Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: De Paasraces 1991 zorgden voor volle velden en spannende wedstrijden

paasraces-1991-23

Belgen maken de dienst uit tijdens dramatisch Formule Ford weekend
Mede onder invloed van de dit jaar gestarte Formule Renault en de Opel Lotus is de belangstelling voor de Formule Ford 1600 duidelijk verminderd. Het startveld wordt in 1991 onderverdeeld in drie klassen: de wagens met een bouwjaar vanaf 1989, de Pré 88-ers en de Pré 80-ers. Deze mix zorgde voor een 19-tal wagens tijdens de Paasraces.

Het weekend begon echter dramatisch tijdens de eerste training, toen een tragisch ongeval plaats vond. De 22-jarige Oliver Heimann kwam om het leven toen zijn wagen in de Grandoradobocht frontaal in botsing kwam met de gestrande Yok Sing Huang. Door de klap brak de onfortuinlijke rijder zijn nek en alhoewel hij direct naar de intensive care van het ziekenhuis in Haarlem werd afgevoerd, mocht hulp niet meer baten. Oliver Heimann was de eerste omgekomen coureur sinds in 1980 zijn landgenoot Hans-Georg Burger in de Formule 2 warming up het leven liet.
  paasraces-1991-26

Na de start van de race ontbrak er na de eerste doorkomst van de Tarzanbocht al een rijder. René Couwenberg was de pechvogel die zijn Quest beschadigde. Het leidende trio was geheel van Belgische origine, waarbij André van Hoof, Vincent Rademecker en Glenn Haverals de dienst uit maakten.

paasraces-1991-24

Zeker nadat Martin Janbroers zijn 91-er Van Diemen vlak naast de gestrande bolide van Couwenberg had geparkeerd, een plek die ook Alex Veenman voortijdig had uitgezocht. André van Hoof besliste het slipstreamgevecht in zijn voordeel voor Rademecker en Haverals. Laatstgenoemde werd overigens later uit de uitslag gehaald, omdat de Technische Commissie zijn auto had gewogen en te licht bevonden. De Pré 88 klasse leverde een overwinning op voor Steffen Nielsen en Jan Steenhart pakte de winst in de Pré 80 klasse.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet