Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

Voortzetting Creventic Series na zomerpauze met 24H Barcelona (7-9 september 2018)

creventic-1

De zomerpauze is voorbij, dus het is tijd voor de voortzetting van het seizoen in de Creventic Series met de Hankook 24H Barcelona (7-9 september 2018). De 24-uursrace op het Circuit de Barcelona Catalunya in Montmeló, plaatselijk bekend onder de aanduiding '24 Hores de Barcelona – Trofeu Fermí Vélez', vindt dit jaar voor de 20ste maal plaats. Het is de vijfde race van het seizoen in het Europees Kampioenschap van de 24H GT Series en de vierde wedstrijd van het EK-seizoen in de 24H TCE Series. Omdat er na het evenement in Spanje nog slechts één Europese race op de kalender staat, zouden de eerste kampioenen al op het Circuit de Barcelona Catalunya gehuldigd kunnen worden.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

creventic-2


De 24-uursrace van Barcelona begon als nationale toerwagenrace in Spanje en werd tussen 1998 en 2009 als zodanig gehouden. Hoewel het aantal buitenlandse deelnemers steeg, niet in de laatste plaats ook dankzij een aanzienlijk contingent van Nederlandse amateurrijders dat jaarlijks de reis maakte, hadden de nationale organisatoren toch problemen om het deelnemersveld vol te krijgen. Daarom moest in 2010 de race zelfs volledig worden afgeblazen. In 2011 kwam de Nederlandse promotor Creventic aan boord om de race een nieuwe start te geven in nauwe samenwerking met het circuit en de RACC. Hierdoor is de race nu stevig geworteld als een van de klassieke internationale 24-uursraces. Vorig jaar werd de race uitsluitend voor toerwagens gehouden, maar nu zijn ook GT's weer toegelaten. De belangstelling voor de race is wederom groot: er worden meer dan 50 auto's aan de start verwacht. De ondertitel 'Trofeu Fermí Vélez' is een eerbetoon aan de Spaanse sportwagencoureur Fermí(n) Vélez, een tweevoudig winnaar van de 12-uursrace van Sebring (1995, 1997), die na een ziekbed in 2003 overleed. De algemeen winnaars van de race krijgen wederom de naar hem genoemde trofee overhandigd door zijn familie.

Met tot dusver 29 ingeschreven GT's en 22 toerwagens biedt het startveld voor de race van dit jaar volop variatie. De merken Aston Martin, Audi, Ferrari, Mercedes-AMG en Porsche zijn vertegenwoordigd in de klasse A6, waarin met name GT3-auto's rijden. In de SPX-klasse reikt de bandbreedte van KTM X-BOW, Vortex 1.0 en MARC Focus V8 tot aan Lamborghini Super Trofeo en Porsche 991. In de Porsche 991 Cup-klasse zijn er vijf auto's van vier verschillende teams ingeschreven, terwijl een Mercedes-AMG GT4 het in de GT4-klasse opneemt tegen een drietal Ginetta's. Een van de Ginetta-teams is het lokale NM Racing Team, dat vorig jaar bij zijn eerste deelname gelijk de algehele overwinning in de Hankook 24H Barcelona behaalde.
  creventic-3

De TCR-klasse voert met 16 inschrijvingen het toerwagenveld aan. Het is geen verrassing dat de TCR-auto's van SEAT en Cupra bij de thuisrace van de beide merken goed vertegenwoordigd zijn, maar ze kunnen flinke tegenstand verwachten van teams met Hyundai, Audi en Peugeot. Twee Ginetta's en een BMW in de klasse SP3 en twee Honda's en een BMW in de klasse A3 completeren de toerwagendivisie.

In het veld met rijders en teams uit niet minder dan 25 verschillende landen worden ook diverse dames aan de start verwacht. De Zwitserse Chantal Prinz, titelverdedigster in de 24H SERIES Ladies' Cup en lid van de rijdersbezetting van de Hofor-Racing Mercedes-AMG GT3, is er in vrijwel iedere race bij, maar ditmaal komen ook Naomi Schiff en Laura Kraihamer in actie, beide met de True Racing-KTM X-BOW, plus de Spaanse motorrijdster Laia Sanz, 13-voudig wereldkampioen trial, die samen met Alba Cano Ramirez deel uitmaakt van het rijderteam in de Cupra Racing-Monlau Competicion Cupra TCR.
  creventic-4

De Super 7 Race Series en het Spaans Formule 4-kampioenschap zijn de officiële supportklassen, waarmee de 24H Barcelona een aantrekkelijk programma kent. Na optionele privétests op donderdag 6 september en vrijdagochtend 7 september begint het officiële programma voor de Hankook 24H Barcelona met de vrije training op vrijdag vanaf 14.45 uur, gevolgd door de kwalificatie vanaf 17.30 uur en de avondtraining vanaf 21.00 uur. De race start op zaterdag 8 september op het gebruikelijke tijdstip van 12.00 uur en eindigt op zondag op dezelfde tijd.

Een livestream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com

Deelnemerslijst

TIJDSCHEMA


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet