Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Eerste F3-punten voor Richard Verschoor op Paul Ricard

RVerschoor PaulRicard.001

TeamNL-coureur Richard Verschoor heeft met een sterke tweede race op Paul Ricard zijn eerste punten in de FIA Formule 3 veroverd. De 18-jarige Nederlander bekroonde een fantastische inhaalrace met een vierde plaats. Hij maakte daarmee tien plaatsen goed ten opzichte van zijn startpositie. Het was een zeer bevredigend einde van een weekend dat niet goed begon: Verschoor reikte in de kwalificatie niet verder dan de 13e plaats en wist die in de eerste race op zaterdag niet in iets moois om te zetten. De coureur van MP Motorsport was daarom des te blijer met de positieve manier waarop de veranderingen aan zijn auto uitpakten voor de tweede race.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Na een vrije training die goed verliep voor Verschoor, stond hij in de kwalificatie voor een vervelende verrassing. Ondanks dat er weinig aan de auto was veranderd, kwam het er opeens niet uit. "Dat hadden we niet verwacht. Het ging prima in de vrije training en ik vind Paul Ricard echt een leuke baan. Maar in de kwalificatie ging het helemaal anders. Vanaf de eerste ronde had ik de snelheid niet. Het voelde wel snel, maar het was 't niet. En dat was anders dan op Barcelona, waar ik het zelf liet liggen."

RVerschoor PaulRicard.002

Verschoors pech duurde voort in de eerste race. Na de start gingen twee auto's er voor hem af, waardoor hij moest uitwijken. "Als je eenmaal van de baan bent, moet je om die bollards heen. Die zorgen ervoor dat je geen voordeel pakt door de weg af te snijden. Maar daar verlies je zó veel terrein mee! Ik lag 23e toen ik weer de baan op kwam. In eerste instantie reed ik goed naar voren, maar daarbij verbruikte ik mijn banden te veel. Daardoor zakte ik uiteindelijk terug naar de 14e plek."

RVerschoor PaulRicard.003

Het weekend van de TeamNL-coureur keerde toch nog ten goede na een aanpassing aan de auto die precies de goede ingreep bleek. "Daar hebben we echt een goede stap mee gemaakt. In de eerste race had ik te veel overstuur, wat me ook mijn banden kostte. Zo hard als ik pushte, dat kon de auto gewoon niet aan. Maar opeens kon ik gewoon aanvallen!"

RVerschoor PaulRicard.004

In de openingsfase van de tweede race hield Verschoor zich nog in, maar in de tweede helft van de wedstrijd was hij regelmatig de snelste op de baan. Op 0,009 seconden na miste hij de snelste ronde van de wedstrijd. "De eerste helft deed ik het bewust rustig aan. Al verloor ik wel twee plekken bij de start – dat was niet bewust! Dat was een beetje jammer, ik koos de verkeerde kant en verloor daar best veel tijd mee. Maar de pace daarna was niet normaal. In twee ronden dichtte ik een gat van drie seconden. En daarna haalde ik de een na de ander in, de meesten in de laatste bocht, maar ook een paar in de eerste bocht en een keer in de derde bocht. Dat maakte de race extra leuk!"

RVerschoor PaulRicard.005

Het resultaat was een sterke vierde plaats en daarmee de eerste FIA F3-punten voor Verschoor, die nu vol vertrouwen doorreist naar Oostenrijk. Daar wordt meteen komend weekend de volgende ronde van het kampioenschap verreden. "Ik ben blij dat ik deze keer niet zo lang hoef te wachten. Tussen Barcelona en Paul Ricard zaten zes weken! Wat we op Paul Ricard hebben ontdekt aan de auto, gaan we zéker meenemen naar de Red-Bull-Ring. Het is natuurlijk wel een iets andere baan, met meer snelle bochten, maar ik ben er altijd goed gegaan. Ik kijk ernaar uit!"

RVerschoor PaulRicard.007
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet