Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: 28e Giro di Sicilia. Een toeristische rondrit op Sicilië

a9

Was het tot in de jaren vijftig een serieuze wedstrijd, tegenwoordig is de Giro di Sicilia een toeristische rondrit voor historische auto's over het Italiaanse eiland. Net als toen moest er door de deelnemers ruim 1.000 kilometer worden afgelegd over meestal locale wegen, maar tegenwoordig met allerlei omwegen door dorpen en steden om de equipes de mooie culturele bezienswaardigheden van Sicilië te laten aanschouwen.

Foto's en tekst: Ed Heuvink

a1
Voor het Teatro Massimo in Palermo vond de start plaats


Autoclub Panormus uit Palermo had de organisatie op zich genomen en 220 auto's verschenen aan de start bij het Teatro Massimo in Palermo. Om van het evenement toch een echte wedstrijd te maken, waren op elk van de vier wedstrijddagen tijd-proeven uitgezet. En omdat het geheel een kaartleesoefening was, moesten er ook controle stempels worden verzameld. Samenvattend, een gezellig weekend op Sicilië.
  a2
Misschien wel de mooiste auto was deze Alfa Romeo RL uit 1924


De ruim 200 auto's waren onderverdeeld in vier klassen, hun leeftijd vertegenwoordigend met als extra een klasse voor nieuwe Ferrari's. De deelnemers waren hoofdzakelijk Italiaanse equipes aangevuld met o.a. enkele Engelse, Belgische en Nederlandse (met Alfa Romeo en Mercedes-Benz) deelnemers.

a3
De tweede dag werd gestart in de binnenstad van Catania


Het evenement voerde via de noordkust van het eiland langs Capo d'Orlando naar de Etna. De beklimming van deze ruim 3.000 meter hoge vulkaan mag aan geen enkel bezoek aan Sicilië ontbreken. Vervolgens ging de rit naar Taormina, Catania en via Piazza Armerina naar Agrigento waar op het locale autocircuit een proef was uitgezet.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet