Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Las Vegas-winst brengt Steve Torrence eerste titel

SteveTorrence-WorldChampion

Steve Torrence heeft op The Strip at Las Vegas Motor Speedway voortijdig zijn eerste Top Fuel-titel in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series veiliggesteld. Torrence deed dat op meer dan overtuigende wijze door voor de vijfde keer op rij de overwinning voor zich op te eisen. In de Funny Car klasse ging de winst in Las Vegas naar J.R. Todd, die daarmee met nog één wedstrijd te gaan tevens de leiding in de tussenstand overnam. Bij de Pro Stockers ging de zege naar regerend kampioen Bo Butner, maar kan Tanner Gray de titel bijna niet meer ontgaan. In de Pro Modified klasse werd de titelstrijd beslist in het voordeel van Mike Janis. Europees succes was er in de vorm van Julie Nataas die in de Top Alcohol Dragster klasse als runner-up eindigde.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De Toyota NHRA Nationals op The Strip at Las Vegas Motor Speedway was de 23ste en voorlaatste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en de vijfde van de zes races tellende Countdown to the Championship.

ClayMillican
Clay Millican

In de Top Fuel klasse pakte Clay Millican met 3,699 seconden de eerste kwalificatiepositie. De enige overgebleven concurrent van lijstaanvoerder Steve Torrence werd echter in de kwartfinales uitgeschakeld door Tony Schumacher, waardoor Torrence aan winst in de halve finale al genoeg had om voortijdig de titel veilig te stellen.

SteveTorrence
Steve Torrence

De voor Capco Contractors uitkomende rijder deed wat er van hem verwacht werd, klopte Richie Crampton in 3,72 seconden en veroverde daarmee voor het eerst in zijn carrière de Top Fuel-titel. Daarmee was de koek voor Torrence nog niet op want in de finale was de kersverse kampioen ook Leah Pritchett te snel af en mocht daarmee voor de vijfde keer op rij en de tiende keer dit seizoen de winnaarstrofee in ontvangt nemen.

tf-final
De finale

Torrence zorgde met zijn winst tevens voor het unieke feit dat hij nu alle vijf de Countdown-wedstrijden op zijn naam heeft geschreven.

JRTodd-Celeb
J.R. Todd

Bij de Funny Cars deed J.R. Todd in Las Vegas goede zaken. De Kalitta Motorsports-rijder zag lijstaanvoerder Robert Hight in de eerste eliminatieronde sneuvelen en wist zelf ten koste van Robert Townsend, Shawn Langdon en Jack Beckman voor de vierde keer in de Countdown tot de eindstrijd door te dringen.

fc-final De finale

In de finale was Todd vervolgens ook nog Matt Hagan te snel af en stuurde zo zijn DHL Toyota Camry voor de vijfde keer dit jaar als winnaar over de finish. Met nog één wedstrijd te gaan heeft Todd nu een voorsprong van 74 punten op Hight.

ps-final
De Pro Stock finale met op de voorgrond Bo Butner

In de Pro Stock klasse klopte nu nog regerend kampioen Bo Butner in de finale Erica Enders en schreef zo voor de tweede keer dit jaar een wedstrijd op zijn naam. Voor de titelstrijd deed Tanner Gray echter de beste zaken. De leider in de tussenstand en winnaar van twee van de vijf tot nu toe verreden Countdown to the Championship-wedstrijden werd weliswaar in de halve finale uitgeschakeld door Enders, maar zag naaste concurrent Jeg Coughlin Jr. al in de kwartfinale sneuvelen.

tannergray Tanner Gray

Gray bouwde daarmee zijn voorsprong op Coughlin uit tot 140 punten. Enders is derde en heeft een achterstand van 149 punten op de leider.

MikeJanis
Mike Janis

Voor de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series presented by J&A Service was Las Vegas de laatste wedstrijd van het seizoen. Lijstaanvoerder Mike Janis werd verrassend al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld waardoor er weer kansen lagen voor Rickie Smith. De nummer twee in de tussenstand had aan een plaats in de halve finales genoeg om Janis te passeren, maar Smith werd in de allesbeslissende kwartfinales geklopt voor Rick Hord, waardoor de titel alsnog bij Janis terechtkwam.

pm-final
De Pro Mod finale met op de voorgrond Mike Castellana

De overwinning in Las Vegas ging naar Sidnei Frigo, die in de finale polesitter Mike Castellana te snel af was.

JulieNataas
Julie Nataas

In de Top Alcohol klassen kwamen in Las Vegas meerdere Europese rijders aan de start, waarbij opnieuw een hoofdrol was weggelegd voor Julie Nataas. In de kwalificatie pakte de Noorse met 5,27 seconden in het twintig auto's tellende veld de vierde plaats, terwijl landgenoot Fred Hanssen zich als twaalfde voor de eliminaties plaatste. Het Noorse tweetal overleefde de eerste eliminatieronde waarna Nataas in de kwartfinale Hanssen te snel was. De in Californië studerende Nataas wist vervolgens ook de halve finale in winst om te zetten, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Joey Severance.

Bij de Top Alcohol Funny Cars met Ulf Leanders en Rob Turner eveneens twee Europese rijders. De Engelsman Turner werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld, terwijl de Zweed Leanders na de kwartfinales naar huis kon.

De afsluitende ronde van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series wordt verreden in het weekend van 10 en 11 november als op Auto Club Raceway at Pomona de Auto Club NHRA Finals op het programma staat.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet