Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch Race Driver Group

DRDO: Je rijdt wel hard maar niet snel

DSCN3689

Freddy Schaap had zich het begin van zijn race-activiteiten heel anders voorgesteld. In 2012 behaalde de ondernemer zijn racelicentie, om in 2013 vanaf het begin van start te kunnen gaan. Het liep echter helemaal anders. Een rondje meerijden eindigde hard tegen de rail van de toenmalige S-bocht (nu Hans Ernst bocht). De datum staat nog steeds in zijn geheugen gegrift namelijk 31-3-13. De ongelukkige passagier brak daarbij zijn rug en een lange revalidatie van meer dan twee jaar werd zijn deel.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Chris Schotanus en Gerrie Hoekstra

"Ik wilde in mijn lange hersteltijd stoppen met racen, maar mijn vrouw motiveerde mij om weer te gaan beginnen", vertelt de rijder, al prikkend in een lekker bordje pasta tussen de kwalificatie en de eerste race door. "Het was de laatste donkere avondrace van de DRDO eind seizoen 2015, dat ik weer instapte. Na alle problemen was het toch wel een heel angstig begin. Mijn vrouw zal er achteraf wel een beetje spijt van gekregen hebben, want sindsdien heb ik geen race meer overgeslagen op Zandvoort in mijn BMW M3 E46.

Mijn motivatie vanaf het moment dat ik weer begon was om alles iedere keer beter te doen en een keer te winnen met flink veel competitie. En wanneer je je goed voelt ga je meestal ook wel hard. Rechtuit ging het prima, maar in de bochten verloor ik teveel tijd.
Er werd al gezegd "Je rijdt wel hard maar niet snel". Ik was veel te druk bezig achter het stuur, met remmen, schakelen, insturen en dat allemaal tegelijk. Naderhand ben ik meer tot rust gekomen en alles gaat veel vloeiender en daardoor ook sneller. Ondanks mijn snelheidspassie heb ik vanwege mijn hele drukke bedrijf geen tijd om extra te trainen. De formule van de DRDO spreekt mij aan. In een korte periode heel veel rijden op Zandvoort kost mij weinig tijd en ik kan me heerlijk ontspannen, de sfeer is heel leuk. Een hele dag Assen sla ik echter over, ik heb op zondag mijn familiedag en dat vind ik na mijn lange dagen werk heel belangrijk.

20-schaap

Wat ik ook super vind is dat de Bernie's Bar & Kitchen is gekomen. Het racen kost genoeg, maar alles eromheen was een stuk minder. Sinds de komst van Bernie's is het allemaal vooruit gegaan, wat de mensen ook zeggen. Ik geniet tussen de races door van hun geweldige echte expresso koffie. Daar kan ik echt van genieten".

Mede door de pasta, de beste koffie en een optimaal geprepareerde BMW, behaalde Freddy Schaap in de M3 klasse tweemaal een derde podiumplaats.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet