Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Int div: Oud coureur, Lola en circuit eigenaar Martin Birrane overleden

Vanmiddag ontving autosport.nl vanuit Engeland het bericht dat oud coureur, entrepreneur en eigenaar van Mondello Park, Martin Birrane op 82-jarige leeftijd plotseling is overleden. Dit maakte zijn familie vanmiddag bekend.

Martin Birrane


Tekst Willem J. Staat
Foto PR

Oud coureur, Lola en circuit eigenaar Martin Birrane overleden
Martin Birrane, succesvol zakenman en eigenaar van de Peer Group Plc en Mondello Park overleed afgelopen vrijdag vrij onverwachts op 82 jarige leeftijd. Martin Birrane wordt als één van de meest succesvolle mensen in Ierland beschouwd. De waarde van zijn Peer Group wordt geschat op 190 miljoen Britse ponden. De weg naar succes in de autosport was nogal kleurrijk. Op 17 jarige leeftijd liet Martin de schoolbanken achter zich en nam de boot naar Engeland waar hij drie jaar verbleef en Hotel Management in Geneve studeerde. In Geneve nam Martin Franse les en leerde de taal vloeiend te spreken. Gebrek aan financiën zorgde ervoor dat hij als zanger in pubs en restaurants optrad. Tevens fungeerde hij ook als butler voor de Canadese ambassadeur gedurende zijn trips door Turkije.

In 1958 trouwde hij met Susan en zij kregen drie kinderen, James, Bridget en Amanda en vijf klein kinderen. Het jonge echtpaar emigreerde naar Canada waar Martin zijn talenten als onroerend goed verkoper ontwikkelde en begon in 1960 zijn eigen bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Hij kocht een Pontiac en werd na het zien van autoraces op de TV door het overbekende virus bevangen. In het zakenleven bleef hij succes hebben en verkocht succesvol een aantal bedrijven.

Maar ook was hij betrokken bij variété shows en commercials en had ook wat belangen in sommige films. Als hij geen succesvol zakenman geworden was, dan was hij zeker in de show business beland, vertelde hij ooit eens.

In 1983 werd hij eigenaar van de Peer Group een succesvol onroerend goed bedrijf van waaruit van zijn kantoor een fraai uitzicht had over de Thames, St. Paul's Cathedral etc. De muren van zijn kantoren waren behangen met foto's van zijn race-activiteiten, zijn winnende auto's en winnende coureurs.

Eigenlijk was Martin Birrane op alle terreinen een winnaar waarbij de autosport in het bloed zat. Hij racete niet minder dan 42 jaar en reed 10 jaar op Le Mans en won in 1985 met een BMW M1 de GT klasse. In 1990 vestigde hij M50 een Iers snelheidsrecord met zijn geliefde Lola T70 MK 111 B.

In 1997 verwierf hij de Lola Group en onder zijn leiding concentreerde men zich bij Lola op nieuwe terreinen in de aerospace en automotive industrie. In 2012 staakte men bij Lola de productie van race-auto's maar het bedrijf is nog steeds bij nieuwe windtunnelprojecten betrokken.

In 1986 kocht Martin het Ierse Mondello Circuit in County Kildare waarin hij zwaar investeerde. Het enige permanente circuit dat in de Ierse Republiek over een FIA Licentie beschikt. BTCC, sportscars en Superbikes waren op Mondello Park de afgelopen jaren te gast. Martin was druk met de voorbereidingen van het 50 jarige bestaan van Mondello Park en het 60 jarige bestaan van Lola op Goodwood bezig toen hij door de dood werd ingehaald. Deze evenementen zullen nu een eerbetoon aan Martin Birrane worden.

Martin Birrane, een slimme principiële zakenman die je kon ontwapenen met zijn charisma en humor en waarvan je de leeftijd moeilijk kon inschatten. Tot het einde bleef Martin een gentleman. Zijn familie heeft te kennen gegeven hun privacy omtrent het verscheiden van Martin te respecteren.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet