met ruim negen minuten te gaan is het Max Verstappen die de snelste tijd neerzet met een 1.33.549, maar die niet veel later wordt verbeterd door Lewis Hamilton met een 1.33.454. Daarachter volgen Bottas, Vettel, Sainz, Albon en Leclerc op de eerste zes posities.

Met nog anderhalve minuut te gaan zitten Raikkonen, Giovinazzi, Perez, en de beide Williamsen in de gevarenzone voor deelname aan Q2. Sergio Perez, die morgen toch al vanuit de pitstraat moet starten wegens het missen van de weging in de vrije training, gelooft het wel en gaat niet meer de baan op. Zijn collega's in de gevarenzone doen dit wel, maar geen van hen weet zich met een laatste run te kwalificeren voor Q2 en zijn klaar voor vandaag. Lando Norris, ver verwijderd van de gevarenzone weliswaar, rijdt ook nog een laatste run en rijdt verrassend de snelste tijd in Q3. Ook knap is de tijd van Pierre Gasly die deze eerste kwalificatiesessie als vierde weet te eindigen.

Q2
Hamilton opent Q2 en rijdt een met een 1.33.045 direct een serieuze tijd, maar die niet veel later op de soft banden wordt verbeterd door Alexander Albon met een 1.32.898. Achter deze twee volgen Verstappen, Bottas, Leclerc, Vettel, Sainz, Gasly, Norris, en Magnussen. Achter deze top 10 zijn het de beide Renaults van Ricciardo en Hulkenberg, die zich samen Kvyat, Stroll, en Grosjean kunnen gaan opmaken voor een laatste poging om de top 10, en dus Q1 te behalen.

Met minder dan twee minuten te gaan is het Lance Stroll die als eerste een poging waagt, maar hij blijft steken op P.13. Ook Grosjean redt het niet en eindigt als 15e. Kvyat en Hulkenberg verbeteren zich wel, maar niet voldoende voor Q3. De enige die vanuit de gevarenzone weet door te stoten naar de top 10 kwalificatie is Daniel Ricciardo, waarmee de Australiër ook de tweede Haas, in dit geval die van Kevin Magnussen, uit Q3 weet te houden.

Q3
Met de teams van Ferrari, Mercedes, Red Bull, en McLaren die ieder twee auto's afvaardigen, alsmede de Renault van Ricciardo en de Torro Rosso van Gasly maakt men zich op voor Q3. Het is Pierre Gasly die als eerste een tijd neerzet, gevolgd door Sainz en Norris. Deze tijden worden vrij snel verbeterd door Bottas, Vettel, Verstappen, Leclerc, Hamilton, en Albon op de eerste zes plaatsen. Daniel Ricciardo heeft dan nog geen tijd neergezet.

Iedereen gaat weer naar binnen en neemt plaats in hun pitboxen. Dan gaat Daniel Ricciardo als eerste naar buiten voor een tijd, die even later goed blijkt te zijn voor een P.8 op dat moment. Ricciardo houdt het hierna voor gezien. Nog twee minuten te gaan als de overige negen rijders in Q3 de baan op gaan voor die ene laatste en ultieme poging op de pole position morgen. Max Verstappen zet als eerste een tijd neer maar blijft steken op P.3. Vettel verbetert zich ook niet en blijft op P.2, Leclerc blijft hangen op P.4 en Hamilton laat het lopen en gaat de pits in, waarmee de wereldkampioen morgen start vanaf P.5. Hiermee gaat de pole naar Valtteri Bottas. Max Verstappen moet op P.3 slechts 0.067 toegeven op de Fin en heeft morgen dus alle zicht op een mooie wedstrijd en bovendien het podium.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet