Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton op pole, Verstappen derde na miskleunen Ferrari

Hamilton

Dat Lewis Hamilton de poleposition op Suzuka heeft gegrepen, is geen verrassing. Dat Sebastian Vettel op p9 moet starten, is dat wel. Hamilton is al het hele weekend oppermachtig, maar Ferrari rook in Q3 een kans toen het begon te regenen. Het team stuurde Vettel en Räikkönen op intermediates de baan op, maar dat was te vroeg en alle anderen klokten een goede tijd op slicks. Daarna kregen de Ferrari's nog een kans, maar door fouten van zowel Räikkönen als Vettel, kwamen ze niet verder dan p4 en p9. Er was nog tijd voor één rondje, maar tegen die tijd was het echt gaan regenen. En dus moet Vettel morgen vanaf de negende plek toezien hoe Hamilton weer de touwtjes in handen heeft. De miskleunen van Ferrari waren ook koren op de molen van Max Verstappen. Hij was meer dan een seconde langzamer dan de Mercedessen, maar start wel als derde.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Spin en crash
Er hangt wat regen boven Suzuka, dus begint Q1 direct met actie. Iedereen wil een tijd zetten en de zes kopmannen slagen daar snel in. Vettel heeft daarna een vreemde spin in de hairpin, maar hij kan door. Marcus Ericsson heeft minder geluk: hij gaat wijd, krijgt zijn Sauber niet meer richting het asfalt en eindigt in de muur. De crash is niet heel hard, maar de auto is wel flink beschadigd. Einde kwalificatie voor de Zweed.

Treurig McLaren
Hetzelfde lot overkwam Nico Hülkenberg in de verregende laatste training. Hij neemt wel weer deel aan de kwalificatie, maar heeft het moeilijk. Hij klimt met zijn laatste ronde boven de streep, maar Hartley, Sainz en Stroll klimmen nog boven hem. Sirotkin eindigt op p17. Als allerlaatste, op Ericsson na, eindigen zeer treurig Alonso en Vandoorne. Wat is het grote McLaren toch ver weggezakt gedurende dit seizoen. Vandoorne is ook nog eens een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Geen Ricciardo
Verstappens teamgenoot Ricciardo heeft sinds hij bekendmaakte weg te gaan bij Red Bull, weinig geluk gehad. Hij gaat in Q2 de baan op, maar komt met motorproblemen terug de pits ingerold. Hij wordt naar de garage geduwd en ziet de klok richting 0 tikken.

De hoop die Ricciardo nog heeft op één snel rondje, vervliegt drie minuten voor het einde van de sessie. Dan begint het namelijk echt te regenen en zit een snel rondje er niet meer in. Leclerc laat zien hoe verraderlijk glad het is; hij doet een 360 terwijl hij rustig terug rijdt naar de pits. De Monegask weet dat zijn kwalificatie erop zit, Magnussen, Sainz en Stroll hoeven ook niet meer in actie te komen. Dat is goed nieuws voor Toro Rosso, dat met de nieuwe Honda achterin met twee auto's in Q3 zit. En dat op het thuiscircuit van Honda.

Ferrari slaat de plank mis
De regen biedt Ferrari een kans, want tot dusver had Lewis Hamilton alle touwtjes stevig in handen. De twee roden staan bij aanvang van de sessie vooraan in de pitstraat, op intermediates, wellicht hopend dat de regen verergert. Dat is echter niet de goede keuze, zo beseft Vettel al voor hij überhaupt weg mag rijden. Alle anderen gaan op supersofts naar buiten, de Ferrari's komen na de outlap snel hun fout rechtzetten.

Hamilton klokt in de tussentijd de snelste tijd, drie tellen sneller dan Bottas. Verstappen is maar liefst een seconde langzamer dan Bottas. Die tijd houdt hem wel op p3, want beide Ferrari's maken een grote fout. Het brengt Räikkönen nog op p4, Vettel blijft steken op p9 en hij moet snel naar de pits voor zijn laatste ultieme poging om deze kwalificatie te redden.

Terwijl Vettel het steeds benauwder krijgt, beginnen Hamilton en Bottas in alle rust aan hun tweede poging. Maar zij bewijzen wat Ferrari waarschijnlijk al vermoedde: het is te nat geworden. De twee gaan van de baan in de eerste sector en weten genoeg. Räikkönen gaat ook van de baan, Vettel haakt af en gaat zelfs dan nog van de baan. Het is een geweldige miskleun van Ferrari, dat morgen vanaf p4 en p8 weer achter de feiten aanloopt.

Ferrari's fouten zijn koren op de molen van Max Verstappen, die niet had verwacht als derde te mogen starten. Ook Honda viert een klein feestje. Dat werd in het verleden op de thuisbaan nog wel eens te kijk gezet door McLaren, maar start morgen met Hartley en Gasly op p6 en p7.

Uitslag kwalificatie Suzuka
1. Lewis Hamilton, 1:27.760
2. Valtteri Bottas, op 0.299
3. Max Verstappen, op 1.297
4. Kimi Räikkönen, op 1.761
5. Romain Grosjean, op 2.001
6. Brendon Hartley, op 2.263
7. Pierre Gasly, op 2.333
8. Esteban Ocon, op 2.366
9. Sebastian Vettel, op 4.432
10. Sergio Perez, op 9.469

11. Charles Leclerc, 1:29.864
12. Kevin Magnussen, 1:30.226
13. Carlos Sainz, 1:30;.490
14. Lance Stroll, 1:30.714
15. Daniel Ricciardo, geen tijd

16. Nico Hülkenberg, 1:30.361
17. Sergey Sirotkin, 1:30.372
18. Fernando Alonso, 1:30.573
19. Stoffel Vandoorne, 1:31.041
20. Marcus Ericsson, 1:31.213
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet