Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Kubica keert met Williams terug op het hoogste niveau

kubica

Het gebeurt dan toch: acht jaar na zijn dramatische rallyongeluk keert Robert Kubica terug in de Formule 1. Vandaag werd bekend dat Williams de inmiddels 33-jarige Pool een contract heeft aangeboden om de teamgenoot te worden van debutant George Russell.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: WilliamsF1

De terugkeer van Kubica is een van de opzienbarendste comebacks in de geschiedenis van de Formule 1. Door zijn rallyongeluk raakte de Pool ernstig gewond en kreeg hij nooit meer de volledige controle over zijn arm terug. Hij keerde in eerste instantie terug in het WRC en ERC, maar liet weten dat hij zijn blik eigenlijk nog altijd op de Formule 1 had gericht. Bijna iedereen keek hem daarop meewarig aan.

Een reeks F1-tests voor Renault in de zomer van 2017 verliep veelbelovend, maar het team waar hij zijn F1-carrière voortijdig moest afsluiten (althans, zo leek 't), durfde uiteindelijk het risico niet aan.

Eind 2017 kwam Kubica in beeld bij Williams. Daar was hij ook voor 2018 al een kandidaat voor een racecontract, maar hij legde het af tegen de roebels van Sergey Sirotkin, die nu na één seizoen Formule 1 te licht bevonden is. Als officiële reservecoureur bleef Kubica echter in beeld. Zo kon Williams een jaar lang beoordelen of zijn handicap een probleem is of niet en of hij echt in zijn mars heeft wat nodig is om acht jaar als F1-coureur nog steeds succesvol te zijn. Bovendien wist Kubica in Polen diverse lokale sponsors te interesseren.

Williams zal Kubica officieel in Abu Dhabi aankondigen, op het circuit waar hij in 2010 zijn laatste GP reed. Na de bekendmaking zal de GP van Abu Dhabi opeens Kubica's laatste GP tot nu toe zijn.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet