Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Verrassende winst Shwartzman na straf Lundgaard in eerste FIA F3 race in Barcelona

shwartzman

Het Russische volkslied klonk voor de verrassende winnaar Robert Shwartzman, die ook tot zijn eigen verrassing de eerste winnaar werd in deze nieuwe FIA formule 3 klasse. Christian Lundgaard kwam als eerste over de finish, maar kreeg al in de uitloopronde een vijf seconde straf omdat hij te snel in de Virtual Safety Car periode had gereden. Ook Richard Verschoor werd vanwege inhalenin de VSC periode achteraf bestraft met een 20 seconden straf en zakte van een 12de plaats naar de 26ste plek. Onze andere landgenoot Bent Viscaal nam daardoor de 12de plaats over.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: PR

Lundgaard plaatste zijn wagen na afloop in het midden van de podiumplek en vierde zijn overwinning uitbundig. Totdat een official de bordjes voor de eerste twee plaatsen omdraaide. De uiterst verbaasde Shwartzman kon het in eerste instantie niet geloven, maar werd als winnaar uitgeroepen.

Vanaf de tweede plaats had Lundgaard een wereldstart en pakte gelijk de kop voor poleposition man Shwartzman en Marcus Armstrong. Na de matige kwalificatie reed Richard Verschoor op een 13de plaats rond met drie plaatsen daarachter Bent Viscaal. Overal in het 30 wagens tellende veld waren er gevechten om posities. De gaten tussen de diverse wagens waren niet groot maar echte passeerbewegingen waren er niet. Aan kop vergrootte Lundgaard zijn voorsprong, terwijl Verschoor stuivertje wisselde om de 12de plaats met Alex Peroni.

Alessio Deledda zorgde voor commotie door zijn bolide in Bocht 12 in het grind te parkeren. Eén voor de rijders moeilijk zichtbare Virtual Safety Car periode werd afgekondigd. Diverse rijders waren vlak voor of net in het begin van de VSC nog flink aan het inhalen. Verschoor pakte hierdoor plaats 11 ten koste van Peroni en de Logan Sargeant, die al van zijn gas was afgegaan. Het duurde lang voordat de wagen was weggesleept.

Met nog vijf ronden te gaan ging het veld weer los. Verschoor had na zijn VSC inhaalactie twee plaatsen teruggeven aan Peroni en Sargeant, was teruggezakt naar de 14de plaats, maar was, net als vele anderen al "under investigation" bij de wedstrijdleiding. In de slotfase reed koploper Lundgaard nog de snelste tijd in de race en nam weer afstand van zijn achtervolgers. Lundgaard kwam als eerste over de finish maar moest na zijn tijdstraf Shwartzman voor zich dulden op het podium. Marcus Armstrong was de laatste podiumgast.
Richard Verschoor kreeg nog een pittige tijdstraf toe bedeeld en zakte naar een 26ste plaats. Bent Viscaal eindigde als 12de. Lange tijd leek het erop dat MP Motorsport rijder Simo Laaksonen met zijn achtste plaats morgen vanwege de omgedraaide grid van poleposition mocht gaan starten. Niko Kari gooide roet in voor zijn Finse landgenoot en mag morgen vanaf de eerste startplaats de sprintrace aanvangen.
Uitslag:
1. Robert Shwartzman (Prema Power) 22 ronden in 37'42.312
2. Christian Lundgaard (ART Grand Prix) +2.529
3. Marcus Armstrong (Prema Power) +3.426
4. David Beckmann (ART Grand Prix) +4.432
5. Max Fewtrell (ART Grand Prix) +10.300
6. Jüri Vips (Hitech Racing) +14.536
7. Jehan Daruvala (Prema Power) +14.928
8. Niko Kari (Trident) +16.132
9. Simo Laaksonen (MP Motorsport) +17.807
10. Yuki Tsunoda (Jenzer Motorsport) +22.913
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet