Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Alex Albon promoveert naar Toro Rosso

 54I3603

Met Alex Albon is een van de laatste stukjes van de F1-puzzel van 2019 gelegd. Van de Britse Thai, die dit weekend als derde eindigde in het F2-kampioenschap, was al langere tijd bekend dat hij de huizenhoge favoriet was om naast 'verloren zoon' Daniil Kvyat een van de twee Toro Rosso-Honda's van volgend jaar te bezetten. Alleen Lance Stroll bij Force India moet nog officieel worden bevestigd, maar dat is een formaliteit.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

Albon kwam in oktober in beeld bij Red Bull-opperscout Helmut Marko toen alle logische opties opraakten, waaronder ook een superlicentie voor tweevoudig Macau-winnaar en Red Bull-junior Dan Ticktum.

Albon is net als de coureur die hij opvolgt – Brendon Hartley – een oud-Red Bull-junior die in 2012 door Marko uit het programma werd gezet. Door zijn sterke presteren in het F2-kampioenschap van dit seizoen wekte hij opnieuw de belangstelling van de Oostenrijker, en daar kwam uiteraard bij dat zijn positie in de eindstand van dat kampioenschap genoeg was voor de superlicentie die Ticktum nog ontbeert. Albon won vier races en eindigde uiteindelijk als derde in de titelstrijd.

 54I3644

Albon moest nog wel van zijn Formule E-contract bij Nissan e.dams worden geholpen, een procedure die wat juridische voeten in de aarde had. De Thai wordt naar verwachting vervangen door Oliver Rowland.

De Formule 2 als opstapklasse naar de Formule 1 beleeft deze winter intussen een waar hoogtepunt. Nooit eerder promoveerde de gehele top-drie meteen naar de hoogste klasse: behalve Albon starten ook kampioen George Russell (Williams) en runner-up Lando Norris (McLaren) volgend jaar in de Formule 1.

Met Albon krijgt Thailand voor het eerst sinds de vermaarde prins Bira weer een F1-coureur, hoewel Albon verder net zo Brits is als zijn mede-promovendi Russell en Norris.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet