Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Fraaie overwinning voor Marcel van de Maat in Supercar Challenge Sport-Divisies

Maat

Na alle positiewisselingen aan kop in de beginfase van de wedstrijd was het, mede door de verschillende successeconden bij de pitstop, plotseling Marcel van de Maat in zijn oranje BMW die aan de kop van de wedstrijd lag. Op de tweede positie finishte Robert van den Berg eveneens in een BMW en het podium werd compleet gemaakt met de equipe Van Loon, dat de BMW-vreugde tot een hoogtepunt bracht. Blijdschap alom bij het BS Racing Team, dat met beperkte middelen hun BMW E46 op de baan brengt. De overwinning in Supersport 2 gaat naar Nicolas Delencre voor Maxime Oosten en Milan Teekens. Henk Tappel was een maatje te groot in de Sport klasse, mede geholpen door minder successeconden bij zijn pitstop.

Tekst en foto's: PR

DeKimpe

De strijd in de Supersport 1 Divisie laait steeds feller op. De verschillen worden kleiner, de gevestigde orde moet voor de toekomst vrezen. De Oostenrijkse nieuwkomer Bob Bau had in de kwalificatie alle kans gehad om vanmiddag vanaf de poleposition de race aan te vangen. De KTM X-Bow rijder bleef echter steken op een kleine 0.068 seconde van het succesvolle Leon Cupra TCR duo Dennis de Borst en Stan van Oord. Max Veels en Jacky van der Ende zijn niet ver weg met een gelijkwaardige wagen. Ook Jonas de Kimpe en Martin Huisman, met de VW Golf TCR, bleef binnen de seconde van de snelste tijd.

Start

Febo

Dennis de Borst, die zoals gebruikelijk de eerste stint voor zijn rekening neemt, is na de rollende start, het beste weg en blijft Bob Bau voor in de eerste linker. Bau maakt een klein foutje en moet Equipe Veels-Van der Ende voor zich dulden. Het racen duurt echter niet lang, want in de tweede ronde is er een flinke crash tussen de Ford Focus van Danny Wagtmans en de BMW van Estella van de Wiel. Voor het insturen van de eerste linkerbocht ziet Wagtmans te laat dat de auto's voor hem vol in de remmen gaan. Hij probeert er links langs te sturen, maar raakt de BMW van Van de Wiel linksachter en zij gaat hard rechtsaf de muur in. Beide auto's schieten met forse schade de grindbak in, gelukkig is de schade alleen materieel en komen Wagtmans en Van de Wiel met de schrik vrij. De safetycar verschijnt op de baan. De marshalls hebben toch redelijk snel de wagens weggehaald en in de zesde ronde kan de race hervat worden.

  Veels-VanderEnde

In de zevende ronde volgt de herstart. Dennis de Borst, Equipe Veels-Van der Ende en Bob Bau nemen iets afstand van hun achtervolgers. In Supersport 2 heeft Nicolas Delencre (Peugeot 308 Cup) de leiding, met vlak daarachter equipe Oosten-Teekens met hun BMW Zilhouette. In de Sport klasse heeft polesitter Henk Tappel met zijn BMW Zilhouette 2.0 de koppositie, met op enige afstand Rob Nieman met de Renault Clio 1.6 Turbo.

De pit window gaat na 25 minuten open. Koploper Dennis de Borst komt gelijk naar binnen om het stuur over te geven aan Stan van Oord. Eq. Veels-Van der Ende staan 'under investigation' omdat ze te hard hebben gereden in de pits en daardoor een seconde te snel zijn met hun pitstop. Zij worden door de wedstrijdleiding bestraft met een drive through penalty. Na het ondergaan van de pitstops en de daarbij opgetelde succes strafseconden ligt het klassement behoorlijk door elkaar.

  KTM

Het succesvolle duo De Borst en Van Oord moet 25 seconden langer in de pits staan dan hun concurrenten die tot nu toe mindere resultaten hebben behaald en zakken terug naar een zesde plaats. Aan kop, zonder strafseconden, ligt de sympathieke Marcel van de Maat, die met beperkte middelen een BMW E46 GTR op de baan brengt en wellicht naar een mooi succes op weg is. Op de tweede plaats rijdt Robert van den Berg (BMW E90), die tot nu toe ook niet het gewenste succes en resultaat heeft behaald. Derde liggen Ronald en Luuk van Loon met hun BMW E46 M3. Stan van Oord is na zijn pitstop hard op weg naar voren, maar erg makkelijk komt hij niet langs de SEAT Cupra van Max Veels en Jacky van der Ende. Als Van Oord op het recht eind vlak achter hen ligt valt de gele SEAT even stil, maar hij herstelt zich en moet weer opnieuw een achterstand van enkele seconden goedmaken. Hij heeft enkele ronde nodig om de aansluiting te vinden, maar het lukt hem dan in de 29e ronde om de vierde positie over te nemen. De teruggevallen Bob Bau moet in de slotfase zijn KTM X-Bow nog in de pits parkeren.

  DSCN3559

Onder luid applaus pakt Marcel van der Maat zijn overwinning met ruim 15 seconden voorsprong op nummer 2 van den Berg. De overwinning in Supersport 2 gaat naar Nicolas Delencre. Henk Tappel wint in de Sport klasse.

  Tappel

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet