Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: 50e sterfdag Jim Clark groots gevierd met 500 historische raceauto’s op Hockenheim

BHH 2018-04-21 Sa TKa 05120 klein

Dat de Bosch Hockenheim Historic ook wel de Jim Clark Revival wordt genoemd, was dit jaar toepasselijk dan ooit. Nog maar een paar weken geleden was het 50 jaar geleden dat misschien wel het grootste natuurtalent uit de geschiedenis van de autosport omkwam in een onbeduidende F2-race op Hockenheim. Zijn herinnering werd gevierd met zo'n 500 historische raceauto's uit allerlei klassen – van de FIA Lurani Trophy tot de YTCC.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Bosch Hockenheim Historic

Clark werd tijdens het festival herinnerd door een tentoonstelling, diverse toespraken en een kranslegging bij het monument dat ter nagedachtenis werd opgericht. Omdat Clark in zijn tijd álles reed, kon vervolgens élke race eigenlijk wel aan hem worden opgedragen, of het nu om formuleauto's, sportauto's of toerwagens ging. 25.000 toeschouwers kwamen naar het overvolle programma kijken.

Bij de formuleauto's trok de BOSS GP de meeste aandacht, vooral auditief. Ingo Gerstl (Toro Rosso STR1) en Phil Stratford (Benetton B197) maakten er een 1-2 van in beide races. Net zo luid waren de CanAm-auto's van de Canadian American Challenge, waarin op zaterdag Felix Haas won in een Lola T294 en op zondag Georg Hallau in een T310. Het historische F2-kampioenschap dat ook vaak op Zandvoort is langsgeweest, begroette intussen Peter Hans met een Ralt RT1 als dubbele winnaar. Meervoudig kampioen Robert Simac (March 712) werd twee maal tweede.

BHH 2017-04-22 Sa TKa 9603 klein

Een FIA-kampioenschap was er ook, in de vorm van de FIA Lurani Trophy voor Formule Juniors - een klasse die vandaag op de kop af 60 jaar bestaat. De kampioen van 2017, Bruno Weibel, begon sterk door in zijn Lotus 22 twee keer te winnen, beide keren voor Pierre Tonetti (Brabham BT6) en Philip Buhofer (Lola Mk5A). Floris Jan Hekker werd met zijn Rayberg 17e en 18e en won daarbij twee keer zijn klasse B1. Nog meer kleine formuleauto's, maar dan van recentere leeftijd, kwamen aan de start in de HRA-races. Thomas Warken (Ralt-Alfa RT3) en Davide Leone (March-Toyota 783) waren de winnaars.

Oud Brits spul kon uiteraard niet missen. De in Nederland welbekende Triumph Competition & British GT mocht een dubbelzege begroeten van Philippe Vermast in zijn TVR. Kees Rozema (MGA) was beide keren de beste Nederlander met twee vierde plaatsen. Zeer nieuw spul verscheen in de vorm van de Lotus Europe Cup, waarin de Evora GT4 van Steve Williams twee keer de snelste was.

Podium-der-Klasse-3-960x640

Het meeste publiek kwam waarschijnlijk voor de brute toerwagens uit de Tourenwagen Revival, Tourenwagen Classic, Spezial-Tourenwagen-Trophy en YTCC. De eerstgenoemde klasse reed weer een regularity, maar in de Tourenwagen Classic werd als vanouds geracet. Het duo Hatcher/Stadler in de Mercedes C-klasse DTM versloeg favoriet Stefan Rupp in de Alfa Romeo 155 V6 ITC. De gezamenlijke zege was het resultaat van een herenakkoord tussen beiden, toen de auto van een van de twee dienst weigerde: een mooi sportief gebaar! Twee Jürgens verdeelden de buit in de STT: Jürgen Alzen (Ford GT) won de eerste race, Jürgen Bender (Corvette Z06 GT3) de tweede. Henk Thuis was twee keer de beste Nederlander.

De mannen van de YTCC mochten zelfs drie keer aan de start verschijnen. Geen straf als je Peter Mücke in het veld hebt met de Zakspeed Turbo Capri – en wat maakt het uit dat hij dan drie keer op rij wint. Achim Heinrich volgde hem drie maal in de BMW M1 in het spoor. Marcel van Rijswick en Peter Stox roerden zich intussen sterk in hun Porsche 964's.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet