Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Expositie van Zandvoort naar Le Mans in Zandvoorts museum geopend

In het kader van de Historische Grand Prix volgend weekend werd vandaag in het Zandvoorts musuem de expositie van Zandvoort naar Le Mans geopend. Beide Le Mans winnaars Gijs van Lennep en Jan Lammers mochten uiteraard bij de opening niet ontbreken.

2018 Zandvoorts Museum
Opening in stijl bij het Zandvoorts museum.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2018 Gijs Porsche
De Nederlandse coureur van de eeuw was precies op tijd voor de opening. Uiteraard met zijn Porsche.

Expositie van Zandvoort naar Le Mans in Zandvoorts museum geopend
Van Zandvoort naar Le Mans is dit jaar het thema van de jaarlijkse expositie die traditioneel een week voorafgaand aan de Historische Grand Prix geopend wordt en tot 28 oktober te bezichtigen valt. Tijdens het HGP weekend is het museum ook overigens zaterdagavond tijdens de parade geopend.

2018 Gijs Jan Rob Jan Lammers en Gijs van Lennep halen met interviewer Rob Petersen fraaie Le Mans herinneringen op.

De tentoonstelling werd officieel door Gijs van Lennep, Jan Lammers en Zandvoort's burgemeester Niek Meijer geopend. Bij de opening haalden zowel Lammers als Van Lennep nog fraaie Le Mans anekdotes naar boven. Jan Lammers kreeg tijdens de laatste stints in de Jaguar zowat een hartverzakking toen alleen de vierde versnelling van de Jaguar nog bleek te functioneren en in gedachten eigenlijk al de zege in rook zag opgaan. "Haalt ie het wel of haalt ie het niet"" Overigens komt Andy Wallace volgende week tijdens de Historische Grand Prix eveneens naar Zandvoort. Ook is er voor Jan een deja-vu met de Ralt RT3 waarmee hij exact 40 jaar geleden Europees F3 kampioen werd. Of Jan met die auto gaat rijden is nog niet helemaal zeker.

2018 Gijs opent
De tentoonstelling is officieel door Gijs geopend en....

Van Lennep vertelde hoe hij samen met Dr. Marko in raceoverall en al van de Martini hospitality naar de collega's van Moet en Chandon gesleept werd en vervolgens nog steeds met overall aan in bed plofte en daar maandagmorgen om 09.00u weer in wakker werd.

Omdat Van Lennep beschermheer van de HARC is, kreeg hij uit handen van voorzitter Kees Kooij een prachtige helm en overall cadeau zodat Gijs voorlopig nog even historisch kan blijven racen.........

2018 Jan Opent
de expositie is officieel door Jan Lammers geopend.

Zandvoort CEO Erik Weijers gaf nog een korte inhoud omtrent het programma van de Historische Grand Prix waarin naast de Historische F1's ook weer de vertrouwde partners Porsche en BMW vertegenwoordigd zijn. Nieuw is de eenmalige FIA Historic F3 European Cup en de Tourenwagen Classics met de oude DTM/BTCC bolides. De oude DTM bolides komen voor het eerst op Zandvoort in actie.

2018 Mock
Een mock van de 1983 Richard Lloyd Porsche 956 waarmee Jan op Le Mans reed.

Een bezoek aan het Zandvoorts museum tijdens het HGP weekend is beslist de moeite waard, want behalve vele aankondigsposters en fraaie foto's valt er ook de nodige geschiedenis te bewonderen. Zo was Eddie Hertzberger één van de eerste Nederlandse coureurs op Le Mans. In totaal namen er 49 Nederlanders tot nu toe aan "Les 24 Heures Du Mans" deel.

2018 Cadeau Gijs
Uit handen van Harc voorzitter Kees Kooij krijgt Gijs van Lennep als beschermheer van de club een mooi cadeau.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet