Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Magere beloning voor strijdende Richard Verschoor bij FIA-F3 in Oostenrijk

R.Verschoor RBRing.01

De derde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap op de Red Bull Ring heeft voor TeamNL-rijder Richard Verschoor niet het succes gebracht waarop de 18-jarige MP Motorsport-piloot na zijn mooie resultaat in Frankrijk gehoopt had. Met slechts één punt werd de Nederlander mager beloond voor de door hem geleverde strijd. Na een door het vele verkeer problematische kwalificatie wist Verschoor in de eerste race op te klimmen naar een zwaarbevochten tiende plek. In race twee lag Verschoor op een kansrijke zesde positie toen hij in de strijd enkele plaatsen moest prijsgeven en als achtste de finish passeerde. Een tijdstraf van vijf seconden zorgde er uiteindelijk voor dat de TeamNL-rijder toch nog buiten de punten belandde.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Een week na zijn fraaie vierde plaats in de race op het Franse Paul Ricard mocht Richard Verschoor meteen weer aan de bak voor de derde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap. Dit keer was de bij het Oostenrijkse Spielberg gelegen Red Bull Ring het strijdtoneel van de dertig jonge talenten. Verschoor keek uit naar de Oostenrijkse wedstrijd, want niet alleen was de MP Motorsport-rijder er eerder goed onderweg geweest, daarnaast wist het 18-jarige TeamNL-talent zich gesterkt door het goede resultaat in de vorige race.

R.Verschoor RBRing.02

De zo belangrijke kwalificatie verliep voor Verschoor echter niet zoals gewenst. Met dertig auto's op de baan was het niet alleen lastig om een vrije ronde te vinden, daarnaast moest de MP Motorsport-piloot een snelle ronde afbreken vanwege een gele vlag, om vervolgens een snelle ronde verloren te zien gaan door een code rood. Daarmee bleven er nog vijf minuten over waarin iedereen zijn tijd probeerde te verbeteren. Verschoor wist op te klimmen van de 17de naar de 10de plek, maar zag vervolgens toch nog een paar rijders onder zijn tijd duiken waardoor de Nederlander zich als twaalfde voor de eerste wedstrijd kwalificeerde.

R.Verschoor RBRing.03

Kort na de start van race één waren er wat positiewisselingen waarna Verschoor in de vierde ronde een plekje winst wist te boeken. De MP Motorsport-rijder kwam daarmee in een groepje dat streed om de plekken tien tot en met twaalf, waarbij echter ook nog altijd de aansluiting werd behouden met het lange lint van de rijders op de plaatsen één tot en met negen. In de 14de ronde lukte het Verschoor om de tiende plaats te veroveren, maar op dat moment waren de rijders voor hem al uit het zicht verdwenen. In de slotfase wist de TeamNL-piloot de strijd om plek tien in zijn voordeel te beslissen waardoor een moeilijke race toch nog één puntje voor het kampioenschap opleverde.

R.Verschoor RBRing.04

Die tiende positie was voor Verschoor ook meteen zijn startplaats voor race twee. Met een uitstekende eerste ronde wist de MP Motorsport-rijder direct op te rukken naar de zesde positie. Uiterst bekeken wachtte de Nederlander in het spoor van de strijdende top vijf op fouten van zijn concurrenten. Gaandeweg de wedstrijd kwam Verschoor echter onder druk en verloor daarmee niet alleen de aansluiting met de rijders voor hem, maar moest zelfs in de strijd enkele posities prijsgeven. In de groep die streed om de plekken zeven tot en met twaalf passeerde Verschoor uiteindelijk als achtste de finish, goed voor opnieuw één punt in het kampioenschap. Voor een aanvaring met een concurrent kreeg Verschoor echter een vijf seconden penalty opgelegd en viel daardoor in de definitieve uitslag terug naar de twaalfde positie.

R.Verschoor RBRing.05

"Opnieuw is weer duidelijk geworden dat de kwalificatie bijna allesbepalend is voor een geslaagd weekend. De eerste set banden werkte niet goed en na die gele vlaggen en code rood was er nog maar één ronde, en dan kom je in verkeer terecht. In de races lukte het toch weer om naar voren te komen. Ik heb twee races gevochten en me voldoende laten zien, en dan is één punt een magere beloning. Als je in zo'n groep belandt, zie je wel dat we ten opzichte van een aantal concurrenten wat snelheid missen. Dat gaan we nu analyseren om daar een oplossing voor te vinden. Het team heeft er ook nu weer alles aan gedaan en hard gewerkt, en daar wil ik ze nogmaals voor bedanken", blikte Verschoor op het weekend in Oostenrijk terug.

De volgende ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap wordt over twee weken verreden in het voorprogramma van de Engelse Grand Prix op Silverstone.

R.Verschoor RBRing.06
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet