Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton - The Untouchable

De 31 jarige Brit behaalde al in Mexico zijn 5e Formule 1 titel. Zijn eerste in 2008 met McLaren/Mercedes. 2018 was een veeleisend seizoen voor hem. Lewis stak goed in zijn vel, de wagen, Mercedes-AMG W 09, presteerde subliem. Het enige 'zwakke' punt waar het team het moeilijk mee had was het bandenmanagement. Nét als vorig jaar in Mexico werd Lewis Hamilton daar al wereldkampioen terwijl Max Verstappen er, net als vorig jaar, de Grand Prix won.

Door Anjès Verhey
Foto's: PR

Lewis Hamilton 01

Lewis Hamilton poserend met de overwinningsbokaal voor de gewonnen Grand Prix in Singapore

Autosport.nl: Je 5e titel, een eitje?
Lewis: Nee, deze keer beslist niet. Meteen bij de start van het seizoen bleek ons dat Ferrari, onze grootste concurrent, niet had stilgezeten. Verrassend sterk rukten ze op en wat we aanvankelijk ook deden Sebastian was niet te stoppen. Pas na drie races konden we terugslaan. Maar toch waren we niet overtuigd dat we weer back on the track waren. Onze wagen had voldoende speed maar het bleef moeilijk met het bandenmanagement. Vooral het probleem met de achterbanden speelde ons parten. Na Spanje kwam ik er niet echt meer aan te pas en dat was zorgelijk.

Autosport.nl: Er werd gedacht dat Mercedes-AMG en dus ook jij het met opzet wat rustig aan deden om de sport en het kampioenschap voor de fans aantrekkelijker te maken....
Lewis: Echt niet! We racen allemaal om te winnen en als een van ons de beste in de beste wagen blijkt moet die gewoon winnen. Maar ik kan me die gedachte wel een beetje voorstellen. Voor het publiek was het misschien onbegrijpelijk dat wij zomaar niet de sterksten waren.


Lewis Hamilton 02
Lewis in actie met de schitterende Mercedes AMG


Autosport.nl: Hoe was het voor jou, die nét als ooit Mohammed Ali in je sport momenteel 'The greatest' bent, om tegen de achterkant van Seb's Ferrari aan te kijken?
Lewis: Tamelijk frustrerend. Want niet alleen had ik me voor 100% geestelijk en lichamelijk voorbereid op 2018 maar ook al onze mensen in de fabriek en bij de testsessies hadden gedurende de winter keihard gewerkt om succes te behalen. En dan lukt het maar niet!

Autosport.nl: Op zeker moment zag je eruit alsof je in de situatie berustte.
Lewis: Als racer berust je nergens in tot je weer wint. Onze mannen hebben dan ook elk moertje en schroefje opnieuw bekeken. Het moest beter kunnen!

Autosport.nl: Dankbaar dat Valtteri je af en toe helpt?
Lewis: Dankbaar dat we een goed duo zijn en dat we elkaar terzijde staan in ons werk.


Lewis Hamilton 03
Lewis Hamilton (rechts) met teamgenoot Valtteri Bottas (links)


Autosport.nl: Halverwege het seizoen begon Sebastian fouten te maken, beging Ferrari strategische blunders en ving jouw zegetocht aan. Na België kwam Seb er niet meer aan te pas. Jij terug op je vertrouwde niveau?
Lewis: Ja zeker. Maar ook omdat me duidelijk werd dat Ferrari niet echt onoverwinnelijk was en die ongeconcentreerde fouten van Seb hielpen mij wel. Desondanks bleven we niet 100% tevreden met onze wagen die nog steeds met het bandenprobleem kampte. We hebben dat probleem nog steeds niet onder de knie zoals we in Brazilië constateerden.

  Lewis Hamilton 04
In Mexico behaalde Lewis zijn vijfde wereldtitel. High Five voor de Engelsman


Autosport.nl: Je vijfde wereldtitel. Gelijk met de legendarische Juan Manuel Fangio (ook op Mercedes) en nu op weg om Michael Schumacher in te halen (7 titels!)?

Lewis: Ik ben trots op die vijfde titel en dank daar alle mensen voor die me toen en nu gesteund hebben. Michael is legendarisch. Als ik voor een coureur en mens respect en bewondering heb dan is hij het wel. Als het me is gegeven om door te gaan zal ik beslist proberen hem te evenaren of in te halen. Maar dat is toekomst en ik hou niet van al dat gespeculeer.

  Lewis Hamilton 05
Lewis in actie, was na de zomerstop bijna onverslaanbaar. Hij verkeerde in topvorm


Autosport.nl: Dit seizoen maar ook al vorig jaar was er confrontatie met Max Verstappen in zijn Red Bull. Hoe schat je hem in?

Lewis: Max wordt en is al een hele grote coureur. Hij heeft snel geleerd. Weet inmiddels te winnen zonder onnodige acties of teveel risico's nemen. Hij is een van de rijders van de toekomst. Ik neem aan hem in de nabije toekomst nog vaker tegen te komen dan me lief is!

  Lewis Hamilton 06 Toto Wolff (links) feliciteert Lewis Hamilton met zijn winst in Japan

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet