Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: In 2020 mogelijk weer Formule 1 op Zandvoort

01-Drie-Formule-1-autos-voor-het-eerst-op-Nederlandse-racebaan-tijdens-Jumbo-Racedagen

Da's leuk wakker worden. 'Formule 1 kiest voor Zandvoort', luidt de melding op de voorpagina van 'De Telegraaf' van vanmorgen, met een grote foto van Chris Schotanus erbij, die twee Red Bull-Formule 1-bolides op het Zandvoortse circuit laat zien. Eigenaar Bernhard van Oranje heeft aan 'De Telegraaf' bevestigd dat er een contractvoorstel van Formula One Management Ltd voor het houden van een Grand Prix op tafel ligt. In 2020 zou het zover kunnen zijn, mits de benodigde 20 miljoen Euro wordt gevonden die Formule 1-promotor Liberty verlangt in ruil voor het mogen organiseren van een WK-wedstrijd, plus de extra gelden die nodig zijn voor de aanpassingen aan de infrastructuur om een Formule 1-race te kunnen doorvoeren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Zoals bekend stond Nederland in 1985 voor de laatste keer op de kalender van het wereldkampioenschap Formule 1. Niki Lauda, destijds regerend wereldkampioen, won er toen, voor zijn McLaren-teamgenoot Alain Prost. Het succes voor Lauda zou, naar later bleek, zijn laatste Grand Prix-zege zijn, want aan het eind van dat seizoen beëindigde hij zijn actieve carrière in de Formule 1. Sindsdien waren er diverse Formule 1-demonstraties op het Zandvoortse circuit, de laatste jaren natuurlijk in het kader van de enorm populaire Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen.

Als de benodigde financiering wordt gevonden, zou er in 2020 dus voor het eerst in 35 jaar weer sprake kunnen zijn van een 'Grote Prijs van Nederland voor Formule 1-wagens', zoals het evenement vroeger vaak werd betiteld. Niet langer historie, maar een mooi toekomstperspectief dat in het verschiet ligt. De eerste stap is gezet, het wachten is nu op geïnteresseerde partijen die de handen ineenslaan om de visie realiteit te laten worden. Daarnaar wordt uiteraard al lange tijd naarstig gezocht.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet