Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Gross en Kalff/Campagne winnen Catawiki NK HTGT tijdens de Historic Grand Prix

Start-zondag-2

Het Catawiki NK HTGT reed de wedstrijden tijdens de Historic GP samen met de Masters, de toerwagens op zaterdagmiddag, de GT's op zondag. De starts vonden deze keer gesplitst plaats, de Masters rijders voorop en een halve minuut later de NK HTGT racers. Goed voor de veiligheid, maar je vraagt je af waarom de NK racers dan niet gewoon in één eigen race kunnen starten.

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Erik van der Schaaff


Norbert-Gross-


Norbert Gross wint toerwagenthriller
De NK HTGT toerwagenrace werd gewonnen door Norbert Gross in de Ford Falcon Sprint. Terwijl Tom Coronel het Masters pre-'66 klassement won, met een briljante actie die deed terugdenken aan zijn dagen in de Citroën AX cup, reed de Duitse routinier ongenaakbaar naar de NK winst.

E18-HGPZ-863
Door een fraaie inhaalactie in de laatste ronde pakte Tom Coronel de zege in het Masters pre-'66 klassement.

Vette-Falcons


Om de tweede plaats werd fel gestreden door de andere Falcon-rijders. In eerste instantie door Martin Bijleveld en Jasper Izaks, maar na de pitstops en een langdurige safety car periode kwam Carlo Hamilton naar voren. Hij pakte de tweede plaats, voor Roel Korsten in de Ford Mustang.
Paarde-races

De 2-liter klasse werd gewonnen door René Wallner in de Lotus Cortina. Aanvankelijk was Frank Romo zijn belangrijkste achtervolger, maar die viel uit met een kapotte versnellingspook. Daardoor pakten de twee Alex'en, Korle en Schlüchter de tweede plaats, voor Gerrit Jan van Leenen en Bert du Toy van Hees, allen op Lotus Cortina. De Volvo en BMW concurrentie haalde de finish niet. De Mini-klasse werd overtuigend gewonnen door Nico van Velzen en René de Vries. Rob Rappange werd tweede na een mooi gevecht met Bert Mets. De kleine GT-klasse werd gewonnen door Brian Lambert (Ginetta G4), ondanks een tijdstraf voor een "unsafe release" bij de pitstop. Met 5 overwinningen uit 5 races staat Lambert nu tweede in de tussenstand.

Kalff/Campagne zegevieren in chaotische GT-race

De Catawiki NK GT racers hadden hun eigen race binnen de Gentlemen Drivers wedstrijd. Met 50 auto's op de baan was het af en toe dringen en waren er meerdere safety car periodes. Allard Kalff pakte direct de leiding in de Corvette Grand Sport. Andy Newall probeerde aan te pikken met de Jaguar E-type, maar kon het tempo niet volgen. Bob Stevens moest eerst langs zijn vader Jos zien te komen. Toen dat éénmaal gelukt was, ging hij op jacht naar Newall. Tot aan de pitstops leverde dit duo een heftig gevecht waarin ze het uiterste van het materiaal vergden. Letterlijk, want Bob Stevens brak een aandrijfas van de Lotus Elan bij het uitrijden van de pits, terwijl de E-type de naar binnen strompelde met een kapotte draagarm. Na de pitstops werd de tweede plaats betwist door Jos Stevens en Alexander Schlüchter. Stevens schoof in de laatste ronde van de baan op een oliespoor voor de Hans Ernst bocht en gaf daarmee de tweede plaats in de race en de overwinning in GTS10 aan Schlüchter.


Frans-van-Maarschalkerwaard

In GTS12 kwam Frans van Maarschalkerwaart als eerste over de finish, maar hij kreeg een tijdstraf en dus pakte Marcel van Laarhoven de winst.


Nykle-Meijer-in-de-Ferrai-rode-Etype

Nykle Meijer werd derde in zijn Jaguar E-type. GTS11 was voor Mark Dols in de Marcos 1800. Egbert Kolvoort won de MGB strijd, hij versloeg Mark Hope met 6,9 seconden. Dols heeft ook vijf overwinningen uit 5 wedstrijden en leidt dankzij het bonuspuntensysteem de tussenstand.
Volgende (en afsluitende) twee races: Saisonfinale, Nürburgring, 29 en 30 september.

Uitslag race 1:
1 Norbert Gross (Ford Falcon Sprint); 2 Carlo Hamilton (Ford Falcon Sprint); 3 Roel Korsten (Ford Mustang); 4 Jasper Izaks/Frits Campagne (Ford Falcon Sprint); 5 Regis Devis (Ford Falcon Sprint); 6 Brian Lambert (Ginetta G4)

Uitslag race 2:
1. Allard Kalff/Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport); 2. Alexander Schlüchter (Lotus Ean); 3. Jos Stevens (Lotus Elan); 4. Marcel van Laarhoven (Shelby Mustang); 5. Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang); 6. Pieter Boel (Iso Grifo A3C)
 
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet