Retro: Geslaagde première FIA Historic Formula 3 European Cup smaakt naar meer
De jonge Deen Christian Olsen behaalde de eerste FIA Historic Formula 3 European Cup.
Dat historisch racen niet uitsluitend het domein is van wat oudere heren die soms hun destijds niet verwezenlijkte jeugddroom alsnog in vervulling doen gaan, bleek wel in de FIA Historic Formula 3 European Cup op Zandvoort. De winst, en daarmee de eerste Europese titel, ging naar de Deen Christian Olsen, die we eigenlijk kennen vanuit de LMP3-klasse van de European Le Mans Series. De FIA had Circuit Zandvoort de eer gegeven om in het kader van de Historic Grand Prix de eerste editie van de FIA Historic Formula 3 European Cup te mogen organiseren. Dat was een mooie waardering voor de lange Formule 3-traditie op het circuit in de duinen en tevens een uniek feit, want voor het eerst waren de vier historische autorensportcompetities met officieel FIA-predikaat verenigd tijdens één evenement. Bovendien trad de FIA in het geval van de Formule 3 zelf als promotor op, wat we op het historische vlak ook nog niet eerder zagen. Als we enkele schoonheidsfoutjes even buiten beschouwing laten, was er sprake van een geslaagde première.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Rebocar (1)
"Jongens waren we, maar aardige jongens." Het begin van Nescio's 'Titaantjes' zou ook zomaar van toepassing kunnen zijn op de Formule 3-rijders uit de jaren zestig en zeventig. Of, om het in de marketingtermen van de Historic Grand Prix te zeggen, 'the boys' waren weer 'back in town'. Formule 3 was destijds een rondreizend circus, rijders en monteurs die wekenlang in een bestelbusje door Europa reisden, vaak levend op de inhoud van blikken ravioli, opgewarmd op een gasbrandertje. Wie meer wil weten over hoe het er toen aan toe ging, doet er goed aan om het geweldige boek 'Formel 3 Inside' van de Zwitser Jurg Dübler te lezen. Hilarische anekdotes over hoe er met een beperkt budget en dito technische middelen toch bijna ieder weekeinde wel ergens in Europa geracet kon worden, van Cascais tot Caserta en van Karlskoga tot Pau.
Lange F3-traditie
Er zijn nog heel wat Formule 3-auto's uit die tijd, die liefdevol aan de praat worden gehouden en ingezet in allerlei competities, van bergklims tot historische evenementen. "Een Formule 3-auto is nog relatief betaalbaar, en omdat er destijds veel zijn gebouwd, zijn er nu nog veel overgebleven", weet Louis Quiniou, sportief coördinator historische autosport bij de FIA. "In Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië zijn er series waarin met historische Formule 3-auto's geracet wordt en zo ontstond bij de historische autosportcommissie onder leiding van Paolo Cantarella en de historische afdeling met Vincent Caro als verantwoordelijke vorig jaar het idee om de 'FIA Historic Formula 3 European Cup' in het leven te roepen. Al snel kwamen we tot de beslissing om het evenement in Zandvoort te houden gezien de lange Formule 3-traditie die Zandvoort kent, met de EK-races in de jaren zeventig en tachtig, de Masters en ook het actuele Europees Kampioenschap."
Reacties op de aankondiging van het nieuwe evenement waren direct positief en zo stonden er afgelopen weekeinde uiteindelijk 24 auto's aan de start van de beide races. "Een startveld waarmee we voor een eerste keer alleszins tevreden zijn", aldus Quiniou. "We hebben de organisatoren van de diverse nationale series aangesproken en ook diverse kandidaat-rijders, wat resulteerde in een deelnemersveld dat representatief is voor Europa. Vanuit Zandvoort, de organisatie van de Historic Grand Prix, werd er voldoende 'track time' ter beschikking gesteld, de samenwerking verloopt uitermate positief."
Coureur en teambaas Marcel Biehl
De Duitser Marcel Biehl is één van de stuwende krachten achter de historische Formule 3-racerij in zijn eigen land en brengt met zijn team, gevestigd in Mönchengladbach, meerdere auto's aan de start. "Een geweldig evenement", zegt Biehl, gevraagd naar een eerste reactie op het weekeinde in Zandvoort. "De FIA heeft hiermee de inzet van de rijders beloond die ervoor zorgen dat de Formule 3-auto's van vroeger blijven rijden. Er zijn in heel Europa meer dan 100 Formule 3-auto's die in rijdende staat zijn, dus potentieel is er volop!" Over de keuze voor Zandvoort is Biehl enthousiast: "Met Zandvoort heeft de FIA een grandioos circuit uitgekozen. Zelf ben ik een enorme fan van Zandvoort, het is het circuit waarop ik het vaakst rijd en ik kan deze keuze van de FIA natuurlijk van harte ondersteunen!"
De vroegere F3-auto's van Elio de Angelis (22) en Martin Brundle
Highlights
Oorspronkelijk stonden er 35 auto's op de deelnemerslijst, het maximaal toegestane aantal. Dat er uiteindelijk vanwege technische defecten 29 in de kwalificatie reden en 24 in de races van start gingen, is in de historische autosport geen onbekend fenomeen. Biehl is positief over de kwaliteit van de auto's: "Allemaal in goede conditie, met HTP-document (Historic Technical Passport, red.). Highlights zijn natuurlijk de auto's die in de oorspronkelijke kleuren rijden, zoals de RT3 van Mark Martin (ex-Ayrton Senna, red.), de ex-Gerhard Berger-RT3 van Marc Klein, de auto van Andrea de Cesaris, die van Elio de Angelis... Dat zijn de hoogtepunten." Biehl restaureert met zijn bedrijf veel Formule 3-auto's en besteedt daarbij veel aandacht aan originaliteit: "We proberen zoveel mogelijk de uitvoering van destijds te herstellen. Het mooie van de Formule 3 is dat de meeste chassisnummers en hun historie bekend zijn. Ook de rijders van destijds zijn bekend. Ik durf wel te stellen dat 50 procent van hen verder gekomen zijn in de autosport, terwijl de andere helft meestal vanwege financiële problemen de carrière moest beëindigen."

Chevron B34 ex-Riccardo Patrese
Hoe is het met de beschikbaarheid van onderdelen? Biehl: "Dat is inderdaad wel lastig, er zijn niet zoveel onderdelen meer beschikbaar, dus als er iets kapot gaat, moeten we dat meestal opnieuw vervaardigen. Daarnaast heb ik partijen opgekocht van voormalige raceteams. Het goede is wel dat alles te repareren is. We rijden hier op Avon-banden, net als vroeger in het Brits Formule 3-kampioenschap. De bandenvoorziening loopt prima."
Christian Olsen, rijdend met de motor uit de auto van zijn vader, was een klasse apart
Met overwinningen in de beide races eindigde de Deen Christian Olsen afgetekend bovenaan in het totaalklassement van de FIA Historic Formula 3 European Cup. Na successen in de kartsport richtte Olssen zich eerst op zijn schoolopleiding, alvorens in 2016 in de historische Formule 3 zijn comeback in de gemotoriseerde sporten te maken. Vorig jaar won hij ondermeer beide races op de Nürburgring. Dit jaar start hij in de ELMS en de Britse LMP3-Cup voor de gerenommeerde Ecurie Ecosse, met het doel om volgend jaar als semi-pro in de lange-afstandsracerij te kunnen uitkomen. Voor de historische Formule 3 op Zandvoort schreef hij zich samen met zijn vader Tom in, elk met een Martini MK39-Novamotor, ingezet door Slim Racing van de Zweed Slim Borgudd, ook al een Formule 3-held van weleer.
De top drie op zaterdag met vlnr Christian Olsen, Thomas Warken en Marcel Biehl
Olsen toonde zijn snelheid door direct de pole-position voor zich op te eisen, maar het feit dat hij maar vier ronden reed, was eerder te wijten aan het voortijdig einde van de motor dan aan het vertrouwen dat de gereden rondetijd snel genoeg zou zijn. Vader Tom Olsen, die zelf de achtste tijd in de kwalificatie gereden had, besloot om de kansen van zijn zoon te laten prevaleren en stelde zijn motor beschikbaar. Olsen senior was daarmee uit de race, maar junior revancheerde zich met twee klinkende overwinningen en de zege in het totaalklassement. "Ik ben mijn vader ongelooflijk dankbaar dat hij mij in staat heeft gesteld om te rijden en daarmee dit succes te behalen", verklaarde Christian Olsen. "Temeer omdat hij hier dit weekeinde zelf ook graag goed voor de dag had willen komen. Het team heeft de motor gewisseld en mij daarmee een auto gegeven waarmee ik kon winnen, en dat is wat ik heb gedaan. Ik neem aan dat mijn vader inziet dat de opoffering het waard was!" Achter Olsen werden de Brit Tom Bradshaw (Argo J6) en de Fransman Frédéric Rouvier (Martini Mk31) respectievelijk als tweede en derde geklasseerd.
Marcel Biehl in actie met zijn Ralt RT1-Toyota
"Volgend jaar graag weer!"
Marcel Biehl, derde in de eerste race en zesde in de tweede wedstrijd, won met zijn Ralt RT1 de klasse 1 voor oudere auto's, voor de Britten Andrew Haddon (Chevron B34) en Patrick Gormley (Safir RJ-03). "Ronduit geslaagd", oordeelde Biehl over het evenement op Zandvoort. "Het zou alleen mooi zijn als we volgend jaar nog een paar auto's meer in het veld hebben, en dan geen technische defecten, zodat ze ook inderdaad aan de start staan!" FIA-man Louis Quiniou deelt het positieve oordeel: "We willen hier volgend jaar zeker een vervolg aan geven, en dan het liefst ook weer op Zandvoort, want een competitie als deze past hier perfect! We houden zeker vast aan het concept van één evenement, beslist niet meer. Velen hebben al gevraagd of we er geen kampioenschap van willen maken, omdat het zo'n succes is, maar ik denk dat dat succes juist voor een flink deel te danken is aan het feit dat het slechts één evenement is. Als er dit weekeinde één ding gebleken is, is het wel hoe populair de Formule 3 is. Er zijn volop auto's, rijders, grotere en kleinere teams, het veld zit mooi dichtbij elkaar. We hebben dit weekeinde goede historische sport gezien, we kijken al uit naar volgend jaar!"