Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Floris Dullaart wint eerste incidentrijke Supercar Challenge race op Zandvoort

20190713 RL3 1609


In de eerste wedstrijd van de GT's en Sport klassen van de Supercar Challenge gaat John de Wilde vanaf poleposition vertrekken met zijn Porsche 991 GT3 Cup. Naast de snelle Belg is het de jonge Max Weering, die met zijn nieuwe Lamborghini Super Trrofeo de eerste rij mag delen. René Steenmetz reed gisteren de snelste tijd bij de Supersport 1 Divisie, maar zijn teamgenoot Stephan Polderman neemt de eerste stint voor zijn rekening. Equipe Dennis de Borst en Stan van Oord moesten voor het eerst dit seizoen de poleposition aan een andere Leon Cupra overlaten. De snelste in Supersport 2 was Equipe Milan Oosten en Milan Teekens waarvan eerstgenoemde de start op zich neemt. In de Sport divisie is het Henk Tappel die de rapste was.

Tekst en foto's: PR

Nadat het veld is losgelaten behoudt De Wilde de koppositie voor Weering en Floris Dullaart. Jos Jansen is de vierde GT. In de Sportdivisie 1 is het de ervaren Jacky van der Ende die na het terugvallen van Polderman de kop overpakt voor Dennis de Borst en de Volkswagen van Jonas de Kimpe. Na de start spint Remco de Beurs in de Gerlachbocht na een touche met de Saker en moet de pits opzoeken.


20190713 RL2 9301


Robin Greenhalgh met de Johan Kraan Saker even later ook in contact met de Ford Focus Silhouette van Danny Wagtmans die eveneens uitvalt in de Mastersbocht. In de Sport divisie blijft Henk Tappel op kop, waarbij Rob Nieman zijn Renault Clio 1.6 Turbo naar de tweede plaats opwerkt.
De winnaar van de tweede race op Spa Floris Dullaart is ook op Zandvoort goed bezig en pakt met zijn Certainty Racing Porsche de eerste plek over van merkgenoot John de Wilde, die Max Weering steeds groter in zijn spiegels ziet komen.
Jacky van der Ende verdwijnt een beetje uit het zicht van zijn andere Leon Cupra belager Dennis de Borst met daarachter Jonas de Kimpe op enige afstand. Oscar Graper met de Bas Koeten Racing Audi moet zijn vierde plaats met hand en tand verdedigen op Thijmen Nabuurs met de Ferry Monster Autosport Leon Cupra.

In Supersport 2 heeft Maxime Oosten geen tegenstand meer na het uitvallen van de BMW E36 M3 van De Beus en de Saker van Greenhalgh na contact met een andere wagen.

  20190713 RL3 1332


Henk Tappel ligt nog op kop in de Sport divisie maar zijn BMW Zilhouette wordt steeds lichter. Onderweg verloor de Assenaar zijn rechterdeur en na een grindbezoek in de Hans Ernstbocht moet hij de race verlaten. Rob Nieman is de nieuwe leider, gevold door de Renault Clio 4 van Dillon Koster. Ook geen geluk voor de waterstofwagen van Force Hydrogen Electric Racing. De wagen van Jan Bot valt stil aan de binnenkant van de Tarzanbocht, maar kan na het nodige resetten zijn weg weer vervolgen.

Voor de verplichte pitstops is de stand bij de GT's min of meer gesetteld, maar nu gaan natuurlijk de successeconden een rol spelen. Floris Dullaart heeft ruim vijf seconden voorsprong op John de Wilde die Max Weering van zich afgeschud heeft. De Wilde is echter 'under investigation' vanwege het inhalen onder het zwaaien van de gele vlag.
Halverwege de wedstrijd gaat de pitwindow open voor de eventuele rijderwissels met in sommige gevallen extra resultaatseconden.

Even later krijgt De Wilde tien seconden tijdstraf en aangezien hij de pitstop al gemaakt heeft krijgt hij die aan het einde van de race. Voor Weering en Dullaart dus zaak om binnen tien seconde achter De Wilde te finishen.

Na de pitstops is er een nieuwe leider in de GT klasse. De Lamborghini van Max Weering heeft de kop overgenomen van John de Wilde die echter nog een straf boven de helm heeft hangen en daarbij nog moet oppassen voor een aanvallende Floris Dullaart. Jos Jansen is met zijn Porsche van de baan gespind in de Gerlachbocht en moet de strijd staken. De opmars van Weering is te verklaren door een te korte pitstop en de rijder wordt bestraft met een Drive Through Penalty.

  20190713 RL2 9287


Max Veels heeft het stuur overgenomen van Jacky van der Ende en blijft de koploper in de Supersport 1 divisie. Hij heeft een aanzienlijke voorsprong op Martin Huisman, de vervanger van De Kimpe. Achter de Volkswagen komen een aantal wagens dichter bij elkaar.


20190713 RL3 1510


Lorenzo van Riet, die het stoeltje van Thijmen Nabuurs heeft overgenomen brengt zijn Leon Cupra steeds dichter bij de VW, maar moet ook op de snel naderende René Steenmetz gaan letten met een soortgelijk voertuig. Marcel van de Maat wordt ook bestraft met een drive through vanwege een te korte pitstop en valt een aantal plaatsen terug.
  20190713 RL3 1637

In de Sport divisie heeft Equipe Bart van den Broeck/Chris Voet de koppositie overgenomen van Rob Nieman, die er echter vlak achter ligt. Derde ligt de Spirit Racing Renault Clio 1.6 Turbo van John van der Voort en Sandra van der Sloot.

Ondanks het even aandringen van Floris Dullaart behoudt de Speedlover Porsche van John de Wilde de koppositie. Na het ondergaan van zijn straf rijdt Weering op 19 seconden achterstand van de koploper. De straf van De Wilde zet hem terug naar de tweede positie en zo wint Dullaart de eerste race. Een compleet Leon Cupra podium met equipe Veels/Van der Ende als winnaar voor Van Riet/Nabuurs en de teruggekomen René Steenmetz met zijn compaan Polderman.

In Supersport 2 wint de BMW van Veno Racing met Milan Teekens en Maxim Oosten als bestuurders, helaas deze race zonder tegenstand.

  20190713 RL2 9340

In de Sport divisie winnen de Belgen van Traxx Racing met hun Peugeot RCZ cup. Chris Voet en Bart van den Broeck weten de inhaalacties van Rob Nieman te weerstaan. Een derde podiumplaats is er voor John van der Voort en Sandra van der Sloot.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet