Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Stephan Rupp in Ligier LMP3 snelste in kwalificatie Spa Euroraces, equipe De Borst-Van Oord op pole in sportdivisies

480-spa-francorchamps

Hoewel het grote veld van de Supercar Challenge en de GT's en GT&Prototypes in de twee races gezamenlijk van start gaan worden de kwalificaties gereden in twee sessies. Allereerst zijn de Supersport en Sport divisies aan beurt voor hun 20 minuten durende kwalificatie op een zonnig en warm Spa-Francorchamps, direct gevolgd door de GT en GT&Prototypes.

Tekst en foto's: PR

480-stan-van-oord

Sportdivisies

Tot halverwege de kwalificatie zijn het vier Leon Cupra TCR-wagens in Supersport 1 die de boventoon voeren. Stan van Oord rijdt de snelste tijd voor Thijmen Nabuurs en de verrassend sterke René Steenmetz. Max Veels verbetert zich naar een vierde plaats. In Supersport 2 is het de Saker van Robin Greenhalgh die de snelste tijd pakt voor Maxime Oosten met de BMW Silhouette. Na de brand op Magny-Cours en het afwezig zijn op Zolder vanwege het nodige reparatiewerk is de Saker gelukkig weer helemaal in topconditie. In de Sport divisie is het Henk Tappel die John van der Voort voor blijft.

Er verandert in de loop van de kwalificatie weinig tot niets. Vijf wagens van Ferry Monster Autosport voeren de lijst aan. Wagen nummer vijf is de VW Golf TCR van Jonas de Kimpe. Daarachter een rits van BMW's met Robert van den Berg als beste geklasseerde, gevolgd door Ruud Olij. In Supersport 2 verwijst Maxime Oosten in de eindfase de Saker van Greenhalgh naar de tweede plaats. Henk Tappel verslaat met zijn BMW Zilhouette 2.0 de beide Renault Clio 1.6 Turbo's van John van der Voort en klassementleider Rob Nieman.

480-stephan-rupp

GT&Prototype Challenge
Na de Sportdivisies van de Supercar Challenge is de beurt aan de GT-rijders en de GT&Prototype Challenge. Prachtig om de brullende motoren van de LMP3's, de Ginetta's, de Norma's, Radicals, Porsches en Lamborghini tussen de heuvels van Spa-Francorchamps te horen weergalmen, muziek voor de raceliefhebber.

Stienes Longin opent in de Norma M20FC de kwalificatie met een ronde van 2:18.471 en die tijd blijft lang bovenaan staan. Stephan Rupp weet daar echter na tien minuten een behoorlijk stuk van af te knabbelen, hij stuurt de fraaie Ligier LMP3 maar liefst 2.6 seconde sneller over de baan. Een ronde later verbetert Rupp zijn eigen tijd behoorlijk, zijn 2:14.805 is 3.666 seconde sneller dan de nummer twee Longin.

De andere LMP3's weten nauwelijks dichterbij te komen. Jean-Pierre Lequeux, Marcello Marateotto, Laurents Hörr en Max Aschoff leveren vele seconden in. Aschoff, op Zolder nog de snelste LMP3, levert ruim vijf seconden in op Rupp.
In de klasse CN is Stienes Longin maar liefst vier seconden sneller dan nummer twee Neil Primrose. Tom Boonen is de nummer drie op ruim zes seconden achter Longin.

In de GT-divisie is Max Weering in de Lamborghini Super Trofeo voor het eerst sneller dan de Porsches. John de Wilde, tot nu toe telkens de snelste GT-coureur in de kwalificaties, is in de beginfase nog niet in de voorste regionen te vinden, maar slaat tegen het einde toe met de tweede tijd op 0.08 van de tijd van Weering. Floris Dullaart bekroont zijn eerste deelname bij de GT's van dit seizoen met de derde startpositie.

Na afloop van de kwalificatie worden 17 rijders bestraft vanwege het overschrijden van de tracklimits. Ook Max Weering moet zijn snelste ronde inleveren en daardoor mag alsnog John de Wilde de eerste race vanaf poleposition in de GT-divisie starten. Weering start als tweede, Dullaart blijft derde.

De eerste race voor alle klassen van een uur plus een ronde staat op het programma voor zaterdagmiddag en start om 16.10 uur. Na de vorige races hebben diverse rijders weer een wisselend aantal successeconden en zal er naast het racen ook weer flink gerekend gaan worden hoe het beste resultaat te scoren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet